Tenis TAS a publicat motivarea deciziei în cazul Halep, la 7 luni distanţă. Proba de sânge, ţinută într-un mediu necorespunzător

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a publicat un document de 58 de pagini în care motivează decizia privind reducerea perioadei de suspendare a Simonei Halep, de la cei 4 ani dictaţi iniţial, la doar 9 luni. Motivarea vine la 7 luni de la publicarea deciziei TAS. 



În documentul publicat de TAS, sunt explicate toate probele aduse în cadrul procesului de cele două părţi (Simona Halep, respectiv ITIA), dar şi cum au fost ele analizate. Astfel, putem afla că Simona Halep a fost contaminată cu Roxadustat, nu l-a ingerat intenţionat, dar şi că proba de sânge din paşaportul biologic al sportivei a fost transportată şi depozitată necorespunzător. 

Concret, proba de sânge ar fi atins temperatura de 0 grade în timpul transportului, iar temperatura admisă este între 4 şi 15 grade Celsius. În plus, instanţa arată că proba de sânge a Simonei Halep a stat 2 ore şi 36 de minute la temperaturi necorespunzătoare. 

TAS a decis în martie 2024 că Simona Halep poate reveni în tenis şi i-a redus suspendarea iniţială de 4 ani, dictată de ITIA, la doar 9 luni, pedeapsă pe care sportiva deja o ispăşise. Aceasta fusese suspendată provizoriu încă din octombrie 2022. 

 Câte poziții a urcat Simona Halep, după prima victorie din ultimii doi ani

Simona Halep a revenit cu o victorie în circuitul profesionist feminin, 6-2, 4-6, 6-4 cu australianca Arina Rodionova (34 ani, 114 WTA), în prima rundă a turneului WTA 125 de la Hong Kong, dotat cu premii totale de 115.000 de dolari, pentru care a primit un wild-card.

În următorul tur al competiției, „Simo”, care ocupa locul 1130 în ierarhia tenisului feminin la începutul turneului, a fost învinsă de rusoaica Anna Blinkova, scor 6-2, 6-1.

În clasamentul actualizat, Halep ocupă locul 878, urcând nu mai puțin de 252 de locuri după evoluția din cadrul turneului asiatic, având 26 de puncte.

Halep nu mai jucase din mai, când a fost nevoită să abandoneze în primul tur la Trophee Clarins (WTA 125), de la Paris, la 7-5, 2-3 în meciul cu americanca McCartney Kessler.

Dubla campioană de Mare Șlem (Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019) a fost învinsă de spaniola Paula Badosa, cu 1-6, 6-4, 6-3, în data de 20 martie, în prima rundă a turneului WTA 1.000 de la Miami (Florida), în meciul său de revenire în circuitul profesionist după reducerea sancțiunii în cazul său de dopaj de la patru ani la nouă luni.

Simona rămâne optimistă cu privire la revenirea sa în carieră, recunoscând că „revenirile nu sunt niciodată ușoare”.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Tenis




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel