Canotoarea Simona Radiș a semnalat, la rândul său, proasta calitate a medaliilor primite în cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris.
Campioana olimpică de la Tokyo și actuala medaliată cu aur și argint la Paris, Simona Radiș, a povestit că medaliile primite în cadrul Jocurilor Olimpice din capitala Franței sunt mult mai slab calitative decât cele fabricate de către japonezi, în urmă cu trei ani.
Declarațiile canotoarei vin după ce un sportiv american s-a plâns că medalia de bronz câștigată la JO 2024 este de proastă calitate și că suprafața ei s-a deteriorat rapid.
De menționat este faptul că organizatorii Jocurilor Olimpice 2024 și Monetăria din Paris, care a fabricat medaliile pentru sportivi, s-au angajat să înlocuiască orice medalie care va fi deteriorată, ca urmare a plângerii sportivului de peste Ocean. Astfel, se pare că sportiva din România are șansa ca medaliile deteriorate să-i fie înlocuite.
„Sunt grele (n.r. - medaliile de aur și argint cucerite la JO Paris), aproximativ 500 - 550 de grame doar una. Cred că se și vede (n.r. - arată medalia de aur). Ea este foarte zgâriată, da. Și pe aceasta se văd urmele (n.r. - arată medalia de argint). Nu știu de ce, că nu ar fi trebuit să arate în acest fel acum, pentru că sunt abia câștigate, noi.
Când am ajuns acasă cu ele, primul lucru făcut a fost să iau medalia de la Tokyo și să o compar cu acestea și să văd dacă așa este și aceea sau nu. Nu mi-a fost mare surpriza când am văzut că cea de la Tokyo arăta mult mai bine decât acestea două.
Să ne înțelegem, că a trecut prin același proces. A ajuns pe la emisiuni, a trecut prin mână în mână, plimbată, dusă, pusă în sacoșă sau geantă, scoasă. Nu a fost mai protejată decât acestea de la Paris și arată mai bine. Cele de la Paris arată de parcă ar avea câțiva ani și cineva n-a avut grijă de ele. Dacă era suflată cu aur, s-a dus aurul de pe ea (n.r. - râde)”, a declarat Simona Radiș, potrivit OrangeSport.
Simona Radiș a obținut două medalii la Jocurile Olimpice de la Paris, respectiv una de argint, alături de Ancuța Bodnar la dublu vâsle feminin, și una de aur, ca parte a echipajului feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuța Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Victoria Ștefania Petreanu).
Desenate de Casa Chaumet (grupul LVMH), fabricarea celor 5.084 medalii de aur, argint și bronz a fost încredințată Monetăriei din Paris, iar fiecare dintre acestea cuprinde o mică bucată din Turnul Eiffel, provenită din stocurile companiei care exploatează monumentul parizian.
Americanul Nyjah Huston, care a încheiat pe locul 3 la skateboard street, pe 29 iulie, s-a plâns după câteva zile de proasta calitate, conform afirmației sale, a medaliei sale de bronz, care „a început să se exfolieze și pare mai degrabă că ar fi trecut prin război” conform unor mesaje publicate pe rețelele de socializare și preluate de media.
Într-un comunicat publicat după declarațiile lui Huston, Comitetul organizator al JO 2024 a precizat că „a luat la cunoștință de pe rețelele de socializare că unui sportiv i s-a deteriorat medalia la câteva zile după înmânare”. „Medaliile sunt obiectele cele mai dorite de la Jocurile Olimpice și cele mai prețioase pentru sportivi. Toate medaliile deteriorate vor fi înlocuite de Monetăria din Paris și gravate identic”, au transmis organizatorii.
Fiecare medalie are un diametru de 85 mm, 9,2 mm grosime, cu greutăți diferite: 529 g pentru aur, 525 g pentru argint și 455 g pentru bronz.