Pentru prima oară la un Campionat European, UEFA va introduce ''connected ball technology'', cu un cip introdus în minge care va transmite date precise oficialilor var în timp real.
Deciziile luate de VAR (sistemul video de arbitraj) vor fi explicate în timp real şi mai clar, atât fanilor pe stadioane, cât şi telespectatorilor din faţa televizoarelor, a anunţat Uniunea europeană de fotbal (UEFA), conform DPA.
Explicaţiile tehnice ale deciziilor luate în camera VAR vor fi postate pe ecranele uriaşe din interiorul stadioanelor şi vor fi furnizate cât mai rapid şi televiziunilor care transmit meciurile la EURO 2024 din Germania.
De exemplu, în loc să arate că a fost acordat un penalty, pentru un henţ, explicaţia va detalia ce jucător, ce braţ şi de ce poziţionarea acelui jucător justifică decizia VAR, scrie Agerpres.
Trecerea la un proces mai transparent al deciziilor luate de VAR fost subliniată miercuri la Munchen de către directorul general al UEFA pentru arbitraj, Roberto Rosetti, cu prilejul unei conferinţe de presă. Toate situaţiile care necesită intervenţia VAR vor fi difuzate pe stadion.
Pentru prima oară la un Campionat European, UEFA va introduce connected ball technology, cu un cip introdus în minge care va transmite date precise oficialilor var în timp real.
Tehnologia, care combină şi datele despre poziţionarea jucătorului cu ajutorul Inteligenţei Artificiale (AI), contribuie la tehnologia de ofsaid semi-automatizată a UEFA, care a fost folosită atât la Cupa Mondială 2022 din Qatar, cât şi la ediţia feminină din 2023, din Australia şi Noua Zeelandă.
Organizatorii speră că inovaţia, care îi poate ajuta pe oficialii VAR să identifice fiecare atingere individuală a mingii, va accelera luarea deciziilor atunci când este vorba de henţ sau de acordarea unui penalty.
Se poate indica exact momentul în care mingea este atinsă şi, prin urmare, tehnologia poate stabili dacă mingea a atins mâna unui jucător.
Publicul va putea vedea şi o reprezentare vizuală a tehnologiei la lucru în timpul reluărilor.
Rosetti a adăugat că doar căpitanii echipelor pot cere explicaţii arbitrilor. Orice alt jucător care contestă o decizie şi cere socoteală arbitrului va fi avertizat cu un cartonaş galben.
Această regulă a fost deja aplicată în toate cele trei finale ale competiţiilor europene, jucătorii fiind pedepsiţi cu două cartonaş galbene în finala Ligii Campionilor, două cartonaşe galbene în finala Europa League şi un cartonaş galben în finala Conference League.
Pentru selecţionatele în care portarul poartă banderola de căpitan, precum Italia şi Slovenia, un jucător de câmp va fi desemnat să-l reprezinte pe căpitan în discuţiile cu arbitrul.