Inot Secretul înotului împotriva curenților. Cum trec înotătorii de valurile care depășesc trei metri

Data publicării:
Sursa: DCSport
EXCLUSIV
Sursa: DCSport

Înotătorul român Cristian Mitrică a povestit experiența trăită în timpul traversării strâmtorii Gibraltar, în care a întâmpinat diverse dificultăți.



Cristian Mitrică a traversat strâmtorile Gibraltar, Bosfor și Dardanele, devenind de curând și cel mai rapid român care traversează Marea Galileei din nord-estul Israelului.

Înotătorul român a descris condițiile în care a reușit să traverseze strâmtoarea Gibraltar, explicând cum a trecut peste valuri și curenții care i-au îngreunat misiunea.

„Nu ne-au lăsat să ne oprim nici 30 de secunde, să bem ceva. La orice oprire, chiar și un minut, putea să ne împingă foarte mult curentul”

„Singura problemă a fost apa foarte caldă și căldura de afară. Au fost doar vreo oră valuri. Când vântul este mai puternic în timpul zilei, apar și acolo valuri. Anul acesta am traversat strâmtoarea Dardanele și am devenit al doilea român care a reușit să traverseze toate cele trei strâmtori care separă Europa de cele două continente - Asia și Africa. Am făcut Bosfor, unde am traversat prima dată din Asia în Europa, Gibraltarul din Europa în Africa și acum - Dardanelele, din Europa în Asia.

La Gibraltar am înregistrat 5 ore și 39 de secunde. Acolo am plecat cu mare ghinion, după-amiază, nu de la 7-8 dimineața, cum pleacă toți înotătorii. A fost ceață, iar la ora 13:00 ni s-a spus că nu vom putea înota. Cu 10 minute înainte de plecare, ne-au întrebat dacă vrem să riscăm... și să plecăm.

Dar era ceață, iar după-amiaza, ca la orice mare din lume, și Marea Mediterană se agită. Erau erau valuri dinspre Oceanul Atlantic, de 2-3 metri. A trebuit să înotăm așa. De aceea, și timpul a fost mai slab decât cel pe care ni-l propusesem, undeva la 4 ore, 4 ore și puțin. Am avut valuri și curenți, a trebuit să înotăm împotriva curenților prima dată. Am mers cu 3,7 km/h, în prima oră, împotriva curenților.

Nu ne-au lăsat să ne oprim nici 30 de secunde, să bem ceva. La orice oprire, chiar și un minut, putea să ne împingă foarte mult curentul. Și eram la limită pentru a ajunge seara, în cealaltă parte, în Maroc. Am reușit, dar greu - ultimii 800 metri, 1 km, mai mult pe loc am stat.”, a declarat Cristian Mitrică, într-un interviu exclusiv pentru DCSport.

CITEȘTE ȘI Românul Cristian Mitrică, sportivul care a înotat în plin război în Israel, explică pericolele la care se supune în timpul traversării celor mai dificile ape din lume

Interviul integral poate fi vizionat mai jos:

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Inot




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel