Cristinel Romanescu, preşedintele Federaţiei Române de Tenis de Masă, anunţă că obiectivul major al României în 2024 este medalia olimpică. Iar Bernadette Szocs are cele mai mari şanse să o obţină.
"Federaţia Română de Tenis împreună cu sportivii şi antrenorii a avut un an foarte bun, chiar dacă echipa feminină în finala Campionatului European din Suedia a jucat cu calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris pe masă. Însă fetele nu au reuşit să învingă Germania în această a şasea finală europeană consecutivă a României şi au obţinut medaliile de argint. Ratarea titlului european rămâne un regret pentru că anterior, în vară, la Jocurile Europene, fetele noastre bătuseră Germania în finală. Dar se întâmplă, ăsta e sportul, o dată am câştigat noi, o dată ele. Culmea e că la Jocurile Olimpice de la Tokyo, regulamentul era invers, adică echipa care câştiga Jocurile Europene se califica direct la JO şi nu cea care câştiga Europeanul. Atunci, în urmă cu patru ani, noi am câştigat Europeanul, iar Germania Jocurile Europene, asta e viaţa. Revenind, anul 2023 a fost unul foarte bun, pentru că iată, Bernadette Szocs este pe locul 12 mondial. Să nu uităm că ea a învins-o pe chinezoaica Meng Chen, campioana olimpică en titre (n.r. - la turneul WTT Champions Frankfurt), deci rezultatele din acest an ne dau speranţe pentru Paris că echipa României are şanse să obţină acea medalie care ne lipseşte. Echipa de seniori la masculin, una întinerită, a avut de asemenea o evoluţie bună la Jocurile Europene de la Cracovia, unde a obţinut un loc 5. Şi tot la Cracovia, la simplu masculin, Eduard Ionescu a venit şi el pe locul 5, chiar dacă are doar 19 ani", a spus el, conform Agerpres.
"Bineînţeles că anul acesta juniorii ne-au bucurat din nou. Am lucrat bine la selecţie şi am depistat viitorii campioni, pentru că şi la fete şi la băieţi am câştigat 17 medalii la Campionatele Europene U-19 şi U-15. Am fost locul întâi în clasamentul pe medalii, un lucru extraordinar. Iar la Campionatele Mondiale U-19, Eduard Ionescu şi Elena Zaharia au venit pe podium la simplu, şi tot pe podium au fost şi echipele României la fete şi băieţi. Dar cel mai mult ne bucură că viitorul tenisului de masă românesc e pe mâini bune", a adăugat preşedintele.
La capitolul realizări, Cristinel Romanescu a enumerat de asemenea şi câştigarea organizării de către România a Campionatelor Mondiale de juniori din 2025.
"O realizare importantă anul acesta este şi primirea organizării Campionatului Mondial de juniori din 2025. Este o victorie fenomenală dacă ne gândim că România nu mai organizase din 1953 un Campionat Mondial la tenis de masă. Ne bucurăm că după atâta amar de vreme am reuşit să găsim înţelegerea tuturor ţărilor, iar candidatura noastră a fost votată la congresul de astă vară în condiţiile în care am concurat cu Bahrain şi Cehia. Sincer, nu avem nicio şansă să organizăm la Bucureşti acest Mondial de juniori dacă nu se construieşte aici o sală polivalentă măcar precum cea de la Cluj. Apoi, pentru organizarea unei asemenea competiţii este obligatoriu să ai trei săli, una de concurs, una de antrenament şi alta de încălzire, adică de dinaintea intrării în concurs. Aşa că noi am şi dat ca oraş Clujul, pentru că acolo îndeplinim toate cerinţele celor de la ITTF", a afirmat Romanescu.
Absenţa unei săli dedicate loturilor naţionale de tenis de masă rămâne în continuare principala problemă a Federaţiei Române de Tenis de Masă.
"Problema numărul 1 a Federaţiei Române de Tenis de Masă este aceeaşi cu care ne confruntăm de mai mulţi ani. Absenţa unei săli dedicate tenisului de masă. Pentru că eu cred că dacă vom avea o asemenea sală specială am performa clar mai bine. Ar fi poate exact diferenţa care ne lipseşte să câştigăm în faţa sportivilor asiatici. Pentru că loturile naţionale sunt acum tot timpul cu cortul, ne mutăm mereu dintr-o sală în alta. Găsim din ce în ce mai greu săli mari în care să ne desfăşurăm activitatea atunci când avem nevoie pentru cantonamente de pregătire sau competiţii. Iar asta ne încurcă. Pentru că atunci când lucrezi centralizat poţi să performezi. Ştim ce trebuie să facem, avem specialişti, dar ne lipseşte baza materială. Apoi, tot o problemă este şi finanţarea, cu care se confruntă toate federaţiile. Noi mulţumim pentru ce primim, dar mereu am avut nevoie de ceva mai mult, pentru că noi putem fi mai buni, dar asta nu putem să verificăm decât dacă am avea sume de bani mai importante", a explicat oficialul FRTM.
Pentru 2024, FRTM îşi propune câştigarea unei medalii la Jocurile Olimpice de la Paris, şansele României fiind în probele de echipe feminin, dublu mixt şi simplu feminin.
"Obiectivul propus pentru 2024 este o medalie şi un loc 5 la Jocurile Olimpice. La Paris considerăm că avem trei şanse la medalii, respectiv în proba de echipe feminin, în proba de simplu feminin şi în proba de dublu mixt. La dublu mixt, Bernadette Szocs şi Ovidiu Ionescu sunt ca şi calificaţi, pentru că la dublu mixt se califică doar câte un dublu de ţară. Ca sportivi calificaţi noi ne dorim să ducem la Paris maximum cât avem voie, adică 3 la feminin şi 3 la masculin. La simplu masculin, de exemplu, Eduard Ionescu are mari şanse de calificare la Jocurile Olimpice. Pentru că el l-a învins la Jocurile Europene pe Dimitrij Ovtcharov, marele jucător german care e multiplu campion european şi multiplu medaliat la Jocurile Olimpice", a precizat Romanescu.
