Fotbal Sume record plătite de cluburile de fotbal pentru comisioanele impresarilor în 2023. FIFA a publicat raportul

Data publicării:
sursa: Pexels
sursa: Pexels

Cluburile de fotbal au plătit aproape un miliard de dolari pentru comisioanele impresarilor, arată un raport FIFA pe 2023. 



Concret, este vorba despre 888,1 milioane dolari, o creştere cu 42,5% faţă de anul precedent. Recordul precedent fusese stabilit în 2019, când comisioanele pentru agenţii de jucători au fost de 654,7 milioane de dolari. În 2022, suma plătită a fost de 623,2 milioane. 

Cluburile din Anglia au fost cele mai cheltuitoare, plătind în total peste 280 milioane de dolari. 86,6% dintre sumele plătite impresarilor au venit din partea cluburilor europene, mai arată acelaşi raport FIFA. 

Cluburile din Arabia Saudită au cheltuit şi ele peste un miliard de dolari pe jucători în perioadele de transferuri precedente, în încercarea de a atrage jucători din Europa, astfel că au plătit impresarilor comisioane de 86 milioane de dolari. 

"Numărul transferurilor internaţionale în care un agent a vorbit în numele jucătorului a ajuns la o cifră record în 2023, fiind vorba de 3353 de astfel de mutări. Asta înseamnă 15,4% dintre toate transferurile, o creştere cu 8,4% faţă de 2022", a mai transmis FIFA, conform Reuters. 

Premieră în fotbalul feminin 

Într-o premieră pentru fotbalul feminin, cluburile profesioniste au cheltuit peste un milion de dolari pentru comisioanele impresarilor. Impresarii sunt la cuţite cu reprezentanţii FIFA după ce au pierdut un proces pentru blocarea noului regulament, care ar plafona comisioanele agenţilor, dar ar introduce şi metode de examinare pentru obţinerea unei licenţe de impresar. 

FIFA spune că a primit 19.973 de cereri pentru licenţă, 9207 persoane au dat examenul şi doar 32,6% dintre aceştia au trecut. Cu toate astea, un tribunal din Marea Britanie a stabilit în iunie că regulamentul propus de FIFA contravine legilor competiţionale britanice. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Fotbal





pixel