Fotbal international Totul despre Fenerbahce - Galatasaray, supercupa Turciei amânată din cauza protestului celor două echipe. Motivul amânării, proteste şi anunţuri politice - FOTO

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Meciul dintre Galatasaray şi Fenerbahce, din Supercupa Turciei, care trebuia să aibă loc în Arabia Saudită, a fost amânat pentru o dată care se va stabili ulterior. Cele două echipe au refuzat să mai joace, după ce jucătorilor li s-a interzis să poarte la încălzire şi la ieşirea de la vestiare tricouri cu chipul lui Mustafa Kemal Ataturk, părintele Turciei moderne. 



Ali Koc, preşedintele clubului Fenerbahce, a declarat, la scurt timp după decizia de amânare a meciului, că "dacă nu există Ataturk, atunci nu există Turcia. Nu va fi niciun meci în Arabia Saudită". 

Jucătorii celor două echipe au vrut să iasă pe teren înaintea fluierului de start cu două bannere pe care scria "Pace acasă, pace în lume" şi "Cât de fericit este cel care spune 'sunt turc'", două dintre sloganurile rostite de Ataturk. Oficialii din Arabia Saudită au refuzat să permită aceste lucruri, precum şi purtarea unor tricouri de către jucători la încălzire cu chipul lui Ataturk aşa că reprezentanţii cluburilor din Istanbul au decis ca meciul să nu se mai joace. 

Cele două cluburi au emis o declaraţie de presă comună prin care îşi anunţau decizia de amânare a meciului. 

"Competiţia Supercupa 2023, care era programată să se joace vineri, 29 decembrie, la ora 20:45, a fost amânată pentru o dată ulterioară ca urmare a deciziei comune pe care am luat-o cu cluburile noastre din cauza unor perturbări în organizare. Dorim să mulţumim Federaţiei de Fotbal, instituţiilor şi organizaţiilor relevante din ţara gazdă pentru eforturile depuse până acum în organizarea Supercupei", se arată în comunicatul semnat de Galatasaray şi Fenerbahce. 

Reprezentanţii clubului Beşiktaş, o altă rivală locală a celor două echipe, au anunţat că finala Supercupei se poate disputa fără probleme pe stadionul lor, din apropierea Palatului Dolmabahce. 

Sursa: Agerpres

Primarul din Istanbul salută protestul echipelor 

Ekrem Imamoglu a reacţionat rapid pe reţelele de socializare şi a salutat decizia cluburilor de a nu juca partida în Arabia Saudită. "Culorile noastre sunt roşu-alb, iar linia noastră roşie este Mustafa Kemal Ataturk", a scris primarul. 

Şi Riza Akpolat, primarul districtului Beşiktaş din Istanbul, a reacţionat şi a anunţat schimbarea numelui străzii pe care este Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul. 

"Se va numi după Fahreddin Paşa, care a apărat cu succes Medina şi pământurile noastre sacre timp de doi ani şi şapte luni în condiţii grele în timpul Primului Război Mondial. Strada va avea de asemenea o zonă specială pentru fondatorii republicii noastre, Mustafa Kemal Ataturk şi Fahreddin Paşa", a transmis acesta, citat de turcianews.com

Mii de turci au ieşit în stradă imediat după ce meciul a fost amânat 

""Nu începe până când nu spun START!"

Mii de oameni au început să iasă pe străzi la această oră în mai multe orașe din Turcia, în semn de solidaritate față de echipele turce de fotbal Fenerbahçe și Galatasaray, cărora autoritățile din Arabia Saudită nu le-au permis aducerea pe stadion a două bannere cu două lozinci ale lui Atatürk, fondatorul Republicii Turcia ("Pace acasă, pace în lume" și "Fericit cel care poate spune sunt turc"), iar jucătorilor le-a fost interzis să poarte tricouri inscripționate cu Atatürk la încălzirea dinaintea partidei. Drept consecință, președinții celor două cluburi de fotbal au decis anularea meciului", a scris Monica Ibudar, corespondent Antena 3 CNN, pe Facebook.

Sursa: Agerpres

Saudiţii nu i-au lăsat pe cei de la Galatasaray să iasă imediat din ţară 

”Autoritățile saudite au refuzat decolarea avionului privat al lui Galatasaray la ora 00.10. Echipa galben-roșie a vrut să se întoarcă în Turcia cu avionul privat după anularea Supercupei.

Această încercare a fost, însă, blocată de autoritățile saudite, invocând ca scuză traficul aerian. Delegația celor de la Galatasaray a început să facă planuri pentru a merge cu un avion de linie”, a spus deputatul turc Turhan Comez, conform Sozcu.com.tr.

Sursa: Agerpres

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Fotbal international





pixel