Este numărul mare de jucători străini din handbalul masculin românesc o problemă? Am discutat despre acest lucru cu Ionuţ Săulescu, fost handbalist la HCM Constanţa, Dinamo şi Steaua, cu meciuri în Liga Campionilor şi cu multe trofee în palmares. Iată concluziile!
Întrebat dacă performanţele lui Dinamo de astăzi în handbalul masculin românesc se pot compara cu cele ale lui HCM Constanţa de la începutul anilor 2000, Ionuţ Săulescu, fost jucător la ambele formaţii, a subliniat marea diferenţă.
"Să zicem că da, dar nu aş putea să compar. Şi motivul e simplu. Jucătorii străini sunt foarte mulţi la Dinamo. La HCM Constanţa, atunci, aveam 1-2 jucători străini, şi juca cel mult unul. Şi nu putem compara nici salariile de atunci cu cele de acum. Atunci erau salarii foarte, foarte mici. Probabil că la ora actuală se câştigă bani destul de mulţi pentru nivelul de trai al României. Dar pe vremuri nu era aşa.
La victoria noastră cu Barcelona din 2004, în Liga Campionilor, o victorie foarte importantă, am avut o primă de 10 milioane de lei vechi. Astea erau vremurile. Noi ne doream performanţă, era foarte importantă chestia asta, să arătăm lumii ceea ce facem noi pe parchet şi la antrenamente. Practic, cu asta rămâi. Noi aveam foame de performanţă, eu îmi doream ca lumea să fie mândră de ceea ce facem. Pentru cei de atunci, doar chestia asta era, să ne aprecieze lumea. Eram foarte dedicaţi fenomenului", a declarat Ionuţ Săulescu la interviurile DCSport.
"Nu aş putea să spun dacă sunt prea mulţi străini astăzi în handbalul românesc, nu pot să blamez. Adevărul e undeva la mijloc. Ar trebui să ne uităm în spate şi să vedem ce ne vine din urmă, ca juniori. Dacă nu avem baza, nu prea poţi blama treaba asta, că vin jucători străini. Plus că lumea vrea performanţă azi, mâine. E un lucru ciudat, din punctul meu de vedere. Nu prea poţi avea performanţă peste noapte, trebuie să o iei treptat. Eu înţeleg că sunt oameni care investesc foarte mulţi bani, dar ar fi mai bine să o ia de jos, cu juniori, să crească jucători. Să îi îmbine cu cei mai experimentaţi. Şi asta se face fără atât de mulţi bani. Repet, nu am nimic cu salariile mari, doar că ar trebui să fie un echilibru. Când echilibrul dispare, se întâmplă multe. Dispar echipe, oamenii se retrag din sport, nu mai bagă bani. Şi trebuie să fim realişti. 90% şi chiar peste din banii din handbal vin din fonduri publice. Dacă mâine se retrag banii publici, sportul dispare. Şi asta e în multe alte sporturi", a mai declarat Ionuţ Săulescu.