Pau Cubarsi, un jucător de doar 17 ani, a fost declarat omul meciului Barcelona - Napoli, din optimile Ligii Campionilor, câştigat de catalani cu 3-1. După Lamine Yamal, catalanii par a fi descoperit o nouă perlă în celebra academie La Masia. Ce le lipseşte, însă, fotbaliştilor români să se impună la nivel înalt?
Fundaşul central al Barcelonei a reuşit, la doar 17 ani, să aibă 3 intervenţii corecte din tot atâtea încercate, să câştige 6/6 dueluri pentru minge, dar a avut şi 5 degajări, 5 recuperări şi 9 pase lungi care şi-au găsit destinatarul. În plus, tânărul jucător nu a comis niciun fault.
"A fost una dintre cele mai frumoase zile din viața mea. Am trecut de la presiune la ambiția de a câștiga meciul. Am dat totul. Acesta este jocul meu, îmi place să ies și să joc, așa cum s-a făcut întotdeauna la Academie. Este ceea ce știu și, dacă pot ajuta echipa în acest fel, sunt foarte fericit. Am ajuns în sferturile de finală după ani dificili la club. Sunt fericit că am câștigat trofeul, dar întreaga echipă merită acest trofeu pentru că am ieșit să câștigăm de la început și s-a văzut.
Le voi aștepta pe amândouă (n. red. convocarea la naționala Spaniei și tragerea la sorți a sferturilor de finală UCL), pentru că ambele sunt importante. Totuși, voi fi mai atent la tragerea la sorți a Ligii Campionilor. Nu știu dacă voi fi acolo, nu știu, dar vom vedea când va ieși lista. Dacă va fi cazul, voi fi foarte fericit, iar dacă nu, vor fi mai multe oportunități.”, a declarat Cubarsi, citat de Mundo Deportivo.
În plus, la doar 17 ani, Cubarsi are deja o clauză de reziliere de 1 miliard de euro şi se anunţă a fi un jucător important în viitor atât pentru Barcelona, cât şi pentru naţionala Spaniei.
Viorel Hizo, fostul antrenor al celor de la Rapid şi FC Vaslui, a analizat fotbalul românesc şi a spus de ce tinerii fotbalişti din Liga 1 nu se mai adaptează la echipele valoroase din occident.
"Fotbalul de azi e schimbat mult. Această schimbare nu are numai părţi bune, are şi lacune care nu sunt puse la punct. Toată lumea vrea să joace ca Manchester City. E un joc frumos, te relaxezi când îi vezi că joacă, dar ca să joci ca ei, să începi fiecare atac de la portar şi să ajungi la atacant, în careul celălalt, e cale lungă. Nu poţi să faci ceva dacă nu ai jucătorii potriviţi. Să aibă tehnicitate, viteză de reacţie, să aibă dezvoltată o capacitate tactică mare, să poată face faţă la ce cere antrenorul.
Pentru mine, rămâne un singur semn de întrebare. Foarte mulţi jucători tineri, care au făcut junioratul în Italia şi au ajuns să joace în Divizia B, sunt titulari. Dar tot îmi pun întrebarea ce ne lipseşte ca să ajungă la o echipă de top. Radu Drăguşin e o excepţie şi îl aşteptăm să intre şi să joace. Horaţiu Moldovan a avut foarte multe aprecieri aici, dar nu ştiu care e scopul lui Atletico Madrid cu el. Se pregăteşte Oblak să plece şi să rămână el? Sau îl vor da împrumut? E foarte greu să scoţi din poartă cel mai bun portar din lume. Aici nu se găseşte soluţia, nu se găseşte rapiditatea ca aceşti jucători plecaţi din România să se poată impune la echipele mari. E un of! Sunt convins că, cu timpul, vom ajunge să fie şi titulari.
Jucătorii sunt văzuţi diferit. Mă refer la jucătorii din Est, faţă de perioada anilor 1990. Hagi, Gică Popescu, Sabău, Răducioiu, Dorinel Munteanu, Didi Prodan, Lupescu, toţi au reuşit la echipe de top. Dar acum nu putem. Sperăm să putem trece peste asta. Ceva ne lipseşte în pregătire. Sau le lipseşte jucătorilor ceva ce antrenorii nu pot descoperi. O atitudine mai agresivă, chiar şi o şmecherie fotbalistică. Nu în sensul rău. Şi atunci trebuie să alergăm mai mult. M-am uitat recent la un meci şi am văzut câte pase au dat echipele. Sub 400 de pase. Este foarte puţin. Înainte, când echipa României te prindea, dădeau 600-700 de pase. Se rupe undeva echilibrul", a declarat Viorel Hizo într-un interviu pentru iAmSport.