Stiri Stadion de 115.000 locuri în Casablanca, pentru Cupa Mondială din 2030

Data publicării:
Fotografie de la Juan Salamanca, Pexels
Fotografie de la Juan Salamanca, Pexels

Marocul va construi un mare stadion cu o capacitate de 115.000 de locuri, în oraşul Casablanca, în vederea găzduirii meciurilor Cupei Mondiale de fotbal din anul 2030, competiţie pe care o va organiza împreună cu Spania şi Portugalia, informează EFE.



Noua arenă va fi ridicată pe un teren de 100 de hectare şi va dispune de pistă de atletism, o piscină acoperită, un centru comercial şi un hotel.

Acestea sunt câteva dintre detaliile viitorului stadion, care va fi amplasat în apropierea oraşului Casablanca şi va avea un buget provizoriu de 5 miliarde de dirhami (459 de milioane de euro), conform caietului de sarcini al concursului de arhitectură, publicat de Sonarges si ANEP, companii publice marocane dedicate investiţiilor sportive şi facilităţilor publice.

Noul stadion va fi cel mai mare de acest gen din Africa de Nord, indică rezumatul concursului, şi va fi destinat să găzduiască evenimente sportive şi culturale de masă. El va fi proiectat "în conformitate cu cele mai recente cerinţe ale fotbalului internaţional, în special regulile FIFA 2030".

Construcţia acestui stadion are loc în contextul pregătirilor lansate pentru găzduirea Cupei Mondiale din 2030, şi este cea mai mare dintre cele şase locaţii propuse de Maroc, alături de Tanger, Rabat, Agadir, Marrakech şi Fes.

Complexul Marelui Stadion va fi construit în provincia Benslimane, pe raza municipiului Mansouria, la aproximativ 38 de kilometri de Casablanca şi în apropierea aeroportului din Benslimane. Acesta va mai cuprinde patru terenuri de antrenament omologate de FIFA, spaţii comerciale şi alte incinte.

Pe suprafaţa de 100 de hectare care va acoperi întregul complex sportiv este planificată, de asemenea, construcţia unei piste de atletism cu o capacitate de 25.000 de spectatori, a unei săli de sport, a unui bazin olimpic, a unui centru de congrese, a unui centru comercial şi a unui hotel.

Finanţarea Marelui Stadion provine dintr-un acord pe care guvernul marocan l-a semnat pe 20 octombrie cu compania de investiţii publice CDG. Acest acord mobilizează un buget de 14,5 miliarde de dirhami (aproximativ 1,3 miliarde de euro), care va fi folosit şi pentru renovarea altor şase stadioane, la Tanger, Casablanca, Rabat, Agadir, Marrakech şi Fes care vor găzdui Cupa Africii pe Naţiuni din 2025 şi meciuri de la Cupa Mondială 2030, scrie Agerpres.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
Tagurile articolului: casablanca cupa mondiala maroc stadion




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel