Competitii România, în top 10 mondial la Triatlon. Vlad Stoica, preşedintele Federaţiei: Cel mai mare progres l-am făcut la juniori

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

România a ajuns în top 10 mondial la Triatlon la juniori, anunţă preşedintele Federaţiei, Vlad Stoica. 



Preşedintele Federaţiei Române de Triatlon (FRTri), Vlad Stoica, a declarat, pentru Agerpres, că în 2023 cel mai mare progres a fost înregistrat la categoria juniori, acolo unde România a urcat în primele 10 ţări ale Europei din punct de vedere al rezultatelor.

"A fost un an cu un progres foarte mare la categoria juniori. Un progres aşteptat, adică nu ne-a luat prin surprindere. Şi nu mă refer aici doar la Carol Popa, care este în momentul de faţă cel mai bun junior român în clasamentul european, unde ocupă locul 4, mă refer la valoarea de grup, pentru că a crescut valoarea echipei. Noi eram pe locul 16 la juniori, iar azi suntem pe 10, ca rezultate la nivel de federaţie. Asta înseamnă că suntem între cele mai puternice 10 ţări din Europa, chiar dacă noi suntem de departe ţara cu bugetul cel mai mic. Rezultatul acesta de la juniori serveşte scopul şi obiectivul nostru principal pentru Jocurile Olimpice de la Los Angeles 2028. Şi anume participarea cu o ştafetă mixtă. Numai calificarea la JO cu ştafeta ne-ar poziţiona în primele 15 ţări ale lumii la triatlon. Apoi, anul acesta Felix Duchampt a reuşit o victorie într-o ediţie a Cupei Mondiale, a câştigat în Columbia, dar are şi poziţionări în top 3 la cupe continentale. Rezultate notabile în acest an am avut şi la categoria winter triathlon şi la paratriatlon", a spus preşedintele.

Accidentarea lui Felix Duchampt, cea mai mare problemă din 2023 

În 2023, principala problemă a federaţiei a reprezentat-o accidentarea celui mai bun sportiv român, Felix Duchampt. Din cauza problemelor medicale, rezultatele lui de-a lungul acestui an au fost oscilante. Chiar dacă acum este recuperat, Duchampt concurează în continuare cu precauţie pentru a nu risca o recidivă care să-l pună în imposibilitatea de a participa la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

"Cea mai mare problemă a noastră anul acesta îl are în prim plan tot pe Felix, mă refer la accidentarea lui. Acum e recuperat, însă la începutul anului a suferit o accidentare la tendonul lui Ahile. Din motivul ăsta, de-a lungul anului am fost foarte atenţi şi am avut o politică specială, să spun aşa, cu el. Adică dacă ne uităm, el a avut evoluţii oscilante, după locul întâi în Columbia a mers la următorul concurs şi a venit pe locul 40. Asta pentru că politica noastră cu el a fost: 'Dacă doare, o laşi uşor sau te opreşti'. Inclusiv la Jocurile Europene, Felix a avut o poziţionare foarte slabă pentru că atunci când a intrat la alergare a început să-l doară tendonul. Înainte ar fi forţat, aşa făcea de obicei, dar a aplicat regula şi a lăsat-o moale. Totul pentru eliminarea riscului în vederea participării la Jocurile Olimpice de la Paris. Preferăm aşa decât să riscăm o accidentare mai serioasă", a afirmat Stoica.

"Apoi, sigur că sunt şi alte probleme... nu aş vrea să spun că suntem o federaţie fără probleme. De exemplu, ne-am confruntat şi cu accesul foarte greu la bazine, pentru că înotul, una dintre disciplinele noastre, e un sport foarte scump în România. Apoi, problemele noastre le au toate federaţiile, de la birocraţia excesivă, până la finanţare", a adăugat oficialul FRTri.

Obiectivul principal al anului viitor îl reprezintă participarea lui Felix Duchampt la JO de la Paris şi o clasare a acestuia în primele 30 de locuri.

"Pentru Paris avem un sportiv eligibil pentru calificare directă, Felix Duchampt, cel care ne-a reprezentat şi la Tokyo. Calificarea la triatlon este una dificilă, este o luptă pentru acumularea de puncte la Cupele Mondiale. Ăsta este şi principalul scop al lui Felix, de aceea nu mai mergem cu el la Campionate Europene sau Mondiale, ci strict la Cupe Mondiale pentru a acumula puncte. Să sperăm că îl ţine sănătatea. La Jocurile Olimpice de la Paris ambiţia noastră şi a lui este să încheie în primii 20, dar obiectivul declarat este primii 30. De asemenea, ne dorim anul viitor să calificăm şi un sportiv la paratriatlon", a menţionat Vlad Stoica.

Calificarea la JO2028, obiectivul principal 

În 2024, un obiectiv îl reprezintă şi constituirea echipei de ştafetă mixtă a României în perspectiva Jocurilor Olimpice de la Los Angeles din 2028. În acest sens, federaţia a demarat procedurile pentru naturalizarea a doi sportivi, francezul Sebastien Pascal (27 de ani) şi italianca Alessia Orla (31 de ani).

"Acest proiect cu ştafeta mixtă a început de anul acesta, selecţia deja e făcută, în sensul că avem echipă cu care să plecăm la drum. Din 2024 începe procesul de eligibilitate a ştafetei şi de calificare la Jocuri. Mi s-a mai spus că mă gândesc prea departe, pe de altă parte nu avem cum să construim repede... şi aşa timpul e destul de scurt. În proiectul pentru Los Angeles vor intra şi doi sportivi naturalizaţi, Sebastien Pascal (27 de ani), francez care s-a căsătorit cu o româncă, şi Alessia Orla (31 de ani) din Italia. Dar să nu se înţeleagă că noi cumpărăm sportivi, le dăm salarii şi aşa mai departe. Nu, noi le dăm şansa să se califice la Jocurile Olimpice, iar pentru noi este foarte important că aceşti sportivi întăresc prin competitivitate campionatele interne. Adică ceilalţi sportivi de la juniori şi U23 au posibilitatea să crească şi să concureze la un nivel superior în ţară. Pentru proba de ştafetă mixtă trebuie să ai 6 fete şi 6 băieţi, iar noi aveam unele lipsuri aici. Iar în final, la Jocuri se merge cu 2 fete şi 2 băieţi, plus câte o rezervă, deci 6 sportivi în total. E o şansă pentru România să fie pe scena mondială, pentru că la Los Angeles orice se poate întâmpla. Ţinând cont de lotul de azi nu excludem un rezultat în primele 10 locuri la Los Angeles", a precizat Vlad Stoica.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Competitii





pixel