Stiri Simona Radiş, sportivul anului 2023 în România la Gala Canotajului Românesc

Data publicării:
Foto Federaţia Română de Canotaj
Foto Federaţia Română de Canotaj

Canotoarea Simona Radiş a primit premiul de "Sportivul Anului 2023". 



"Doamna Elisabeta Lipa, președintele Agenției Naționale pentru Sport, a fost prezentă astăzi și a decernat și două dintre premiile „Galei Canotajului Românesc 2023”, un eveniment menit să celebreze un an de excepție, în care canotorii români au adus un număr impresionant de 39 de medalii câștigate la competițiile internaționale importante și au calificat un număr record de 11 bărci la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

În cadrul evenimentului, au fost premiați cei mai buni sportivi ai anului 2023, precum și oamenii mai puțin vizibili, dar cu roluri esențiale în obținerea tuturor acestor rezultate de excepție: antrenori, echipa medicală, parteneri, sponsori și întreg colectivul tehnic ce îi sprijină pe sportivi în drumul lor spre performanță", transmite Agenţia Naţională pentru Sport în cadrul unui comunicat.

”Federația Română de Canotaj este, deja de șase ani consecutivi, federația cu cele mai bune performanțe din sportul românesc. Îi felicit pe această cale pe toți sportivii, antrenorii și întreg colectivul tehnic pentru munca pe care o depun zi de zi. Acum, în calitate de Președinte al Agenției Naționale pentru Sport, voi lupta cu aceeași ambiție pentru ca România să aibă din nou campioni. Nu doar în canotaj, ci în toate ramurile sportive. Vă asigur că, indiferent de vremuri, voi face mereu tot ce îmi stă în putință pentru "a muta munții din loc" pentru sportul românesc!” a declarat Elisabeta Lipă.

ASR Margareta a participat la ceremonie

La ceremonie au participat și Alteța Sa Regală, Principele Consort Radu, care a oferit unul dintre premii, domnul George Boroi, Secretar General al Comitetului Olimpic și sportiv Român, care a primit o distincție din partea FRC. De asemenea, domnul Gabriel Toncean, vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat al Agenţiei Naţionale pentru Sport, a primit primul trofeu al Galei, acordat instituției noastre.

Simona Radiş, sportivul anului 2023

"Titlul de SPORTIVUL ANULUI 2023 a fost acordat Simonei Radiș. Au fost de asemenea premiați numeroși parteneri privați ai Federației Române de Canotaj, precum și:

• Antonio Colamonici, antrenor principal al Loturilor Olimpice de Seniori și Tineret Under 23

• Valeriei Sabo, consultant de imagine al Federației Române de Canotaj

• Adela Alexe, director al Complexului Sportiv Național „Elisabeta Lipă” Snagov

• Ifteni Bianca Camelia, medaliată anul acesta cu aur la Campionatele Mondiale de Juniori de la Paris în proba de simplu vâsle feminine

• Patricia Cireș, Cristina Drugă, Emanuela Ciotău, Andrada Moroșanu, componente ale echipajului de patru vâsle feminin (W4x), care au câștigat medalia de aur la Campionatele Mondiale de Tineret de la Plodviv și s-au clasat pe locul 6 la Campionatele Mondiale de la Belgrad, reușind să obțină calificarea la JO Paris 2024

• Alexandra Ungureanu și Iulia-Liliana Bălăucă, care au câștigat aurul la Campionatele Europene de Canotaj la Tineret (Under23), desfășurate la Krefeld, Germania, dar și la Campionatele Mondiale de Tineret de Tineret U23 de la Plovdiv (Bulgaria)• Vasile Oșean, medic coordonator în cadrul Federației. Vasile Oșean

• Echipajul de dublu vâsle masculin, compus din Ciprian Tudosă și Florin Arteni, care a reușit calificarea la JO Paris 2024 după ce s-a clasat pe locul 1 în Finala B a Campionatelor Mondiale de la Belgrad, ocupând astfel locul 7 în clasamentul general

• Echipajul de patru vâsle masculin, compus din Mihai Chiruță, Ioan Prundeanu, Florin Marian Enache și Andrei Sebastian Cornea, calificat la JO Paris 2024 după locul 1 obținut în Finala B a Campionatelor Mondiale de la Belgrad

• Sergiu Bejan și Marius Cozmiuc, componenți ai echipajului de dublu rame masculin (M2-) care a obținut calificarea la JO Paris 2024 după ce a ocupat poziția 4 în clasament la Campionatele Mondiale de la Belgrad. Ei fac parte și din echipajul de 8+1 masculin (M8+), medaliat cu argint la Campionatele Europene de anul acesta și clasat pe locul 4 la Mondiale

• Mihăiță Țigănescu, Ștefan Berariu, Mugurel Semciuc și Florin Lehaci - barca de patru rame masculin (M4-) care s-a calificat la JO Paris 2024 după clasarea pe locul 7 mondial anul acesta, la Belgrad. De asemenea, sportivii dublează în barca de 8+1 masculin (M8+) medaliat cu argint la Campionatele Europene de anul acesta și clasat pe locul 4 la Mondiale.

• Bogdan Baitoc, Alexandru Danciu și Munteanu Adrian, restul componenților bărcii de 8+1 masculin (M8+), medaliați cu argint la Campionatele Europene de anul acesta și clasați pe locul 4 la Mondiale, cu bilet către Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

• Roxana Anghel și Ioana Vrînceanu, calificate la JO Paris 2024, duble campioane europene în 2023, atât în proba de dublu rame feminin (W2-), cât și în proba de 8+1 feminin (W8+), care au câștigat și medalia de bronz la dublu rame feminin (W2-) la Campionatele Mondiale de la Belgrad, dublând totodată și în barca de 8+1, medaliată cu aur la Mondiale.

• Mădălina Beres, Amalia Bereș, Maria Tivodariu și Magdalena Rusu, calificate la JO Paris 2024, duble campioane europene în 2023 la patru rame feminin și 8+1 feminin, campioane mondiale la Belgrad alături de colegele lor din barca de 8+1 feminin și vicecampioane mondiale la patru rame feminin.

• Adriana Adam, Victoria Petreanu și Iuliana Buhuș, parte a echipajului de 8+1 feminin care a câștigat aurul în 2023 atât la Campionatele Europene, cât și la Campionatele Mondiale, calificate la JO Paris 2024.

• Ionela Cozmiuc și Mariana Dumitru - barca de dublu vâsle feminin categorie ușoară (LW2x); Ionela este campioană europeană în 2023, iar alături de Mariana Dumitru a reușit, la Mondialele de la Belgrad, să câștige o medalie de bronz și calificarea pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

• Simona Radiș ȘI Ancuța Bodnar, care au sărbătorit anul acesta a 26-a victorie consecutivă din ultimii ani, după ce și-au apărat titlurile de campioane europene și mondiale în competițiile desfășurate anul acesta la Bled, respectiv Belgrad. La europenele de la Bled, Simona a dublat și îm barca de 8+1 feminin, medaliată cu aur. Simona și Ancuța au obținut și calificarrea la Jocurile Olimpice de la Paris, unde își doresc să apere tilul olimpic câștigat la Tokyo 2020.

• CSM IASI, CSM BUCURESTI, RAPID BUCURESTI, CSA STEAUA, CSA DINAMO BUCURESTI, CSM CALARASI

• Primăria Orașului Pantelimon", se mai arată în comunicat.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Stiri





pixel