Jurnalistul Cătălin Oprişan, autorul mai multor cărţi despre fenomenul sportiv, a dărâmat mitul medaliilor de aur pe care sportivii români "trebuie" să le obţină la competiţii internaţionale.
Dezamăgirea românilor e imensă de fiecare dată când are loc o competiţie sportivă internaţională, iar reprezentanţii tricolorilor se întorc fără medalii. Care este, însă, motivul? Jurnalistul Cătălin Oprişan a numit singurul sport la care România chiar ar trebui să aibă aşteptări imense.
"Unde scrie că şcoala românească de înot, noi neavând niciun bazin cum trebuie, trebuie să colcăie de campioni mondiali şi olimpici? La David Popovici ne-am bucurat cu toţii, apoi s-a dus la Fukuoka, s-a întors fără medalii şi am spus repede că "nu e chiar aşa".
La Brazilia, care are 5 titluri mondiale, care nu a lipsit de la nicio ediţie de Cupă Mondială, e o problemă când nu trec de sferturi. Dar la noi, care am fost la primele 3 ediţii, '30, '34, '38, şi apoi am mai mers abia în 1970, apoi iar pauză până în 1990... unde scrie că noi trebuie să...?
Am avut doi tenismeni, Năstase şi Ţiriac, şi două, trei fete după aia. Unde zice că trebuie să doborâm tenisul mondial?
A, la handbal poţi veni să spui asta. Am avut campioni mondiali pe teren mare, pe teren scurt, în piscină, în cabina telefonică. Acolo da!
Noi suntem singura ţară care în an preolimpic a închis ministerul de resort. Nici Burkina Faso nu a făcut asta. Ministerul s-a transformat într-o agenţie naţională cu un birou de care nu ştie nici dna Elisabeta Lipă pe unde e. Fizic ştie unde e, dar nu ştie de cine aparţine clar", a declarat Cătălin Oprişan în podcastul lui Damian Drăghici.
România are deja 78 de sportivi calificaţi la Jocuri Olimpice 2024, de la Paris, însă va merge cu naţionala la o singură competiţie: polo pe apă. Iată sportivii calificaţi:
Atletism (4): Delvine Relin Meringor (maraton), Andrea Miklos (400 m), Alina Rotaru-Kottmann (lungime), Joan Chelimo Melly (maraton);
Înot (2): David Popovici (100 m liber, 200 m liber), Vlad Stancu (800 m liber, 1.500 m liber);
Box (1): Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg);
Kaiac-canoe (3): Cătălin Chirilă (C1 - 1.000 m), Ilie Sprîncean, Oleg Nuţă (C2 - 500 m);
Canotaj (44 locuri cotă): dublu vâsle feminin, categorie uşoară, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, patru rame feminin, patru vâsle feminin, 8+1 feminin, dublu vâsle masculin, dublu rame masculin, patru rame masculin, patru vâsle masculin, 8+1 masculin;
Gimnastică artistică (6): 5 locuri cotă - echipa feminină; Andrei Muntean;
Gimnastică ritmică (1): Annaliese Drăgan;
Polo pe apă (13): 13 locuri cotă - echipa masculină;
Tenis de masă (3): 3 locuri cotă - echipa feminină;
Lupte (1): Andreea Beatrice Ana (cat. 53 kg).