Sah Șahistul ucrainean Shevchenko care reprezintă România, acuzat că a trișat. Poziția Federației Române de Șah

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Jucătorul de șah ucrainean Kirill Shevchenko care joacă pentru România este protagonistul unui scandal în care sunt aduse acuzații de trișare.



Kirill Shevchenko ar fi folosit un telefon mobil în timpul jocului

Campionatul pe echipe al Spaniei din 2024 a fost zguduit de un scandal major care îl implică pe șahistul ucrainean în vârstă de 22 de ani, Kirill Shevcenko, care a fost exclus din competiție în urma unor acuzații de trișare. Incidentul a avut loc în timpul rundelor 1 și 2 ale competiției.

Shevcenko a obținut o remiză împotriva egipteanului Bassem Amin în prima rundă și o victorie împotriva spaniolului Francisco Vallejo în cea de-a doua. Totuși, aceste rezultate au fost transformate în înfrângeri, după ce arbitrii au descoperit o serie de nereguli.

Suspiciunile au apărut din cauza absențelor frecvente ale lui Shevcenko de la tablă în runda a doua, ca ulterior, un telefon mobil blocat să fie găsit într-o toaletă. Arbitrii au susținut că există o legătură între respectivul telefon și jucătorul ucrainean, bazându-se pe analiza scrisului său de mână și a comportamentului acestuia.

Campionatul care are loc în perioada 12-18 octombrie a fost serios afectat de acest scandal, ce a dus la excluderea lui Shevcenko. Născut în Ucraina, Shevcenko reprezintă acum România și este clasat pe locul 69 în lume, devenind Grand Master la vârsta de 14 ani și nouă luni.

Printre realizările sale notabile se numără câștigarea Campionatului European pe echipe în 2021 cu Ucraina și victoriile individuale la turneul Lindores Abbey Blitz din Riga, în același an, unde a terminat înaintea lui Fabiano Caruana și a lui Arjun Erigaisi.

Arbitrul principal, Oscar Bruno de Prado Rodriguez, și-a rezumat decizia astfel:

„În lumina dovezilor adunate în timpul investigației, am constatat că acest jucător a folosit telefonul mobil în timpul partidei, și, ignorând solicitările mele de a fi anunțat atunci când părăsește camera, încălcând regulamentele FIDE, am decis să impun următoarea sancțiune:

Să i se acorde pierderea celor două partide jucate, în runda 1 împotriva lui Amin Bassem și în runda 2 împotriva lui Francisco Vallejo Pons, în conformitate cu articolul 12.8, care interzice utilizarea dispozitivelor mobile. Cei doi oponenți din rundele 1 și 2 câștigă partidele.Excluderea lui Kirill Shevcenko din competiție, considerându-se o infracțiune foarte gravă în conformitate cu articolul 1[2].9.9.Un raport complet, împreună cu toate dovezile, va fi înaintat Comitetului Tehnic de Arbitri FEDA și Comisiei de Etică FIDE.”, se arată în decizia arbitrului.

Hotărârea explică faptul că investigația a fost declanșată după ce Vallejo s-a plâns arbitrului că adversarul său din runda a doua, Shevcenko, petrecea prea mult timp departe de tabla de șah. Arbitrul i-a cerut explicații lui Shevcenko, care a spus că are o problemă și trebuie să meargă la toaletă. Arbitrul i-a amintit jucătorului că este necesar să îi ceară permisiunea pentru a se duce la toaleta situată în afara sălii de joc.

Plecările lui Shevcenko au continuat, iar arbitrul a cerut unui membru al comitetului organizatoric să investigheze. Acesta l-a văzut pe Shevcenko vizitând o cabină individuală, unde a fost găsit un telefon mobil nou, împreună cu un bilet scris de mână: „Nu atingeți! Acest telefon a fost lăsat pentru ca proprietarul să răspundă noaptea!”.

Telefonul a fost confiscat, iar toaleta a fost închisă la aproximativ 2 ore și jumătate după începerea rundei, femeia de serviciu dezvăluind că un telefon similar fusese găsit acolo cu o zi înainte, acesta fiind lăsat nerevendicat.

Arbitrul spune că alți membri ai comitetului organizatoric au observat apoi cum Shevcenko a intrat în toaletă, a văzut că aceasta era închisă și a așteptat un timp înainte de a pleca, în loc să folosească o altă toaletă disponibilă. Acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori.

După rundă, arbitrii au comparat biletul scris de mână cu foile de notare ale lui Shevcenko din primele două runde de joc și au găsit asemănări în cerneală și scris. De asemenea, au notat că fusul orar al telefonului era cu o oră înaintea celui din Spania, ceea ce poate sugera fusul orar din România.

Când a fost confruntat cu informațiile cu ajutorul coechipierului său Daniil Yuffa în calitate de interpret, Shevcenko a negat totul, potrivit celor de la chess.com.

Cum răspunde Federația Română de Șah la acuzațiile asupra lui Shevcenko 

„Federația Română de Șah a luat la cunoștință de acuzațiile care i se aduc lui Kirill Shevchenko, care joacă sub steagul României, la cea mai recentă ediție a Campionatului de Șah al Spaniei pe echipe. Am dovedit de-a lungul timpului că tratăm cu maximă seriozitate toate regulile anti-cheating și o vom face în continuare.

Am avut, avem și vom avea zero toleranță pentru încălcarea regulilor de fair-play! Astfel de acuzații grave trebuie obligatoriu însă susținute de dovezi solide, iar până acum au apărut public doar probe circumstanțiale. Așteptăm detaliile cazului și vom studia cu atenție dovezile care îl însoțesc.

Momentan, avem doar informații din presă și presupuși martori, dar nicio comunicare oficială. Până atunci suntem de partea șahistului nostru, care neagă acuzațiile ce îi sunt aduse. Îl vom sprijini așa cum o facem cu toți șahiștii noștri, în limitele regulamentelor în vigoare. Dacă vor apărea informații suplimentare, vom decide în cadrul Federației ce este de făcut în continuare.”, au scris oficialii Federației Române de Șah pe pagina de Facebook.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Sah





pixel