Jocurile Olimpice Reacţie politică după scandalul de la gimnastică de la JO2024. Marcel Ciolacu nu se mai duce la ceremonia de închidere. "Îmi amintesc foarte bine cum ne furau ruşii"

Data publicării:
Guvernul României
Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu anunţă că nu va mai participa la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice, după ce Ana Bărbosu a pierdut medalia de bronz în finala de la sol la Paris, ca urmare a unei decizii a arbitrilor. 



"Am decis să nu particip la ceremonia de închidere a Olimpiadei de la Paris, după situația scandaloasă de la gimnastică, unde sportivele noastre au fost tratate într-un mod absolut dezonorant. Să retragi o medalie obținută pe muncă cinstită pe baza unei contestații, pe care nici antrenorii și nici tehnicienii de top nu o înțeleg, este total inacceptabil!

Este inadmisibil ca, într-o competiție de asemenea anvergură, care promovează valori precum respectul, înțelegerea și excelența, o copilă care își câștigase onest medalia să fie privată cu brutalitate de rezultatul muncii sale de patru ani! Eu nu am putut să îi privesc lacrimile și să accept cu seninătate că așa ceva este perfect normal!

Iar faptul că sute de milioane de telespectatori din întreaga lume au rămas, ca și noi românii, efectiv șocați de această scenă teribilă, arată că undeva, în sistemul de organizare a acestei competiții, ceva este în neregulă.

Îmi amintesc foarte bine cum, în comunism, rușii ne furau la Olimpiade, iar noi încercam să ne certam cu ei fără a avea mari șanse de câștig. Eu nu vreau să mă cert astăzi cu nimeni, ci doar aleg să protestez prin gestul meu față de o nedreptate flagrantă la adresa unor românce care și-au probat din plin valoarea!

Sabrina și Ana Maria, aveți alături o întreagă națiune pentru care munca și lacrimile voastre sunt mai de preț decât orice medalie, indiferent din ce metal prețios ar fi! Și vă asigur că statul român vă va trata, inclusiv în ceea ce privește premiile, ca pe niște medaliate olimpice. Pentru ca asta sunteți pentru noi toți!", a declarat Marcel Ciolacu.  

Sabrina Voinea şi Ana Bărbosu au rămas în afara podiumului la finala de la sol la Jocurile Olimpice 2024. Sabrina Voinea a fost depunctată pentru că ar fi călcat în afara covorului, deşi toate reluările, inclusiv cele difuzate de televiziunile americane, arată că acest lucru nu s-a întâmplat. Ana Bărbosu a fost pe locul 3 pentru 2 minute şi jumătate, însă juriul a acceptat contestaţia depusă pentru Jordan Chiles, iar americanca a cucerit medalia de bronz. 

COSR a decis să trimită o scrisoare la Federaţia Internaţională de Gimnastică pentru a cere o nouă analiză asupra exerciţiului Sabrinei Voinea. 

”În respectul valorilor olimpice, Comitetul Olimpic și Sportiv Român înaintează prezenta adresă prin care respectuos vă solicită să dispuneți reanalizarea de către factorii decizionali a cazului sportivei românce Sabrina Maneca Voinea referitor la punctajul acordat execuției exercițiului din finala la sol, disputată luni, 5 august 2024.

Înaintăm prezenta solicitare având la bază grija pe care Comitetul Internațional Olimpic și întreaga mișcare sportivă mondială o acordă sportivului.

Modul de apreciere a punctajului acordat și refuzul de a prezenta integral motivele/probele de respingere a contestației depusă în termenul prevăzut de regulament aduce grave prejudicii atât imagini gimnasticii internaționale, dar în special afectează sportivul, periclitând chiar sănătatea mintală a acestuia.

Mediatizarea cazului sportivei românce la nivel internațional, declarația publică a acesteia de a renunța la practicarea acestui sport ca urmare a deciziei de astăzi obligă moral factorii decizionali la reanaliză, fundamentare și comunicare a deciziei finale.

Politica echilibrată și obiectivă pe care FIG o promovează ne dă încredere în soluționarea justă a cazului prezentat.

Cu deosebit respect, Mihai Covaliu", se arată în scrisoarea trimisă de preşedintele COSR. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel