Jocurile Olimpice Scandal uriaş după acuzaţiile de dopaj de la Olimpiadă. WADA spune că SUA a permis participarea unor sportivi dopaţi la turnee de calificare: Ştim de cel puţin trei cazuri

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Întregul scandal a pornit de la afirmaţiile lui Travis Tygart, şeful Agenţiei Antidoping din SUA (USADA), care spunea că WADA (Agenţia Mondială Antidoping) a permis înotătorilor chinezi suspectaţi de dopaj să participe la Jocurile Olimpice. 



Înaintea Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 2021, 23 de înotători chinezi au fost depistaţi pozitiv la trimetazidină. Cu toate astea, aceştia au putut concura şi atunci şi la ediţia din 2024 a Jocurilor Olimpice, după ce China a transmis că probele ar fi fost contaminate înainte analizării. WADA şi Federaţia Internaţională de Nataţie nu au putut combate aceste informaţii. 

WADA a fost arătată cu degetul şi de către Adam Peaty, înotător britanic, după cursa de ştafetă în care Pan Zhanle a înotat 100 m liber în mai puţin de 46 de secunde.

Înainte de Jocurile Olimpice, New York Times relata că WADA (Agenţia Mondială Anti-Doping) nu a luat nicio măsură împotriva a 23 de înotători chinezi testaţi pozitiv la trimetadizină în 2021. Înotătorilor li s-a permis să participe la JO2024, după ce s-a ajuns la concluzia că rezultatele pozitive au fost cauzate de mâncarea contaminată de la un hotel. 11 dintre cei 23 de înotători au concurat la Paris. 

Printre ei se află şi Qin Haiyang, dar şi Sun Jiajun, alt component al echipei de nataţie. În ciuda faptului că Pan Zhanle nu a fost implicat în acest scandal, şi el a fost acuzat de dopaj, după ce şi-a doborât propriul record la 100 m liber. 

Peaty a declarat, pentru The Independent, că nu vrea să fie distras de un scandal în timpul competiţiei, dar nu s-a abţinut când a fost întrebat despre cei doi înotători din echipa de ştafetă care au fost pe lista celor 23 depistaţi pozitiv. 

"Unul dintre citatele mele favorită este că nu are rost să câştigi dacă nu o faci corect. Sunt de părere că fiecare ştie adevărul în sinea sa. Dacă iei substanţe interzise şi ştii că trişezi, de fapt nu câştigi, nu? Pentru mine, dacă ai fost contaminat de două ori, cred că gestul onorabil ar fi să te excluzi din sport. Dar ştim cu toţii că nu e atât de simplu. 

Am fost întrebat şi despre sportivi care nu au fost pe acea listă. Nu vreau să generalizez către întregul grup, cred că ar nedrept din partea mea. Dar au fost două cazuri, şi cred că pur şi simplu dezamăgitor. Am încercat să nu vorbesc despre asta, pentru binele echipei. Dar cred că oamenii ar trebui să îşi facă treaba. Treziţi-vă şi faceţi-vă treaba. Trebuie să avem încredere în sistem. Dar nu avem. Trebuie să fie mai stricţi. Dacă trişezi, e fraudă! Şi nu e vorba doar despre ei, e despre toţi din aceste curse. În mintea mea, mă gândesc că toţi cei care suntem aici trebuie să fim corecţi. Azi poate luam bronzul, cine ştie. Vreau să fie corect şi să spun că nu am avut nevoie de nimic care să mă facă să ating aceste performanţe. Despre asta e sportul", a declarat Peaty. 

WADA nu întoarce obrazul şi răspunde cu aceeaşi monedă. "SUA a permis atleţilor dopaţi să concureze ani de zile"

Agenţia Mondială Antidoping a transmis un comunicat de presă prin care acuză SUA că ar fi permis atleţilor care s-au dopat "să concureze ani de zile, fără să publice sau să sancţioneze încălcarea regulilor antidoping, în directă contradicţie cu regulile WADA sau USADA". 

"Strategia USADA ameninţă integritatea competiţiilor sportive. În mod contrar acuzelor făcute de USADA, WADDA nu a permis niciodată sportivilor care trişează să concureze ani de zile, pe baza promisiunii că vor încerca să obţină dovezi incriminatoare împotriva altora. Codul antidoping spune că un atlet care oferă dovezi poate primi o pedeapsă mai blândă. Dar există un proces întreg pentru asta şi nu presupune ca cei care au trişat să fie lăsaţi să concureze în continuare, în timp ce adună sau nu dovezi incriminatorii despre alţii, mai ales că efectul de creştere a performanţelor de la medicamentele luate este încă prezent. Când WADA a aflat despre această practică, în 2021, la mulţi ani după ce a început, a cerut imediat USADA să înceteze

WADA ştie acum de cel puţin trei cazuri în care atleţi care au încălcat în mod grav regulile antidoping au avut voie să concureze timp de ani de zile, în timp ce lucrau ca agenţi sub acoperire ai USADA, fără ca WADA să fie notificată şi fără să existe vreun paragraf de regulament în acest sens, inclusiv în regulamentul USADA. 

În unul dintre cazuri vorbim despre un atlet de elită, care a concurat în calificările pentru Jocurile Olimpice şi la evenimente internaţionale. El a recunoscut că a luat steroizi, dar i-a fost permisă participarea la competiţii până când s-a retras. Cazul nu a fost niciodată publicat, rezultatele nu au fost şterse, banii din premii nu au fost returnaţi, sportivul nu a fost suspendat. Atletul a fost lăsat să concureze, de parcă nu ar fi trişat. 

Oare cum se simt alţi atleţi ştiind că au concurat cu bună credinţă împotriva celor despre care USADA ştia că au trişat? Este ironic şi ipocrit ca USADA să strige acum şi să suspecteze că alte agenţii antidoping nu respectă regulile, când ei au petrecut ani de zile ascunzând cazuri de dopaj şi dând voie trişorilor să concureze", transmite WADA

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel