Proiectul Superligii Europei nu prinde, încă, contur, dar UEFA tocmai a anunţat noul format al Ligii Campionilor. Practic, o Superligă proprie.
Astfel, echipele din Europa vor juca şi mai multe meciuri începând din sezonul 2024-2025, odată cu prezentarea noului format al Ligii Campionilor.
”UEFA a demonstrat în mod clar că ne angajăm pe deplin să respectăm valorile fundamentale ale sportului și să susținem principiul-cheie al competițiilor deschise, cu o clasificare bazată pe meritul sportiv, în deplină concordanță cu valorile și modelul sportiv european bazat pe solidaritate", a declarat Aleksander Ceferin, preşedintele UEFA.
Astfel, în viitoarea ediţie, Liga Campionilor va fi organizată pe un sistem diferit. Se renunţă la formatul cu opt grupe a câte patru echipe de fiecare şi va fi introdus un sistem în care fiecare echipă va înfrunta opt adversari de niveluri diferite, câte doi din fiecare urnă valorică. Patru meciuri vor fi jucate acasă, iar alte patru vor fi jucate în deplasare, ceea ce înseamnă că numărul de meciuri din faza grupelor Ligii Campionilor creşte, de la 6 la 8.
Doar opt dintre echipe, care se vor clasa pe primele opt locuri, vor trece direct în optimi.
"Fiecare meci contează. Noul format de tip campionat va asigura că fiecare rezultat are potențialul de a schimba radical poziția unei echipe până în ultima rundă", a explicat UEFA.
Astfel, dispare şi posibilitatea de a trece într-o competiţie europeană inferioară, posibilă până acum prin clasarea pe locul 3 în grupa de Liga Campionilor. Cu noul format, echipele care termină între locurile 9 şi 24 vor juca un baraj în dublă manşă pentru calificarea în optimi, în timp ce echipele clasate de la locul 25 în jos vor fi eliminate din competiţiile europene.
În perioada premergătoare play-off-ului de tip clasic, cluburile clasate între locurile 9 și 16 vor fi cap de serie la tragerea la sorți și vor avea, în principiu, avantajul de a juca pe teren propriu - manșa a doua acasă - împotriva unui adversar clasat între locurile 17 și 24. Ulterior, din optimi sistemul se păstrează ca şi astăzi.