Inot Românul Cristian Mitrică, sportivul care a înotat în plin război în Israel, explică pericolele la care se supune în timpul traversării celor mai dificile ape din lume

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa: DCSport
EXCLUSIV
Sursa: DCSport

Înotătorul Cristian Mitrică a povestit experiența trăită în plin conflict, dar și pericolele la care se expun sportivii când traversează ape deschise.



Cristian Mitrică a înotat în Marea Galileii pe timp de război, la doar o zi după ce Hamas a atacat Israelul în octombrie 2023. Sportivul a înotat cei 20,5 kilometri în 8 ore si 9 minute, în condiții dificile: 35 de grade afară și 29 de grade temperatura apei.

În exclusivitate pentru DCSport, sportivul a mai explicat ce pericole întâmpină în timpul traversării apelor deschise.

Cristian Mitrică: „Așa am reușit să înot fără somn, fără să mă alimentez”

„Au fost mai mulți kilometri, îmi arată pe aplicație în jur de 23 de kilometri. Am plecat noaptea la ora 3-4, nu am putut să mă ghidez bine, era întuneric. În linie dreaptă sunt acei kilometri (20,5), dar în realitate sunt mai mulți. Cu anumite erori, 27 de kilometri, iar în realitate 23.

Temperatura apei era foarte ridicată, iar coroborată cu temperatura de afară, exista riscul de supraîncălzire, de deshidratare - pentru că transpiri în apă, când înoți - riscul era enorm de mare. De aceea, eu speram să plec noaptea la 2-3, dar din cauza conflictului care abia izbucnise și a stării de urgență, nu aveai voie să ieși din casă înainte de ora 5. Am fost nevoit să plec destul de târziu, așa că m-au prins orele cele mai călduroase în apă, 13-14.

Am ajuns în Israel înainte cu două zile să izbucnească acest conflict. Eram în Tel Aviv când a căzut prima rachetă, am sperat că mai pot înota. Am plecat spre N, unde am considerat că este mai sigur, iar organizatorul m-a asigurat că pot înota, dar nu știam cât de gravă este situația. Iar apoi am aflat că exista riscul ca Hezbollah să atace din Nord. Seara am primit mesaj că s-a anulat cursa, deoarece cei trei skipperi, pe care asociația îi avea în zona respectivă, au fost înrolați. Nu mai avea cine să meargă pe barcă.

A doua zi, știind că nu mai am șanse să înot, am plecat cu mașina la granița cu Iordania, dar nu aveam voie să ieșim până la ora 17:00. Am condus foarte mult, am sărit peste mese, nu m-am hidratat, am fost toată ziua pe drumuri, foarte cald...

Iar seara, am aflat că mai sunt șanse să înot, să vedem dacă până la ora 4 nu atacă Hezbollah în noaptea respectivă. N-am dormit deloc, practic. Așa am reușit să înot fără somn, fără să mă alimentez. Asta a fost una dintre cele mai mari provocări, că nu am putut să mă pregătesc, să mă hidratez.”, a declarat Mitrică, în exclusivitate pentru DCSport.

Ceața, curenții și meduzele, unele dintre cele mai mari dificultăți întâmpinate pe traseu

„Meduzele sunt periculoase, la 3-4 înțepături îți paralizează picioarele (meduzele portugheze). Pe ceață, cei de la căpitănie nu-ți permit să treci. De exemplu, în strâmtoarea Gibraltar este un trafic extrem de mare, e a doua cea mai populată și frecventată strâmtoare din lume, sunt circa 280 de nave care traversează, iar riscul e foarte mare, pentru că vizibilitatea e foarte scăzută.

Cu toate că ai două bărci de suport - una lângă, mai mică - și o barcă mai în față, care comunică cu toate vasele care sunt în zonă, dar tot nu te pot evita. Ai nevoie de o vizibilitate de 2-3 mii de metri pentru a putea pleca din port.

Acestea sunt riscurile acolo - alături de curenții foarte puternici. Dacă ajungi în Africa, în zona Ceuta, curenții sunt atât de puternici încât te împing către Algeria, Tunisia, și nu ai nicio șansă să te întorci la mal. Trebuie să mergi foarte tare pentru a ajunge pe o distanță cât de cât dreaptă.”, a mai declarat înotătorul.

Interviul integral poate fi vizionat mai jos:

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Inot




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel