UEFA a decis să se implice în ceremonia decernării Balonului de Aur, începând cu anul 2024.
Grupul Amaury, proprietarul L'Equipe şi France Football, creatorul Balonului de Aur, a anunţat vineri semnarea unui parteneriat cu UEFA pentru co-organizarea ceremoniei de premiere a celui mai prestigios trofeu individual din fotbal, începând de anul viitor, informează AFP.
Amaury va rămâne proprietarul trofeului Balonul de Aur şi va continua să supravegheze votul. Colegiul electoral, format din 100 de jurnalişti din primele 100 de naţiuni în clasamentul FIFA, rămâne de asemenea neschimbat. UEFA va fi însă responsabilă de drepturile comerciale ale trofeului şi va organiza ceremonia anuală împreună cu grupul Amaury.
De asemenea, vor fi acordate două premii noi: cele pentru cel mai bun antrenor, la masculin şi feminin, care se vor adăuga celor opt trofee existente (Balonul de Aur masculin, Balonul de Aur feminin, Trofeu Kopa, acordat celui mai bun tânăr jucător, Trofeul Iaşin, pentru cel mai bun portar, Trofeul Gerd Muller, rezervat celui mai bun marcator, clubul masculin al anului, clubul feminin al anului şi Premiu Socrates, care răsplăteşte iniţiativele sociale sau caritabile ale jucătorilor), scrie Agerpres.
"Suntem foarte bucuroşi de acest parteneriat pentru co-organizarea ceremoniei Balonul de Aur. Este un trofeu creat în 1956 de France Football, în acelaşi an cu crearea Cupei Campionilor Europeni, deci există o istorie comună între UEFA şi Trofeul Balonul de Aur", a declarat Jean-Etienne Amaury, directorul general al grupul Amaury.
"Ceremonia a avut o amploare globală în ultimii 15 ani, cu acoperire media mondială. Aşa că parteneriatul cu UEFA este perfect logic, deoarece este unul dintre jucătorii majori din acest sport", a adăugat el.
Ceremonia anuală Ballon d'Or are loc la Paris. Dar, a precizat liderul grupului Amaury, va exista şi posibilitatea după 2024 de a organiza evenimentul în alte mari capitale europene.
"Este întâlnirea dintre cele mai bune două mărci din fotbal. Pe de o parte, trofeul fotbalului este Balonul de Aur, iar pe de altă parte, UEFA are cea mai bună competiţie din lume", a explicat la rândul său preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, referindu-se la Liga Campionilor.
"Deci, avea sens să facem ceva împreună. Toţi jucătorii visează să câştige o competiţie UEFA şi Balonul de Aur", a continuat conducătorul fotbalului european.
Creat în 1956, Balonul de Aur a încoronat pentru prima dată cel mai bun jucător european, înainte de a-l recompensat pe cel mai bun jucător din lume, începând din 2007. Formatul său a evoluat şi el, din moment ce, din 2022, s-a ţinut cont de performanţele realizate pe parcursul unui sezon competiţional nu de cele reuşite în cursul unui an calendaristic, ca până atunci.
De menţionat că între 2010 şi 2015, ceremonia de acordare a trofeului Balonul de Aur s-a desfăşurat sub egida FIFA.