Volei Sportivele din Egipt reacționează la decizia francezilor de a interzice purtarea hijabului: „Nu-mi spui să port bikini”

Data actualizării: | Data publicării:
Agerpres
Agerpres

În ianuarie 2022, Senatul francez a votat interzicerea purtării hijabului și a altor „simboluri religioase” în competițiile sportive.



Egiptencele nu consideră justă decizia luată de Franța

Membrii echipei egiptene de volei pe plajă s-au pronunțat împotriva deciziei Franței de a interzice purtarea hijabului pentru sportivii săi, după ce formația egipteană a jucat un meci olimpic de volei pe plajă purtând haine lungi.

Voleibalistele Marwa Abdelhady și Doaa Elghobashy au reprezentat Egiptul la Jocurile Olimpice de la Paris purtând hijaburi, cămăși lungi cu mâneci negre și jambiere negre până la glezne, într-un meci din proba feminină de volei pe plajă împotriva echipei Spaniei, partidă încheiată cu 2-0 pentru iberice.

Dacă ar fi jucat pentru Franța, sportivelor nu le-ar fi fost permisă purtarea hijabului. Gazda Jocurilor Olimpice de anul acesta le-a interzis atleților săi să poarte orice „simboluri religioase aparente” în timpul competiției.

Egipteanca Abdelhady a spus că „nu-i place” interzicerea hijabului pentru sportivii francezi. Totodată, colega sa Elghobashy a declarat că sportivii ar trebui să fie lăsați să poarte ce vor, atât timp cât cultura și religia lor sunt respectate.

„Eu vreau să mă joc purtându-mi hijabul, cum ea vrea să se joace în bikini”, a spus Elghobashy. „Totul este în regulă, dacă vrei să fii goală sau să porți hijab. Respectați toate culturile și religiile diferite.”, a mai spus ea.



„Nu-ți spun să porți hijab și mie nu-mi spui să port bikini. Nimeni nu-mi poate spune cum să mă îmbrac. Este o țară liberă, fiecare ar trebui să aibă voie să facă ce vrea”, a mai declarat aceasta.

În ianuarie 2022, Senatul francez a votat interzicerea purtării hijabului și a altor „simboluri religioase aparente” în competițiile sportive. În septembrie anul trecut, s-a confirmat că această interdicție se va aplica și sportivilor francezi care concurează la Jocurile Olimpice de la Paris, când ministrul francez al sportului, Amélie Oudéa-Castéra, a declarat că țara va favoriza „un regim strict de laicitate, aplicat riguros în domeniul sportului.”

Elghobashy a fost prima atletă care a jucat volei pe plajă în hijab la Jocurile Olimpice, debutând în anul 2016 la Rio De Janeiro, după ce Federația Internațională de Volei (FIVB) i-a acordat o permisiune să poarte această îmbrăcăminte.

Într-un interviu acordat CNN Sport anul trecut, sportiva a spus că „hijabul face parte din mine”. Nu este prima dată când sportivele vorbesc despre uniformele lor ca fiind supravegheate. În urmă cu trei ani, dubla campioană mondială paralimpică Olivia Breen a spus că a rămas „mută” când un oficial de la Campionatele Angliei i-a spus că slipul ei de era „prea scurt și nepotrivit”.

În același an, echipa feminină de handbal pe plajă a Norvegiei a fost amendată pentru „îmbrăcăminte necorespunzătoare”, după ce jucătoarele au ales să poarte pantaloni scurți în loc de slip de tip bikini în timpul unui meci de campionat european din Bulgaria.

Elghobashy a spus că atenția ar trebui să fie pe performanța ei, nu pe ținută. „La sfârșitul zilei, este un sport și nu sunt vreun model. Sunt o atletă, iar oamenii ar trebui să se concentreze mai mult pe sport decât pe hainele mele”, a mai spus ea pentru CNN.

„Doar pentru că port hijab nu înseamnă că nu ar trebui să am ocazia să joc la Jocurile Olimpice”, a adăugat ea. „Am făcut asta, am reușit. Am meritat-o.”, a încheiat ea.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Volei




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel