Tenis Sinner vs Halep, dublu standard al ITIA? "De acum nu se va vorbi despre tenisul lui, ci despre cazul ăsta"

Data publicării:
Colaj DCSport/Sursa foto: Agerpres
EXCLUSIV
Colaj DCSport/Sursa foto: Agerpres

Are ITIA dublu standard când vine vorba despre tratarea cazurilor de dopaj din tenis? Dacă SImona Halep a fost suspendată imediat ce a fost testată pozitiv la o substanţă interzisă, iar procesul a fost întins aproape doi ani, Jannik Sinner a putut juca la turnee importante în perioada investigaţiilor şi a procesului, dar a şi scăpat de suspendare. 



Italianul Jannik Sinner, numărul 1 mondial al tenisului masculin, a fost găsit nevinovat de comiterea oricărei greșeli sau neglijențe de un tribunal independent, după ce a fost depistat pozitiv la două controale antidoping în luna martie, a anunțat marți Autoritatea Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA).

Un tribunal independent a acceptat explicația lui Sinner conform căreia contaminarea cu o substanță interzisă, clostebol, un agent anabolizant, a avut loc atunci când un membru al echipei sale a aplicat un spray fără prescripție medicală pentru a trata o rană ușoară la începutul acestui an, a indicat ITIA într-un comunicat.

Barbara Chett, expertul Eurosport pe US Open, a vorbit despre acest lucru în exclusivitate pentru DCSport.ro. 

"Cred că e multă inconsistenţă în modul în care autorităţile responsabile tratează aceste cazuri. E foarte dificil să vorbesc despre asta, pentru că nu am legătură cu niciuna dintre aceste autorităţi, nu sunt sigură care sunt procedurile în aceste cazuri. Dar când m-am trezit dimineaţă, reţelele sociale erau pline de informaţii despre cazul Sinner. Am citit tot şi da, îl cred. Dar m-am gândit la Simona, la cum ar putea vedea ea cazul. A fost scoasă din circuit doi ani, a trebuit să lupte din greu pentru a scăpa de acest caz. 

Mi-aş dori să fie mai multă uniformitate în modul în care sunt tratate cazurile. La unii jucători, informaţia ajunge în media imediat, dar la alţii nu. 

Cred că Jannik Sinner nu ar fi folosit vreodată o substanţă pentru a-şi îmbunătăţi forma. Cred varianta lui. Nu ştiu dacă sunt naivă sau nu, dar îl cunosc pe Jannik şi nu cred că ar fi luat substanţe interzise intenţionat. Darren Cahill e legat de ambii şi a spus de fiecare dată că e încrezător în nevinovăţia lor. 

Dar pentru Jannik Sinner vor urma câteva săptămâni grele, inclusiv la US Open, pentru că despre cazul de dopaj s-a vorbit abia după turneul câştigat la Cincinnatti. De acum, conferinţele lui de presă nu vor fi despre tenis, vor fi despre acest caz, deci vom vedea cum se descurcă, nu îi va fi uşor. Sunt uimită, totuşi, că i-a fost permis să joace în ultimele luni, cu acest caz investigat în spatele uşilor închise. Acum va trebui să se confrunte cu multe critici, inclusiv de la alţi jucători. De altfel, ei l-au criticat deja, au criticat şi decizia. E prima dată în cariera lui când se întâmplă ceva negativ. Şi din câte ştim, azi oamenii sunt foarte vocali, spun ce gândesc. 

Cred însă că fanii îl vor susţine. Va fi interesant să vedem cum vor reacţiona spectatorii când va intra pe teren la US Open. E un băiat de treabă şi e foarte greu să nu îl placi. E foarte umil. Dar cazul ăsta clar îi afectează reputaţia. Chiar dacă a scăpat de suspendare, când numele său e implicat în aşa ceva nu are cum să nu îl afecteze. Dar oamenii uită repede, am văzut asta şi în trecut. Cred că va avea în continuare mult suport din partea fanilor. Nu vorbim de îmbunătăţirea performanţelor, ci a fost o cantitate mică de substanţă interzisă", a declarat Barbara Schett. 

Interviul a fost facilitat de Eurosport. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Tenis




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel