Nord-irlandezul Neil Lennon a semnat cu FC Rapid şi va fi noul antrenor al echipei din sezonul viitor.
Asta nu înseamnă, însă, că a scăpat de ironii şi contestări. Că nu e român, că nu înţelege campionatul românesc, că îi va fi greu să se adapteze, că nu e suficient de valoros.
Neil Lennon a câştigat 5 titluri cu Celtic Glasgow din postura de antrenor. A calificat echipa în optimile de finală ale Ligii Campionilor. A fost pe banca echipei la o victorie de senzaţie cu FC Barcelona. A câştigat patru Cupe ale Scoţiei cu Celtic Glasgow, din postura de antrenor. A promovat-o pe Hibernian din liga secundă în prima ligă. Iar la singura experienţă din afara Scoţiei, a câştigat Cupa Ciprului cu Omonia Nicosia, un club pe care l-a antrenat doar un sezon. La toate astea, se adaugă şi cele cinci titluri câştigate cu Celtic Glasgow din postura de jucător.
CV-ul îl recomandă pe Neil Lennon ca fiind unul dintre cei mai titraţi străini care ajunge în România. E drept, însă, că fotbalul scoţian e cu mult diferit de cel românesc. E mai fizic, mai rapid, e bazat pe alte valori. Din punctul ăsta de vedere, da, misiunea lui Neil Lennon nu va fi uşoară. În fond, Rapid Bucureşti nu e Celtic Glasgow. Dar nu putem spune că nord-irlandezul nu se pricepe.
Şi, în ciuda criticilor primite pe reţelele de socializare cu mult înainte de a semna, Neil Lennon pare dispus să arate, prin muncă, că îşi merită contractul. Unul chiar generos, din primele informaţii! Şi vrea să aibă o relaţie bună cu suporterii.
"Sper să creez o conexiune puternică între mine și suporteri, dar acest lucru vine odată cu obținerea rezultatelor pozitive și cu a face performanța. Este responsabilitatea mea. Știu că sunt suporteri foarte pasionați, care iubesc clubul. Sunt asemănători fanilor lui Celtic. Îmi doresc să facem performanță, acesta este obiectivul meu principal.
Sper să întâlnesc curând suporterii și voi face tot ce este posibil pentru a face performanță cu Rapid”, a declarat Neil Lennon pentru fcrapid.ro.
Dar, aşa cum ştim, relaţia bună cu suporterii în Giuleşti se păstrează numai cu rezultate. Asta deşi, dacă ar fi să dăm crezare istoriei, ar trebui mai degrabă să fie păstrată cu un joc de calitate. În fond, rapidiştii sunt artizanii dictonului "decât un gol urât, mai bine o bară frumoasă".
Schimbarea, e clar, nu va veni peste noapte. Nici nu are cum. Nu poţi să transformi 11 jucători obişnuiţi cu ritmul Superligii în 11 fotbalişti de nivelul fotbalului britanic. Important este ca pielea nord-irlandezului să fie una tăbăcită deja, pentru a nu se crăpa la primele critici. Pentru că toată lumea îi va ridica statuie la prima victorie şi absolut toată lumea se va pregăti de înmormântare la prima înfrângere.
Numele său ne-ar putea duce cu gândul la "kneel", a îngenunchea. Va fi interesant de văzut dacă o va face!
*acest articol reprezintă o opinie