Jocurile Olimpice ROlimpici - Cătălin Chirilă, omul care a luat primul AUR la canoe 1000 m pentru România după 36 de ani

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Jocurile Olimpice 2024 de la Paris încep pe 26 iulie. România are 85 de sportivi calificaţi la această ediţie, iar DC Sport vi-i face cunoscuţi pe toţi. ROlimpici este o campanie prin care site-ul nostru vă va prezenta zilnic sportivii români care se vor lupta pentru medalii în capitala Franţei.



Astăzi vorbim despre Cătălin Chirilă, care va reprezenta România la proba de 1000 m canoe la Paris. Născut în 1998, Cătălin Chirilă a fost inclus în "Samurai 2020", în luna octombrie 2019, programul de asistență specială a sportivilor cu potențial de a obtine medalii la cea de a XXXII-a editei de vara a JO Tokyo 2020.

În 2022, la Campionatele Mondiale de kaiac-canoe de la Halifax, din Canada, a cucerit prima medalie la canoe pentru România după cinci ani, ARGINT la C1 – 500 m, și primul AUR  pentru România după 36 de ani la C1 – 1000 m. În 1986, Aurel Macarencu cucerise ultimul aur mondial la canoe pentru România la C1 – 1000 m.

La ultima olimpiadă, disputată la Tokyo, Cătălin Chirilă a concurat atât în proba de 1000 metri, cât şi în cea de 500 metri canoe, şi a obţinut locurile 11, respectiv 5. La Jocurile Europene de la Cracovia din 2023 a obţinut locul 2 la proba de 500 m canoe. 

Idolul lui Cătălin Chirilă este marele şi regretatul Ivan Patzaichin. Însă Cătălin nu e doar sportiv. În timpul liber şi la marile sărbători, sportivul cântă în corul bisericii Sf. Vasile cel Mare din comuna Sarichioi. 

"Pe Ivan Patzaichin l-am cunoscut personal, însă, din păcate, nu am avut foarte mult timp la dispoziție să stau de vorbă cu dumnealui și cred că motivul principal este că eram destul de tânăr. Și, sincer să spun, nu știam cum să abordez situația, nu-l priveam din postura unui sportiv care cel puțin visează să devină campion mondial.Eram un sportiv oarecare, care s-a întâlnit cu domnul Ivan.

Chiar am fost premiat de către dumnealui pe scenă la Tulcea, în cadrul unei ediții de canotcă. Doar că eram premiat pentru rezultatele deosebite. Asta se întâmpla în anul 2016, după ce încheiam perioada de juniorat. Atunci, practic, a fost, dacă nu greșesc, primul meu contact cu dumnealui", a declarat Cătălin Chirilă într-un interviu pentru Eurosport.

"Îmi doresc să nu fiu un simplu participant, îmi doresc o medalie"

Cătălin Chirilă nu vrea să se întoarcă de la Paris cu mâna goală, ci cu o medalie la gât. 

"Nu-mi place deloc cum sună "participare la Jocurile Olimpice". Îmi doresc foarte mult să nu fiu un simplu participant, îmi doresc să obțin o medalie. Am mai spus-o și cred că o voi repeta, nu doar cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris, o voi repeta atâta timp cât voi face sport: orice medalie la Jocurile Olimpice este foarte importantă.

Cu siguranță, dacă va fi aur sau va fi bronz, mă voi bucura în egală măsură. Gândiți-vă la sportivul care vine pe locul 4 într-o cursă de 1000 de metri. Poate fi la... eu știu, o sutime de cel de pe locul 3 și pierde medalia. Nu cred că acel sportiv de pe locul 4 vâslește mai încet decât cel de pe locul 3 și de aceea nu-i se cuvine acea medalie.

Despre asta este sportul. Este despre o luptă, despre o bătălie dintr-o întreagă luptă, dintr-un întreg război, să spunem, într-o carieră. Și mă gândesc la bucuria celui de pe locul 3 care reușește să se agațe de o medalie", a mai declarat Chirilă.

La finalul anului 2023, Cătălin Chirilă a fost desemnat pentru al doilea an consecutiv cel mai bun sportiv de la Federaţia Română de Kaiac-Canoe, după ce a cucerit în 2023 două medalii (un aur şi un argint) la Mondiale, unde a obţinut şi calificarea olimpică, şi o medalie de argint la Jocurile Europene.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel