Handbal Un antrenor uriaş din handbal explică de ce România nu s-a calificat la JO2024. "Au mijloacele să revină"

Data actualizării: | Data publicării:
Imagine de JeppeSmedNielsen de la Pixabay
EXCLUSIV
Imagine de JeppeSmedNielsen de la Pixabay

Naţionala de handbal feminin a României a ratat calificarea la JO2024, iar un mare nume din handbalul european spune că lipsa tricolorelor este dezamăgitoare. 



"Marele regret este că nu am reuşit să calificăm echipa naţională de senioare la turneul preolimpic. Mergeam cu speranţe la acel turneu final, avem speranţe în continuare că această echipă naţională poate să devină una dintre cele mai bune din lume. 

E unul dintre obiectivele mele şi cred că avem acest potenţial. Chiar dacă am ratat obiectivul la acest Campionat Mondial, eu cel puţin am văzut o altă abordare, un alt joc al echipei naţionale, mult mai modern şi mult mai eficient. Din păcate, ne-au lipsit câteva goluri în plus ca să putem să ne calificăm, dar avem totuşi palmaresul cu patru victorii şi doar două înfrângeri. Am reuşit să câştigăm acele meciuri cu un joc bun", a declarat Constantin Din, preşedintele FRH, la finalul anului 2023.

De ce nu s-a calificat România 

Thierry Anti, unul dintre cei mai importanţi antrenori de handbal din Europa, actualmente expert Eurosport în cadrul emisiunii Bonjour, Paris, difuzată zilnic pe Eurosport 2, de la ora 9:00, a explicat, în exclusivitate pentru DCSport.ro, de ce România nu a reuşit să ajungă la cel mai prestigios turneu. 

"Este foarte dezamăgitor să nu vedem România în aceste Jocuri Olimpice. Au mijloacele să revină, dar problema este că atunci când investești în anumite echipe din campionatul intern pentru a juca la nivel continental și recrutezi mult în străinătate, de multe ori asta se face în detrimentul echipei naționale", a declarat Thierry Anti în exclusivitate pentru DCSport. 

Thierry Anti a antrenat 5 echipe din prima ligă franceză de handbal, de-a lungul unei cariere impresionante. A lucrat la US Creteil între 1987 şi 1990, iar apoi între 1994 şi 2004, la UMS Pontault-Combault între 1990 şi 1994, la Paris Handball între 2004 şi 2008, la HBC Nantes între 2008 şi 2019, iar apoi la Pays d'Aix UC, între 2020 şi 2023. 

Multe jucătoare din Liga Florilor sunt la Paris 

11 din cele 12 naţionale feminine de la Jocurile Olimpice au cel puţin câte o reprezentantă în Liga Naţională de Handbal. În total, sunt 34 de sportive din Liga Florilor care evoluează la Paris. Coreea de Sud a fost singura naţională calificată care nu are reprezentante în campionatul românesc. 

Xavi Pascual: Pentru România este foarte dificil să joace la Jocurile Olimpice 

Xavi Pascual, fostul antrenor al lui CS Dinamo, a explicat ce trebuie să se schimbe în handbalul românesc pentru ca atât naţionala feminină, cât şi cea masculină, să se califice din nou la Jocurile Olimpice. 

Spaniolul spune că în acest moment, ambele naţionale au în faţă adversari extrem de dificili pentru a ajunge la Olimpiadă, dar şi că unele lucruri trebuie să se schimbe. 

"Pentru echipa națională feminină a României este foarte, foarte dificil să aibă ocazia să joace la Jocurile Olimpice. În opinia mea există, în acest moment, 4-5 echipe care sunt cu un pas în fața tuturor celorlalte. Nu este ușor să treci de meciurile eliminatorii, dar cred că echipa poate avea un viitor extraordinar în față.Pentru echipa masculină este puțin mai dificil. În opinia mea este nevoie să îmbunătățim nivelul ligii naționale, sau să avem în România jucători care să aducă un plus de experiență. Cu siguranță nu este un moment ușor pentru echipele naționale de handbal ale României", a explicat Xavi Pascual, expert Eurosport în emisiunea "Bonjour, Paris!".

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Handbal





pixel