Răzvan Pîrcălabu, preşedintele Federaţiei Române de Lupte, anunţă că turneul preolimpic mondial de la Istanbul reprezintă ultima şansă pentru sportivii români să se mai califice la Jocurile Olimpice de la Paris.
"La Istanbul este ultima şansă pentru Jocurile Olimpice. Şi se anunţă un turneu foarte, foarte puternic. M-am uitat pe listele de înscrieri şi m-am cutremurat de ce am văzut acolo. Ca număr de participanţi turcii estimau în jur de 900-1.000 de participanţi şi au sărit deja de 1.400 (sportivi, antrenori, membri ai delegaţiilor). La una dintre categorii se înscriseseră 54 de sportivi. Aşa că este cu mult mai greu decât la turneul european. Dar sportivii sunt antrenaţi, au avut tot ce şi-au dorit, condiţii de antrenament, sparring partneri de valoare, medicamentaţie, tot-tot-tot... Tot ce a ţinut de noi le-am oferit. Acum sperăm ca ei să prindă şi o zi bună şi să iasă cum trebuie, să mai calificăm 2-3 sportivi şi să nu meargă Ana singură la Paris... cu toate că, acum să-l citez pe secretarul general de la COSR, domnul Boroi... care a zis după ce Ana s-a calificat: 'Felicitări, Răzvan, o potenţială medalie o ai deja în avion'. Şi aşa este, pentru că Ana este în creştere de formă, e puternică, are şi vârsta care să o propulseze. Face 24 de ani anul acesta, exact cum e mai bine pentru un sportiv din punct de vedere fizic, mental. Experienţă are, pentru că va fi la a doua ediţie a Jocurilor Olimpice. Iar ea a confirmat în ultimul timp", a spus el, citat de Agerpres.
"Pe sportivii noştri, şi asta e o problemă la nivelul întregului sport românesc, nu am reuşit încă, decât pe ici şi colo, să îi facem să lupte sub presiune. Şi s-ar putea acum, când sunt trei locuri calificabile la fiecare categorie, să conteze foarte mult. Pentru că în mintea lor se vor lupta mai dezinvolt, vor fi mai liniştiţi pentru că ştiu că mai au o şansă dacă pierd cumva... adică să se lupte pentru bronz şi apoi pentru calificare. E foarte greu, dar mergem la Istanbul cu speranţă şi încredere cum am mers întotdeauna. La toate turneele preolimpice continentale s-au calificat finaliştii de la fiecare categorie, deci primii doi. Acum, la Istanbul, se califică finaliştii, iar cei doi cu medaliile de bronz se vor lupta încă o dată pentru un loc calificabil la Paris. Deci va fi un meci în plus... şi e de dimineaţa până seara, te lupţi ca la nebuni", a precizat preşedintele.
"Eu am mai spus situaţia de la lupte, din lotul nostru pot să se califice şase la Paris sau poate să nu se califice niciunul, pentru că sunt foarte, foarte aproape de adversari din punct de vedere valoric. Foarte aproape. Păi exemplu este Alexuc, campion european, medaliat la Mondiale, are trei participări la Jocurile Olimpice... şi atunci poţi să mai spui că Alexuc are trac? Are 34 de ani şi atâta experienţă, deci nu mai e vorba despre emoţii. Nu, Alexuc trebuie să prindă o zi bună, să fie bine pregătit fizic şi să aibă şi o tragere la sorţi bună. Acum sunt o grămadă de sportivi la categoria lui, 40 spre 50 cred... deci va avea şi multe meciuri. Dar pe lângă asta la el la categorie sunt campioni olimpici, campioni mondiali, multipli campioni europeni şi aşa mai departe care nu sunt calificaţi. Ce e la Alexuc acolo te doare capul", a adăugat şeful FRL.
"Sârbii au naturalizat în ultima perioadă doi georgieni, un rus şi un iranian, toţi campioni mondiali. Deci sunt ţări care erau şi ele pe acolo, iar acum au naturalizat şi au în lot campioni mondiali. Albania la fel, a naturalizat grei ceceni, unul campion mondial, unul campion european, unul vicecampion mondial. De asta noi acum lucrăm în Biroul Executiv al forului mondial la un articol nou de regulament pe care îl vom vota la prima şedinţă prin care vom limita naturalizările. Astfel ca o ţară să nu mai aibă voie să naturalizeze mai mult de un sportiv pe an şi să nu aibă mai mult de doi naturalizaţi în lot la toate stilurile într-un ciclu olimpic. Acum ai voie trei naturalizări pe an şi fără limită în lot. Rusia de exemplu a împânzit lumea cu sportivi, nu doar Europa... că are luptători şi în Tadjikistan sau Kârgâzstan. Rusia a dat drumul la sute de sportivi în toată lumea. Iar acum le convine şi ruşilor regula asta de limitare, pentru că au fost cazuri când sportivii lor naturalizaţi în alte ţări i-au bătut pe ai lor. Şi au scăzut şi ei la numărul de medalii, iar asta nu le convine", a precizat Răzvan Pîrcălabu.
Lotul României pentru turneul preolimpic mondial de la Istanbul (9-12 mai) este format din 13 sportivi:
lupte libere: Răzvan Marian Kovacs (cat. 57 kg), Ştefan Ionuţ Coman (cat. 65 kg), Zurab Kapraev (cat. 74 kg), Georgian Florin Tripon (cat. 97 kg);
lupte greco-romane: Răzvan Arnăut (cat. 60 kg), Mihai Radu Mihuţ (cat. 67 kg), Ilie Cojocari (cat. 77 kg), Nicu Samuel Ojog (cat. 87 kg), Alin Alexuc Ciurariu (cat. 130 kg);
lupte feminin: Kateryna Zhydachevska (cat. 57 kg), Kriszta Tunde Incze (cat. 62 kg), Alexandra Nicoleta Anghel (cat. 68 kg), Cătălina Axente (cat. 76 kg).
România a calificat până acum un singur sportiv la Jocurile Olimpice de la Paris, pe Andreea Beatrice Ana (cat. 53 kg) în urma turneului preolimpic european de la Baku (Azerbaidjan) de la începutul lunii aprilie.
La precedenta ediţie a Jocurilor Olimpice, Tokyo 2020, România a participat a participat cu un lot format din cinci sportivi: trei la feminin, unul la lupte libere masculin şi unul la greco-romane.