Bernadette Szocs, dublă medaliată cu aur la individual şi cu echipa la Jocurile Europene de la de la Cracovia - Malopolska (Polonia) şi vicecampioană cu echipa României la CE de la Malmo, este sportiva numărul 1 a tenisului de masă în 2023.
"Ţinând cont de rezultatele din acest an, Bernadette Szocs nu avea cum să rateze prima poziţie. Într-un top al sportivilor de la toate disciplinele pe 2023, pe locul 1 avem dublul imbatabil de la canotaj, Radiş-Bodnar... care sperăm noi să rămână imbatabil până după Los Angeles dacă se poate. Apoi este şi David Popovici, care chiar dacă nu a mai reuşit rezultatele de anul trecut a fost mereu la o zecime de secundă de cel care a câştigat. Şi tot acolo în top este şi Bernadette Szocs, care a muncit foarte, foarte mult şi a câştigat cam tot ce era de câştigat", a precizat Romanescu.
La Jocurile Europene de la de la Cracovia - Malopolska (Polonia), România a câştigat la tenis de masă 4 medalii: aur prin Bernadette Szocs la simplu feminin, echipa feminină (Bernadette Szocs, Elizabeta Samara, Andreea Dragoman, Adina Diaconu) şi bronz prin perechea Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs la dublu mixt şi Elizabeta Samara la simplu feminin.
La Campionatele Europene de tenis de masă pe echipe de la Malmo (Suedia), selecţionata feminină a României a cucerit medalia de argint, fiind învinsă în finală de Germania cu scorul de 3-0.
În concursul masculin, echipa României a fost învinsă cu 3-0 de Danemarca, în optimile de finală ale Campionatelor Europene de tenis de masă pe echipe de la Malmo (Suedia).
La Campionatele Mondiale individuale de tenis de masă de la Durban (Africa de Sud), cel mai bun rezultat a fost obţinut de Bernadette Szocs, care împreună cu Sofia Polcanova (Austria) a atins faza sferturilor de finală în probei feminine de dublu.
În cadrul turneului Europe Top 16 Cup de la Montreux (Elveţia), Bernadette Szocs a atins faza sferturilor de finală, în timp ce Elizabeta Samara s-a oprit în optimi.
România a cucerit 17 medalii la Campionatele Europene de tenis de masă pentru juniori U15 şi U19 de la Gliwice (Polonia), ocupând primul loc în clasamentul pe naţiuni, cu 6 medalii de aur, 4 de argint şi 7 de bronz. Medalii de aur au cucerit echipa feminină U19 (Elena Zaharia, Ioana Sîngeorzan, Bianca Mei-Roşu, Evelyn Ungvari, Adela Struna), echipa masculină U19 (Darius Movileanu, Eduard Ionescu, Iulian Chiriţă, Andrei Istrate, Dragoş Bujor), Elena Zaharia la simplu feminin U19, Eduard Ionescu la simplu masculin U19, perechea Darius Movileanu/Elena Zaharia la dublu mixt U19, perechea Eduard Ionescu/Darius Movileanu la dublu masculin U19. Medalii de argint au obţinut Ioana Sîngeorzan la simplu feminin U19, perechea Eduard Ionescu/Ioana Sîngeorzan la dublu mixt U19, perechea Bianca Mei-Roşu/Mia Griesel (Germania) la dublu feminin U19, perechea Andrei Istrate/Iulian Chiriţă la dublu masculin U19. Medaliile de bronz au fost adjudecate de echipa masculină U15 (Robert Istrate, Robert Podar, Mihai Nagy, Flavius Rus), Bianca Mei-Roşu la simplu feminin U19, Andrei Istrate la simplu masculin U19, perechea Andrei Istrate/Nicole Arlia (Italia) la dublu mixt U19, perechea Elena Zaharia/Hana Arapovic (Croaţia) la dublu feminin U19, perechea Ioana Sîngeorzan/Nicole Arlia (Italia) la dublu feminin U19, perechea Andreea Băiaşu/Julia Leal (Portugalia) la dublu feminin U15.
Bilanţul României la Campionatele Europene Under-21 de la Sarajevo a fost de cinci medalii, dintre care una de aur (Bianca Mei-Roşu alături de germanca Mia Griesel la dublu feminin), una de argint (Eduard Ionescu/Ioana Sîngeorzan la dubu mixt) şi trei de bronz (Andrei Istrate la simplu masculin, Andrei Istrate şi Iulian Chiriţă la dublu masculin, Darius Movileanu şi Eduard Ionescu, la dublu masculin).
La Campionatele Mondiale pentru juniori (U19) de la Nova Gorica (Slovenia), România a cucerit patru medalii, una de argint prin Elena Zaharia la simplu feminin şi trei de bronz: Eduard Ionescu la individual masculin, echipa feminină U19 (Elena Zaharia, Ioana Sîngeorzan, Bianca Mei-Roşu, Alesia Sferlea) şi echipa masculină U19 (Darius Movileanu, Eduard Ionescu, Andrei Istrate şi Dragoş Bujor).
Jucătorii români Elena Zaharia şi Iulian Chiriţă au câştigat turneul de tenis de masă Europa Top 10 juniori, găzduit de Sala Polivalentă din Bucureşti, la categoria Under-19. În proba masculină podiumul a fost complet românesc, Iulian Chiriţă fiind urmat de Eduard Ionescu şi de Darius Movileanu.