Gimnastică Semnal de alarmă dat de un fost antrenor de gimnastică privind situația Anei Bărbosu: „În mod sigur, o va afecta profund psihic”

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Gimnastele române Ana-Maria Bărbosu și Sabrina Maneca Voinea au fost victimele unei evaluări defectuoase la Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie - 11 august).



„Avem deja o victimă în persoana Sabrinei, nu cred că mai e necesară altă victimă”

Fostul antrenor coordonator al lotului feminin de gimnastică, Nicolae Forminte, crede că Ana-Maria Bărbosu ar trebui să primească medalia de bronz câștigată în urma deciziei luate de TAS abia după ce oficialii americani epuizează toate demersurile posibile privind lupta lor pentru păstarea bronzului acordat lui Jordan Chiles.

Declarațiile lui Forminte vin după ce atât gimnastele române, Ana Bărbosu și Sabrina Maneca Voinea, cât și gimnasta americană Jordan Chiles au trecut prin momente dificile și încă suferă din cauza erorilor de arbitraj din finala de la sol a concursului de gimnastică artistică din cadrul JO 2024.

Chiar dacă Tribunalul de Arbitraj Sportiv a respins solicitarea Federației Americane de Gimnastică pentru redeschiderea cazului medaliei de bronz de la sol, fostul antrenor consideră că Ana ar trebui să își primească medalia câștigată inițial pe merit, abia după ce toate organismele internaționale decid că hotărârea definitivă a TAS este cea corectă, evitându-se în acest mod o altă decepție prin care ar putea trece sportiva noastră.

„Pe parcursul carierei mele, nu m-am întâlnit cu astfel de situații, dar din ce am auzit la domnul avocat, eu simt că această medalie este suspendată în aer. Eu aș prefera să nu ajungă, fizic, la Ana până când decizia nu va fi finală, atâta timp cât există această modalitate de contestație la Tribunalul Federal Elvețian.

Ăsta este punctul meu de vedere, pentru că țin foarte mult la Ana și la toate gimnastele care reprezintă România și stau să mă gândesc ce ar însemna să primească, fizic, medalia și apoi să fie obligată să o returneze.

Este un joc care nu se pretează la o adolescentă și care, în mod sigur, o va afecta profund psihic. Avem deja o victimă în persoana Sabrinei, nu cred că mai e necesară altă victimă. Sabrina e o victimă, pentru că ea a câștigat această medalie pe covorul de concurs. Dacă nu apărea acea deducție de o zecime, nu mai apărea acest serial cu 'ia medalia, dă medalia'.

Din păcate, a fost neatenția antrenoarei, care este și mama Sabrinei, ea nu a făcut contestația în timp util. Acest lucru s-ar putea schimba dacă s-ar relua competiția, ceea ce nu este posibil. De aceea, o consider pe Sabrina o victimă, pentru că a câștigat medalia pe covorul de concurs”, a explicat Nicolae Forminte, pentru Euronews.

 

TAS a decis: nu redeschide cazul privind medalia de bronz de la gimnastică

„Federația Română de Gimnastică dorește să anunțe faptul că TAS, printr-o comunicare oficială transmisă în urmă cu câteva minute, a respins solicitarea formulată de Federația de Gimnastică a Statelor Unite, Jordan Chiles, și Comitetul Olimpic al Statelor Unite de a redeschide cazul.

TAS a subliniat că pe parcursul procedurilor 's-a stabilit în mod concludent prin înregistrările oficiale furnizate de Federația Internațională de Gimnastică, necontestate de nicio parte în timpul procedurilor' faptul că acea contestație depusă de dna. Landi a fost transmisă tardiv, după limita de 1 minut”, a trasmis Federația Română de Gimnastică. 

Federația Americană de Gimnastică a solicitat redeschiderea cazului, susținând că nu a dispus de destul timp să își pregătească apărarea. De asemenea, americanii transmiteau că au dovezi video privind faptul că antrenoarea lui Jordan Chiles a depus contestația pentru notă în termenul alocat, mai exact în 47 de secunde, nicidecum cu patru secunde prea târziu, așa cum a concluzionat TAS. 

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Gimnastică




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel