Competitii România poate juca la Olimpiadă la polo pe apă după parcursul bun de la EURO. Alexandru Matei: Avem biletele pe masă

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

România a terminat Campionatul European de Polo pe locul 8 şi merge direct la Campionatul Mondial, de unde poate obţine biletele pentru Jocurile Olimpice. Tot ce trebuie să facă este să termine în primele 9 poziţii turneul. 



"Obiectivul la European a fost realizat, suntem fericiţi, acum urmează pasul mai greu, participarea la Campionatul Mondial. Pentru că la European ne-am calificat la Campionatul Mondial şi ne-am păstrat intacte şansele de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris. Şi vreau să subliniez că nu mergem la Campionatul Mondial de la Doha doar pentru a face o figură frumoasă. Nu, noi mergem acolo să dăm absolut tot ceea ce putem pentru a ne califica. Ne dorim foarte mult să ajungem la Paris, băieţii au înţeles anvergura competiţiei de la Doha, deşi nu au mai fost de mult la un asemenea nivel. Acum avem biletele pentru Jocurile Olimpice pe masă. Nu depinde decât de noi să le luăm", a spus Matei.

"Mi-am dorit extrem de mult pentru sportivi să ajungă la Mondiale"



El a menţionat că partidele de la Campionatul European au fost foarte dificile, chiar dacă unele au părut uşoare prin prisma scorului.

"A fost un Campionat European foarte greu, de aceea ţin să îi felicit pe jucători şi componenţii staffului pentru că au răspuns pozitiv la tot ceea ce a însemnat pregătire. Pentru că trebuie să ne gândim că echipa naţională este în pregătire din 10 decembrie, băieţii nu au avut decât un pic de Crăciun, ca să spun aşa, în rest au fost în pregătire. De aceea spun că tot ceea ce s-a văzut poate uşor la televizor în acele victorii cu Olanda sau Georgia, în realitate meciurile au fost extrem de grele. S-a muncit foarte mult pentru acele victorii, atât fizic, cât şi psihic. Mi-am dorit extrem mult pentru sportivi să ajungă la Mondial. Să simtă şi ei, ceea ce am simţit noi la un Campionat Mondial. Referitor la şanse, pot spune că această calificare la Jocurile Olimpice este fezabilă. E clar că va fi foarte, foarte dificil. La Doha va fi mult mai greu decât la European, însă sunt 4 bilete pentru Paris care sunt pe masă. Având în vedere că mai sunt echipe care sunt deja calificate la JO, e posibil ca şi locul 8 sau chiar locul 9 la Mondial să prindă biletul pentru Paris. Jucătorii ştiu asta, trag tare la fiecare antrenament şi sper să ne întoarcem de la Doha fericiţi", a explicat preşedintele Federaţiei pentru Agerpres.

"Strategia începe să îşi arate roadele"



"Noi suntem extrem de mulţumiţi, munca noastră, strategia noastră începută în urmă cu doi ani şi jumătate începe să-şi arate roadele. Echipa naţională a început să crească sub actuala conducere tehnică, mă refer la selecţionerul Bogdan Rath şi secundul George Deacu... iar uşor-uşor apar şi rezultatele. Mulţumesc mai ales Agenţiei Naţionale pentru Sport şi Comitetului Olimpic şi Sportiv Român pentru că au avut încredere în mine şi în Federaţia Română de Polo, încredere care, iată, e răsplătită. Le mulţumesc pentru sprijinul din ultimii ani, a fost unul cu adevărat folositor. Ne-am întors în elita europeană, acolo unde ne este locul. Dar repet, nu mergem la Doha doar ca să fim prezenţi şi să spunem că am încercat şi noi să ne calificăm la Jocurile Olimpice", a adăugat Alexandru Matei.

Preşedintele FRP a afirmat că locul 14 obţinut de echipa naţională de polo feminin la Campionatul European este "o mică dezamăgire", însă a precizat că ştie unde a greşit şi ce trebuie îmbunătăţit.

"Faţă de precedentul Campionat European la polo feminin lucrurile s-au schimbat puţin. De data aceasta au fost mai multe echipe, s-a schimbat şi sistemul de desfăşurare. Eu îmi asum însă întreaga responsabilitate pentru acest loc 14, acest semieşec al echipei naţionale feminine. Pentru că mi-am canalizat toată atenţia spre naţionala masculină. Din păcate am ieşit pe locul 14 la acest European, însă lucrăm îmbunătăţirea strategiei noastre în ceea ce priveşte poloul feminin. Trebuie să luăm în calcul şi faptul că România este doar la a doua participare din istorie la Campionatul European feminin. Personal, da, este o mică dezamăgire, însă ştiu unde am greşit şi ce trebuie îmbunătăţit", a explicat Alexandru Matei.

Echipa României s-a clasat pe locul 8 la Campionatul European de polo pe apă masculin din Croaţia, obţinând astfel calificarea la Campionatul Mondial de la Doha (4-17 februarie 2024). În funcţie de locul ocupat la competiţia din Qatar, prima reprezentativă poate obţine participarea la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Prima reprezentativă feminină de polo pe apă a României s-a clasat pe locul 14 la Campionatul European de la Eindhoven (Olanda), a doua ediţie la care participă.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Competitii




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel