Jocurile Olimpice Sportivii nord-coreeni care au făcut selfie-uri cu sud-coreenii riscă sancțiuni din partea autorităților din Coreea de Nord. „Au zâmbit excesiv”

Data actualizării: | Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Cu toate că fotografia a fost apreciată de restul lumii, sportivii nord-coreeni au fost menționați în mod negativ într-un raport recent al autorităților din Coreea de Nord.



Sportivii nord-coreeni riscă sancțiuni pentru fotografiile alături de sud-coreeni, la Jocurile Olimpice de la Paris

Sportivii nord-coreeni care au făcut fotografii alături de sportivii sud-coreeni la Jocurile Olimpice de la Paris ar putea fi supuși unor sancțiuni severe, potrivit unui raport recent.

Conform unui articol publicat pe 21 august de către Daily NK, care citează o sursă de încredere din Phenian, delegația nord-coreeană și sportivii care au participat la Olimpiadă au fost supuși unei „revizuiri” ideologice complexe de la întoarcerea lor de la Paris, pe 15 august.

În mod obișnuit, sportivii nord-coreeni care participă la competiții internaționale trec printr-un proces de „evaluare ideologică” în trei etape. Aceste evaluări sunt efectuate de Partidul Central, Ministerul Sportului și organizațiile din care fac parte sportivii, și durează aproximativ o lună. Este de așteptat ca sportivii și oficialii nord-coreeni care au participat la Jocurile Olimpice de la Paris să treacă prin același proces. Daily NK a raportat că aceste acțiuni sunt necesare, întrucât Coreea de Nord consideră că expunerea la culturile „contaminante” non-socialiste din străinătate poate influența negativ sportivii.

Revizuirea actuală este condusă de departamentul de sport al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc, sub îndrumarea Departamentului de Propagandă.

Revizuirea analizează și evaluează întregul proces, de la plecare până la revenirea în țară. Dacă se constată că sportivii au întreprins acțiuni care contrazic directivele Partidului sau campaniile educaționale în timpul Jocurilor Olimpice, aceștia ar putea fi pedepsiți.

Înainte de participarea la Jocuri, sportivii nord-coreeni au fost instruiți să nu interacționeze cu sportivi străini, inclusiv cu cei sud-coreeni. Dacă se confirmă încălcarea acestei directive, cei implicați ar putea suferi consecințe.

În cadrul Jocurilor Olimpice, a fost implementat un program numit „Victory Selfie”, care oferă ocazia medaliaților să facă selfie-uri pe podium folosind ediția specială a telefonului Samsung Galaxy Z Flip 6.

Sportivii nord-coreeni au atras atenția prin realizarea selfie-urilor alături de sportivii sud-coreeni și chinezi. Concret, Li Jong-sik și Kim Kum-yong, care au câștigat argintul la tenis de masă în proba de dublu mixt, au fost evaluați negativ într-un raport prezentat Partidului.

Cei doi sportivi au făcut selfie-uri pe podium alături de medaliații cu bronz ai Coreei de Sud, Lim Jong-hoon și Shin Yu-bin, precum și cu medaliații cu aur ai Chinei, Wang Chuqin și Sun Yingsha. Deși acest moment a fost considerat emoționant de presa internațională, în Coreea de Nord evenimentul ar putea atrage sancțiuni.

Conform sursei, raportul menționează că sportivii „au zâmbit excesiv”, chiar dacă sud-coreenii, pe care autoritățile nord-coreene i-au catalogat drept „stat inamic numărul 1”, erau lângă aceștia. Kim Kum-yong a fost criticat pentru că a zâmbit prea mult în timpul selfie-ului, iar Li Jong-sik pentru că a privit și a zâmbit la alți sportivi după ce a coborât de pe podium. De asemenea, Kim Mi-rae, care a câștigat o medalie de bronz la sărituri de la platforma de 10 metri, a făcut la rândul ei selfie-uri cu sportivi din alte țări.

Spre deosebire de jucătorii de tenis de masă, Kim Mi-rae a făcut selfie-uri doar cu sportive chineze, inclusiv cu medaliata cu argint Quan Hongchan și medaliata cu aur Chen Yuxi, și a evitat să țină telefonul în mână, lăsându-le pe sportivele chineze să facă poza în locul ei. Rămâne de văzut dacă va fi sancționată, unii analiști sugerând că a evitat folosirea telefonului Samsung pentru a respecta directivele primite.

Daily NK a raportat că nu este încă clar dacă autoritățile nord-coreene vor pedepsi sportivii care au făcut selfie-uri sau dacă vor rezolva problema printr-un avertisment sau o formă mai blândă.

Sursa a declarat pentru Daily NK: „Sportivii care au avut contact cu sportivi străini, cum ar fi realizarea de selfie-uri, trebuie să reflecteze puternic asupra greșelilor lor în cadrul sesiunilor de autocritică, pentru a evita sancțiuni politice sau administrative în viitor.”, potrivit allkpop.com.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel