Jocurile Olimpice ROlimpici - cunoaşte-ţi tricolorii calificaţi la Paris. Delvine Relin Meringor, prima sportivă din România care a obţinut biletele pentru Olimpiadă

Data actualizării: | Data publicării:
Facebook Steaua Bucureşti
Facebook Steaua Bucureşti

Jocurile Olimpice 2024 de la Paris încep pe 26 iulie. România are 85 de sportivi calificaţi la această ediţie, iar DC Sport vi-i face cunoscuţi pe toţi. ROlimpici este o campanie prin care site-ul nostru vă va prezenta zilnic sportivii români care se vor lupta pentru medalii în capitala Franţei.



Delvine Relin Meringor va reprezenta România la Atletism, în proba olimpică de maraton. În martie 2023, ea a devenit prima sportivă din România care şi-a asigurat biletele pentru Jocurile Olimpice, în urma clasării pe locul al treilea la maratonul de la Barcelona. Doar că situaţia ei a fost una mai complicată, astfel că David Popovici a primit dreptul de a concura la olimpiadă înaintea ei. 

Cu un timp de 2 ore, 20 de minute şi 48 de secunde, Delvine Relin Meringor s-a calificat la Olimpiadă şi a intrat şi în istoria României, acesta fiind al doilea cel mai bun timp pentru o atletă româncă la această probă. 

"Nu este nicio dilemă. David este primul sportiv calificat la JO. Știu că mai avem o fată de la atletism care a făcut baremul, dar încă nu are dreptul de a concura. Trebuie să știm exact ce se întâmplă.

Facem toate demersurile ca și Delvine Relin Meringor să fie calificată, să primească de la Federația Internațională dreptul de a concura. Mai sunt proceduri în curs de derulare.

Am vorbit și cu președintele Federației Internaționale, dar David e o certitudine pentru moment. A făcut baremul. Îl felicit pe David, pe Camelia Potec. Suntem cu toții fericiți. David e pe cursul normal, firesc, pe care și l-a propus”, a explicat Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, la începutul lunii aprilie 2023. 

Între timp, situaţia sportivei s-a clarificat, astfel că Delvine Relin Meringor va reprezenta tricolorul la Paris. 

Cine este Delvine Relin Meringor 

Născută în Kenya, sportiva şi-a reprezentat ţara natală până în 2021, când a devenit eligibilă pentru a reprezenta România în competiţiile organizate sub egida World Athetics. Este legitimată la CSA Steaua şi este antrenată de Valentin Anghel, care a şi povestit cum s-a ajuns la naturalizarea ei. 

"În 2019, înainte de pandemie, am avut o discuție cu fostul președinte al Federației Române de Atletism, Florea Florin, iar în acea perioadă eram antrenor la CSM Sfântu Gheorghe. La secția de atletism de acolo s-a pus problema dacă putem să aducem niște sportivi pe distanțe lungi pe care să îi naturalizăm.Împreună cu un antrenor care a fost acolo, Carol Șanta, am identificat niște potențiali sportivi, care au fost trei fete: Delvine, Joan Chelimo (n.r. Melly) și Stella Ruto, pe care le-am adus în România la Sfântu Gheorghe. Am avut o discuție cu primarul de acolo, pe care l-am întrebat sincer dacă are bani să susțină clubul, în ideea în care ca aceste sportive să poată să participe la Olimpiadă.

Bineînțeles, în tot acest timp s-au făcut demersurile pentru naturalizarea lor, demersuri neîncheiate 100% nici în ziua de azi. Așteptăm răspunsul în următoarele 2 săptămâni. De-acolo am ajuns la Steaua cu toate, deoarece ni s-a spus că susținerea (n.r. din Sfântu Gheorghe) nu poate să fie la nivelul așteptărilor noastre, iar atunci am creat această oportunitate să se ducă la Steaua.Am fost coordonatorul acestui mic-mare proiect. Am ajuns la Steaua și lucrurile după un an de zile au luat o întorsătură, adică două dintre sportive au preferat să rămână cu antrenorul Carol Șanta. Delvine m-a contactat personal și am decis să începem colaborarea noastră, asta se întâmpla înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo. De-atunci a început povestea", a declarat Valentin Anghel pentru Eurosport.

Meringor vrea medalie la Olimpiadă şi să îşi aducă familia în România

Delvine recunoaşte că nu vorbeşte foarte bine limba română, dar îi place România şi mai ales mâncarea. 

"Am avut o bună oportunitate. În Kenya, sunt foarte mulți atleți și nu aveam vreo șansă. Sunt fericită să reprezint România. Sunt fericită, deoarece mâncarea de aici este similară cu cea din Kenya", a declarat sportiva.

Întrebată ce înseamnă pentru ea participarea la Jocurile Olimpice din partea României, Delvine spune că "înseamnă să aduc medalii pentru țara mea împreună cu celelalte colege, Stela, Claudia, să aducem o mulțime de medalii", conform Prosport.

Maratonista are şi o fetiţă, iar visul ei este să îşi aducă familia în România. 

"Mi-aș aduce fetița și soțul în România, pentru că părinții mei nu vor să vină. În Kenya viața este nesigură. Sunt multe atacuri din partea triburilor rivale. Noi facem parte din tribul Pogot. Tribul nostru rival este Turkana. 

Când ne atacă, fugim de acasă în satul vecin și ne întoarcem a doua zi. Femeile și copiii fug, bărbații rămân să lupte! De obicei suntem atacați noaptea, ziua e liniște. Din tribul meu mai fac parte și alți alergători kenyeni cunoscuți”, a mai spus ea şi într-un interviu pentru GSP.

Cele mai importante rezultate din carieră 

Clasarea pe locul 3 la maratonul din Barcelona constituie şi cel mai bun rezultat al carierei sale la un astfel de concurs, cu timpul de 2 ore, 20 de minute şi 48 de secunde. Dar nu e singurul record personal. Aceasta a alergat semimaratonul din Houston, Texas, într-o oră, 7 minute şi 48 de secunde, dar şi cursa de 10.000 de metri de la Târgu Jiu, din 2022, în 33:52.02. 

În martie 2022, ea a câştigat şi maratonul din Los Angeles, cu timpul de 2:25:04.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel