Superliga Romaniei Sfat de la FRF pentru Dan Şucu, după startul slab al Rapidului. "Să schimbe planul. Dacă nu pot schimba planul, să schimbe oamenii"

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

FC Rapid nu are startul de campionat aşteptat de suporteri. Cu trei remize şi o înfrângere în primele patru etape, Rapid pare departe de pretenţiile de titlu. iar suporterii i-au cerut demisia antrenorului Neil Lennon.



În ultima etapă, Rapid a remizat acasă, scor 2-2, cu Sepsi OSK, într-o partidă controlată de covăsneni, care au avut 72% posesie pe Giuleşti. Andrei Vochin, consilierul preşedintelui FRF Răzvan Burleanu, a vorbit despre situaţia de la Rapid şi a spus ce ar trebui să facă Dan Şucu în momentul de faţă. 

"Am ascultat toate discuţiile despre sisteme la Rapid. Mi se pare că situaţia e mult mai complexă şi se strâng deja mai multe minusuri. Ceea ce mă face să îmi aduc aminte de o vorbă învăţată de la oameni de afaceri. Şi asta mi se pare că ar fi o mare problemă la domnul Şucu. În lumea domniilor lor, e o vorbă de bază. În business se spune că prima pagubă e cea mai mică. Cu alte cuvinte, când îţi dai seama că un lucru nu merge, te opreşti. Chiar dacă îţi provoacă o mică pagubă. În lumea pariorilor sau a jucătorilor de ruletă, se spune să nu încerci să te scoţi, pentru că te adânceşti tot mai mult. 

Plecând de la asta, am apreciat mereu la domnul Şucu, de când a venit, că încearcă să facă o societate şi să facă o echipă de fotbal care să funcţioneze după nişte planuri foarte clare. Nu după ureche! Dar în acelaşi timp este posibil ca planul să fie prost. Şi trebuie să îşi dea seama că e un plan prost. Ori ce mi se pare mie că s-a întâmplat acum la Rapid este că deja începe să se încadreze într-un plan prost. În primul rând, mi se pare că Rapid nu are principii, până la sisteme. Nu discutăm despre asta. Mai important decât sistemul este principiul de a juca. Pentru că acel principiu nu te va lăsa niciodată la 2-2 pe teren propriu să aştepţi să vină adversarul peste tine. Indiferent ce sistem joci, că e 4-4-2, că e 3-5-2. 

Sunt patru piloni pe care se construieşte un joc de fotbal: tehnic, tactic, fizic şi mental. Faptul că în ultimele 10 minute nu eşti în stare să te duci peste adversar nu poate ţine decât de fizic sau de mental. Sau de amândouă! De asta zic că mi se pare că se strâng prea multe. 

Echipa nu funcţionează într-un sistem şi pot să înţeleg că e nevoie de timp. Dar echipa trebuie să aibă curaj, indiferent de sistem, să se ducă peste adversar. Mai ales acasă. Aici mi se ridică mie nişte semne de întrebare", a declarat Andrei Vochin la Fanatik. 

"Să schimbe planul. Dacă nu sunt în stare, să schimbe oamenii"

La finalul partidei cu Sepsi, Claudiu Petrila a dat o declaraţie dură şi a spus că FC Rapid a fost călcată în picioare de adversar. 

"E clar că e o stare de nemulţumire. Jucătorul spune ce simte. Ei poate simt că nu pot să evolueze în felul în care li se cere, poate nu înţeleg ce li se cere. Şi încă ceva. În strategia Rapidului, care e scrisă, se spune că Rapidul trebuie să joace în asemenea fel încât să facă pe plac şi publicului. Şi e absolut corect. Pentru că în istorie ăsta a fost Rapidul. Pleci de la filozofia clubului, mai bine o bară frumoasă decât un gol urât. Asta nu trebuie schimbat, trebuie să rămână. Dar nu poţi face asta fără spiritul din teren. Ok, dacă nu sunt în stare jucătorii să dribleze un adversar.. În trecut, Rapid era o echipă a spectacolului. Nu poţi ajunge la plecarea asta spre poartă cu minge lungă pe care nu o câştigă nimeni. Şi să nu ai tranziţii. De asta spun, e posibil să fie planul greşit. Şi atunci planul trebuie schimbat, nu neapărat oamenii care au făcut acel plan. Dacă aş fi lângă domnul Şucu i-aş sugera să încerce fără să se atingă de oameni să îi facă să înţeleagă că au greşit. Dacă nu sunt în stare să schimbe planul, atunci să schimbe oamenii", a mai declarat Vochin. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Superliga Romaniei




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel