Jocurile Olimpice de la Paris se desfășoară în perioada 26 iulie - 11 august, ediție la care sportivii ruși și bieloruși pot participa doar sub steag neutru.
Scrimera ucraineană Olga Harlan, care a cucerit bronzul în concursul de sabie feminin de la Jocurile Olimpice de la Paris, a dedicat medalia sa poporului ucrainean care se confruntă cu războiul declanșat de Rusia, informează AFP.
„Este ceva special pentru că este pentru țara mea. Este, de asemenea, pentru poporul ucrainean, pentru sportivii care nu au putut veni aici pentru că au fost uciși de Rusia. Este, de asemenea, pentru sportivii care reprezintă aici Ucraina”, a declarat Harlan, care a dispus cu 15-14 de sud-coreeanca Choi Sebin în finala mică.
Sabrera de 33 de ani nu a reușit să cucerească titlul olimpic, singurul mare titlu individual care îi lipsește din bogatul său palmares de patru medalii de aur la Mondiale și șase la Campionatele Europene. Harlan se află la a treia medalie de bronz după cele de la Londra (2012) și Rio (2016) și a explicat de ce este mai „diferită” față de altele, în timp ce Ucraina este în război cu Rusia din februarie 2022.
„Nu vă imaginați cât este de dificil să te pregătești, să rămâi încrezător și concentrat în competiție atunci când țara ta este atacată”, a adăugat sportiva care mai are în palmares o medalie de aur și una de argint pe echipe la Jocurile Olimpice (2008 și 2016), scrie Agerpres.
Ucraina a cucerit doar o medalie de bronz până în acest moment, la Jocurile Olimpice de la Paris, aflându-se pe a 26-a poziție în ierarhia live.
1. Japonia, 12 medalii: șase medalii de aur, două medalii de argint și patru medalii de bronz;
2. Franța, 16 medalii: cinci medalii de aur, opt medalii de argint și trei medalii de bronz;
3. China, 12 medalii: cinci medalii de aur, cinci medalii de argint și două medalii de bronz;
4. Australia, nouă medalii: cinci medalii de aur și patru medalii de argint;
5. Coreea de Sud, nouă medalii: cinci medalii de aur, trei medalii de argint și o medalie de bronz;
6. Statele Unite ale Americii, 20 de medalii: trei medalii de aur, opt medalii de argint și nouă medalii de bronz;
7. Marea Britanie, 10 medalii: două medalii de aur, cinci medalii de argint, trei medalii de bronz;
8. Italia, opt medalii: două medalii de aur, trei medalii de argint, trei medalii de bronz;
9. Canada, cinci medalii: două medalii de aur, o medalie de argint, două medalii de bronz;
10. Hong Kong, trei medalii: două medalii de aur, o medalie de bronz.
Tenismena, deseori implicată în mod direct în campaniile privind sprijinirea poporului ucrainean după invazia Rusiei din 2022, devine a patra jucătoare de tenis care se bucură de onoarea de a-și reprezenta țara la Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 2024 de la Paris.
„Este o mare onoare să reprezint țara mea, să fiu printre atâția mari sportivi ucraineni”, a declarat Svitolina presei înaintea JO.„A fost întotdeauna un privilegiu să reprezint Ucraina. Tocmai ce am fost la Roland Garros acum șase săptămâni și arată foarte diferit, dar sunt fericită că aceste Jocuri Olimpice au loc la Paris și vor reprezenta încă o ediție specială.”, a spus Elina Svitolina, sportivă măritată cu francezul Gael Monfils, alături de care are o fetiță.
Svitolina, câștigătoare a medaliei de bronz la Tokyo, pare că luptă cu o dorință arzătoare pentru o nouă medalie la Jocurile Olimpice. Aceasta a trecut de Moyuka Uchijima și Jessica Pegula în primele două tururi, ca să evolueze în optimi în fața cehoaicei Barbora Krejcikova, proaspăta campioană de la Wimbeldon.
.