Jocurile Olimpice ROlimpici - Loredana Toma, multiplă campioană mondială și europeană la haltere, luptă pentru o medalie olimpică

Data actualizării: | Data publicării:
Instagram Toma Loredana Elena
Instagram Toma Loredana Elena

Jocurile Olimpice 2024 de la Paris încep pe 26 iulie. România are 89 de sportivi calificați la această ediție, iar DC Sport vi-i face cunoscuți pe toți. ROlimpici este o campanie prin care site-ul nostru vă va prezenta zilnic sportivii români care se vor lupta pentru medalii în capitala Franței.



Campioana europeană și mondială speră să devină și campioană olimpică

Loredana Elena Toma s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris după ce s-a clasat pe locul 4 în ierarhia mondială feminină de haltere, în limitele categoriei 71 kg. Ea este cea mai bine clasată halterofilă din Europa.

În vârstă de 29 de ani, Loredana Toma are în palmares, la Campionatele Mondiale, trei medalii de aur la Anaheim (SUA), în anul 2017, în limitele categoriei 63 kg și două medalii de aur la Bogota (Columbia), în anul 2022, la 71 kg.

Românca a câștigat o medalie de argint (la smuls) și un bronz (la total), la Așgabat (Turkmenistan), în anul 2018, și un bronz (la total) la Pattaya (Thailanda), în anul 2019, în limitele categoriei 64 kg.

La Campionatele Europene, Toma a reușit de patru ori tripla de aur (la total, smuls și aruncat): în 2017 și 2018 - la 63 kg și în 2019 și 2021 - la 64 kg. În limitele categoriei 58 kg, ea a cucerit două medalii de argint, (la aruncat și total), un bronz, la smuls, în 2013 și tripla de argint, în anul 2014.

Loredana, desemnată cea mai bună halterofilă europeană, în 2021

Campioana europeană și mondială la haltere, Loredana Toma, a dezvăluit secretul succesului său: „Halterele se ridică cu tot corpul, dar mai ales cu creierul”.

Loredana a intrat pentru prima dată într-o sală de haltere la vârsta de 12 ani, necunoscând tainele acestui sport, de care s-a îndrăgostit iremediabil, lucru care nu o face să regrete toate sacrificiile făcute de-a lungul timpului.

Anul acesta, în luna februarie, sportiva născută la Botoșani și legitimată la CS Rapid București a cucerit două medalii de aur, la categoria 71 kg, la Campionatele Europene de haltere de la Sofia. 

Momente cumplite la ediția trecută a Jocurilor Olimpice, pentru campioană

Loredana Toma a dezvăluit că s-a confruntat cu depresia, după ce i-a fost interzisă participarea la ediția trecută a Jocurilor Olimpice de vară, de la Tokyo (2021).

Federația Română de Haltere a primit o suspendare de un an, în urma multiplelor încălcări ale regulamentului antidoping de către sportivii români iar astfel, Loredana Toma nu a putut fi prezentă în Japonia.

„Când au avut loc Jocurile Olimpice și Mondialele, a fost greu pentru mine să nu particip, foarte greu. Am suferit o depresie... ce pot să spun... Frustrarea a fost foarte mare. Foarte, foarte mare... A fost și depresia, m-am luptat cu ea... Nici nu știu de câte ori am vrut să mă retrag și să o las baltă în perioada asta. 

Am vrut să renunț la haltere de multe ori, dar am avut noroc și încă am cu antrenorul meu, care mă mai ține pe linia de plutire”, a mărturisit Loredana Toma, despre momentele resimțite în urmă cu trei ani, pentru Agerpres.

Cu toate acestea, Loredana va putea lupta pentru o medalie olimpică la ediția de anul acesta a Jocurilor Olimpice de vară, organizată la Paris (26 iulie - 11 august).

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel