Jocurile Olimpice Toți cetățenii din Botswana primesc o jumătate de zi liberă pentru a sărbători primul aur olimpic din istorie

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Jocurile Olimpice de la Paris au oferit ocazia Botswanei de a cuceri, în premieră, o medalie olimpică de aur.



Prima medalie de aur olimpică, celebrată cu o... jumătate de zi liberă

Președintele Botswanei, Mokgweetsi Masisi, a decis ca toți cetățenii să beneficieze de o jumătate de zi liberă, marți după-amiază, în onoarea sprinterului Letsile Tebogo, care a adus acestei țări africane prima medalie olimpică de aur din istoria sa, în proba de 200 m, la Jocurile de la Paris.

Președintele le-a acordat deja celor 2,3 milioane de cetățeni o jumătate de zi liberă vineri, pentru a sărbători „senzația din Botswana”.

Potrivit unui comunicat guvernamental, Masisi va fi prezent la aeroport pentru a primi echipa națională olimpică, așteptată la începutul după-amiezii, în frunte cu cel care cucerit aurul la 200 m și argintul la ștafetă 4x400 m, ducând la patru numărul total de medalii olimpice din istoria țării sale.

Botswana a câștigat prima medalie olimpică în 2012, prin Nijel Amos, medaliat cu argint în proba de 800 m la Londra. În 2021, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, ștafeta masculină a Botswanei a cucerit bronzul la 4x400 m.

La 21 de ani, Letsile Tebogo a devenit primul african care a câștigat proba de 200 m la Jocurile Olimpice, cu timpul de 19 sec 46/100, nou record al Africii, la o diferență de 27/100 de recordul mondial al jamaicanului Usain Bolt. El i-a învins în finală pe americanii Kenny Bednarek și Noah Lyles.

 

27 medalii de aur, câștigate de 27 de state diferite la atletism

Jocurile Olimpice de la Paris au evidențiat extinderea globală a atletismului, sport care a stabilit recordul de țări care au câștigat aurul - 27 la aceeași competiție.

Un total de 27 de țări au câștigat medalii de aur la atletism, cu două mai mult decât recordul anterior. Republica Dominicană, Pakistan și Saint Lucia au apărut pentru prima dată în clasamentul pe medalii al disciplinei, prin Thea Lafond (triplusalt feminin), Arshad Nadeem (suliță masculin) și Julien Alfred (100 m feminin), cucerind un aur istoric pentru țările lor.

Totalul de 43 de țări din clasamentul pe medalii de la Paris este egal cu cel de la Tokyo, fiind cel mai mare la atletism în peste 20 de ani, în timp de 75 de țări au terminat între primele opt, demonstrând universalitatea acestui sport.

Dintre toți medaliații, s-au remarcat și 26 de sportivi care au plecat acasă cu mai mult de o medalie, printre care olandeza Femke Bol (aur la 4x400 mixt, argint la 4x400 m feminin, bronz la 400 m garduri), compatrioata sa Sifan Hassan (aur la maraton, bronz la 5.000 și 10.000 m) și americanca Gabby Thomas (aur la 200, 4x100 m și 4x400 m feminin).

La rândul său, Quincy Wilson, care a concurat în calificările echipei masculine a SUA pentru proba de 4x400 m, a devenit la 16 ani cel mai tânăr medaliat olimpic cu aur din istoria atletismului.

De asemenea, Paris 2024 au fost Jocurile Olimpice cu cea mai bună calitate din istorie, conform clasamentului competiției, cu 198.320 puncte.

Pe Stade de France s-au doborât trei recorduri mondiale, prin suedezul Armand Duplantis la săritura cu prăjina (6,25 m) și americanca Sydney McLaughlin-Levrone la 400 m garduri (50.37) și la 4x400 m mixt (3:07.41).

În plus, 13 recorduri olimpice au fost doborâte, cele mai bune două performanțe mondiale la decatlon olimpic, 21 de recorduri continentale, 99 de recorduri naționale și 311 recorduri personale, scrie Agerpres.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel