Jocurile Olimpice SUA și China, număr egal de medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. Unde se clasează India, țara cu cea mai mare populație din lume

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

India, țara cu cea mai mare populație de pe glob, a fost surclasată de numeroase state ale căror populații sunt mai mici cu 400%.



China și SUA, egalitate la medalii de aur. Diferență la total de 35 de medalii

China sărbătorește una dintre cele mai bune performanțe înregistrate la Jocurile Olimpice, după ce a câștigat același număr de medalii de aur precum Statele Unite ale Americii la Jocurile de la Paris 2024.

Ambele țări au terminat competiția cu 40 de medalii, marcând prima egalitate la Jocurile Olimpice de vară, la totalul de aur – deși SUA au ocupat primul loc la general cu 126 de medalii, față de China, cu 91.

Cursa a fost dramatic strânsă, întrucât cele două superputeri sportive s-au înfruntat cap la cap într-un alt aspect al rivalității lor geopolitice, în cadrul Jocurilor Olimpice care au fost uneori umbrite de diverse controverse, una dintre ele fiind dopajul sportivilor.

China a devenit una dintre cele mai competitive națiuni sportive din lume în ultimele decenii, considerând performanța sa olimpică precum un simbol al forței naționale. În anul 2008, ea s-a clasat pe prima treaptă în clasamentul cu medalii, câștigând mai multe medalii de aur, la Jocurile de la Beijing, decât SUA, pentru prima dată în istorie. Atunci, chinezii reușeau să cucerească un total de 100 medalii, dintre care 48 de aur, 22 de argint și 30 de bronz.

La Paris, delegația chineză a părut că va ajunge în fruntea clasamentului pe medalii, deoarece a acumulat un avans considerabil la începutul competiției, datorită dominației sale la tir sportiv și sărituri în apă. Dar pe măsură ce concursul de atletism a început, americanii au ajuns chinezii din urmă – apoi și-au depășit rivalul, ajungând pe locul 1.

China este doar a treia țară, după SUA și URSS, care se află în fruntea numărului de medalii de aur la Jocurile Olimpice de vară departe de teritoriul natal – iar mass-media de stat chineză a salutat performanța „record” de la Paris.

Rețelele sociale chineze au sărbătorit, de asemenea, performanța delegației cu un val uriaș de mândrie națională, mulți utilizatori criticând faptul că oficialii americani încearcă să creeze o imagine nedreaptă și defăimătoare Chinei, ai cărei sportivi, respectiv înotători, au fost acuzați de dopaj.

Pe faimoasa aplicație Weibo, hashtag-ul „China a egalat primul loc în clasamentul medaliilor de aur” a devenit subiectul de top, strângând peste 500 de milioane de vizualizări.

Alții au susținut că statul chinez ar fi trebuit să depășească SUA cu un total de 44 de medalii de aur prin adăugarea celor cucerite de sportivii din Hong Kong și Taiwan.

Taiwan concurează la Jocurile Olimpice cu denumirea de Taipeiul Chinez pentru a evita presiunile din partea Chinei, care revendică insula guvernată democratic drept propriul său teritoriu, deși nu se află în controlul său. De asemenea, Hong Kong, în calitate de fostă colonie britanică, concurează ca Hong Kong, China la Jocurile Olimpice.

Echipa de înot a Chinei s-a confruntat cu un control intens la Paris, după dezvăluirile potrivit cărora aproape jumătate din grupul trimis de Beijing la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 2021, a fost testat pozitiv pentru o substanță interzisă care crește performanța.

Înainte de JO 2024, New York Times relata că WADA (Agenția Mondială Anti-Doping) nu a luat nicio măsură împotriva a celor 23 de înotători chinezi testați pozitiv la acea substanță interzisă, respectiv trimetadizina. Înotătorilor li s-a permis să participe la competiția din această vară, după ce s-a ajuns la concluzia că rezultatele pozitive au fost cauzate de mâncarea contaminată de la un hotel. 11 dintre cei 23 de înotători au concurat la Paris.

India, locul 71 în clasamentul pe medalii

Abhinav Bindra a făcut istorie la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008, devenind primul indian care a câștigat o medalie de aur la o probă individuală. El este primul sportiv din India care a deținut simultan titlurile mondiale și olimpice la proba de tir pistol cu aer comprimat la 10 metri.

Totuși, visurile indienilor de a începe un ciclu de performanțe la Jocurile Olimpice de vară nu s-au concretizat. După 16 ani și patru ediții ale Jocurilor Olimpice, India a mai câștigat doar o medalie de aur. La Tokyo (2021), Neeraj Chopra a devenit primul atlet indian care a câștigat o medalie de aur la Jocurile Olimpice.

India, care are o populație de peste 1,4 miliarde de oameni, fiind totodată cea mai populată țară din lume, a reușit să depășească economia Marii Britanii în urmă cu doi ani, devenind a cincea economie de pe glob. Cu toate acestea, țara asiatică a reușit să câștige doar șase medalii la JO 2024, dintre care una de argint și alte cinci medalii de bronz. Astfel, India s-a clasat pe locul 71 în clasamentul pe medalii, sub națiuni cu o populație mult mai mică, inclusiv Georgia, Kazahstan sau Coreea de Nord, scrie CNN.

În comparație, Statele Unite, cu mai puțin de un sfert din populația Indiei, s-au clasat pe primul loc cu 126 de medalii, urmate de China cu 91, care are o populație aproximativă cu cea a Indiei.

În total, India a câștigat doar 41 de medalii olimpice de la debutul său din anul 1900, la toate Jocurile Olimpice de vară, spre deosebire de SUA, cu 2764 de medalii, și China, cu 804 de medalii.


Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel