UEFA Euro 2024 Topul greşelilor de arbitraj de la EURO 2024. Şi meciurile României sunt pe listă

Data publicării:
Photo by Njegos K on Unsplash
Photo by Njegos K on Unsplash

EURO 2024 a fost marcat de câteva greşeli importante de arbitraj, iar jucătorii şi antrenorii naţionalelor participante nu s-au abţinut de la a critica centralii sau VAR-ul. Şi la meciurile disputate de România s-au comis erori. 



Englezul Michael Oliver a fost criticat dur după meciul dintre Germania şi Danemarca, din optimile de finală ale EURO 2024. Nemţii s-au impus cu 2-0, însă danezii au avut gol anulat, iar apoi s-a dictat penalty împotriva lor după un henţ sesizat doar de senzorii din minge. 

Joachim Andersen, omul care a atins mingea cu mâna, l-a criticat în termeni duri pe Oliver. 

"Nu a fost nicio umbră de penalty. E una dintre cele mai proaste performanţe ale unui arbitru pe care le-am văzut în toată cariera mea. Offside-ul e offside, ok, dar nu poţi da penalty pentru henţ într-o astfel de situaţie, e ceva nebunesc. Nici nu am voie să vorbesc cu arbitrul despre asta. Pentru că pot fi amendat şi avertizat cu cartonaş galben. E o regulă ridicolă. El poate greşi cât vrea şi noi nu avem voie să spunem nimic. Regula care spune că nu avem voie să vorbim cu arbitrii e cea mai proastă de care am auzit. Normal că ar trebui să putem reacţiona când arbitrul ia o decizie greşită. Şi nici nu mai ştie câte astfel de decizii a făcut în acest meci", a declarat Joachim Andersen, fundaşul legitimat la Crystal Palace, în Premier League. 

Anthony Taylor, luat la ţintă de nemţi 

În sferturile de finală ale EURO 2024, a venit rândul nemţilor să critice arbitrajul. Şi tot un englez a fost la centru, Anthony Taylor de data aceasta. După ce arbitrul nu l-a avertizat nici măcar cu cartonaş galben pe Toni Kroos în startul partidei pentru două faulturi dure, în prelungirile meciului, în minutul 106, Taylor nu a acordat penalty pentru Germania la ceea ce părea a fi un henţ evident al lui Cucurella.

În plus, deşi iniţial părea că va lăsa jocul mai liber, neavertizându-l pe Toni Kroos nici după ce l-a scos din joc pe Pedri, până la finalul mecului Taylor a arătat nu mai puţin de 15 cartonaşe galbene. 

Nici spaniolii nu l-au iertat pe Taylor după meciul cu Germania şi au numit maniera sa de arbitraj "apocaliptică"

"Un arbitraj terifiant al lui Anthony Taylor în meciul Spania – Germania, unde a fost complet depășit. Încă din primele minute, arbitrul englez a fost la un nivel teribil, i-a iertat două cartonașe galbene lui Kroos în doar două minute. După una dintre intervențiile germanului, Pedri a ieșit accidentat. Apoi, Taylor și-a schimbat complet reperele și a pedepsit orice jucător care a comis o abatere de la regulile jocului. În plus, el a ignorat două hențuri în a doua repriză de prelungiri.

Arbitrul britanic a arătat 15 cartonașe galbene nu mai mult, nu mai puțin. A pierdut jocul din mână încă din primele minute. Deși a acordat corect unele dintre cartonașe și l-a eliminat corect și pe Carvajal, el a greșit la multe altele, începând cu cartonașele galbene pe care trebuia să i le dea lui Kroos. Ar fi trebuit să elimine pe german de trei ori.

Pe lângă faptul că Germania ar fi trebuit să termine meciul în zece sau chiar nouă jucători, cea mai controversată fază a meciului s-a petrecut în a doua repriză a prelungirilor, când Anthony Taylor nu a observat două hențuri la aceeași fază, unul al lui Fullkrug, celălalt al lui Cucurella, care ar fi dus la un penalty. Totuși, pentru că încălcarea regulamentului de către german s-a petrecut mai devreme, penalty-ul nu putea fi acordat. Un arbitraj apocaliptic din partea englezului”, au scris spaniolii de la archivovar.es

Iar Taylor a mai fost criticat şi în faza grupelor, la meciul dintre Franţa şi Olanda, încheiat 0-0. Olandezii au avut un gol anulat pentru offside, dar Anthony Taylor a fost criticat pentru că analiza fazei a durat prea mult. 

Felix Zwayer, cele mai controversate decizii 

Germanul Felix Zwayer a condus optimea de finală dintre România şi Olanda, meci câştigat de batavi cu 3-0, şi semifinala Olanda - Anglia, câştigată de englezi cu 2-1. La finalul ambelor partide, Zwayer şi-a atras critici din partea învinşilor. În meciul dintre România şi Olanda, Zwayer nu l-a avertizat pe Dumfries după două intrări dure, la Ianis Hagi şi Vasile Mogoş, şi nici nu a analizat un posibil penalty la un cot aplicat de Ake lui Racoviţan în finalul primei reprize. În plus, germanul a oprit un contraatac promiţător al tricolorilor în repriza secundă, pentru un presupus joc periculos, înfuriindu-i pe jucători. 

La meciul dintre Olanda şi Anglia, Zwayer a acordat o lovitură de la 11 metri pentru Anglia, însă faza a fost una controversată, mai mulţi specialişti afirmând că intervenţia lui Dumfries este una naturală, nu una menită să faulteze. 

Szymon Marciniak nu a dat penalty pentru România cu Belgia, Daniel Siebert l-a dat prea uşor cu Slovacia 

În meciul din etapa a doua a fazei grupelor dintre România şi Belgia, polonezul Marciniak nu a văzut un henţ clar în careu făcut de Tielemans, la scorul de 1-0 pentru belgieni. 

La polul opus s-a aflat germanul Daniel Siebert, criticat pentru că a acordat o lovitură de la 11 metri prea uşor pentru România în duelul cu Slovacia, ultimul din faza grupelor. Răzvan Marin a egalat atunci scorul pe tabelă şi, astfel, ambele echipe au mers în faza optimilor de finală. 

Roberto Rosetti, şeful arbitrilor la UEFA, a spus, însă, că penalty-ul a fost acordat corect. 

"A fost o fază foarte complicată în jocul Slovacia - România. Era imposibil de văzut de arbitru pe teren, asta vă pot zice după 30 de ani de arbitraj. Mulțumim VAR pentru ajutor. Penalty, decizie corectă", a spus Roberto Rosetti, la o conferință de presă. 

Istvan Kovacs a stabilit un nou record la EURO 

În confruntarea dintre Turcia și Cehia, Istvan Kovacs a acordat nu mai puțin de 18 cartonașe galbene și două roșii, un record all-time pentru turnee finale de Campionat European. Prestaţia lui Kovacs l-ar fi nemulţumit pe Roberto Rosetti, astfel că românul nu a mai fost delegat la vreun alt meci. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: UEFA Euro 2024




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel