Fotbal Răzvan Raţ vine cu cifre uluitoare: 0,002% dintre copiii care se apucă de fotbal ajung profesionişti

Data publicării:
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels

Răzvan Raţ, fostul fundaş stânga al naţionalei, cu 113 selecţii în palmares, nu le dă mari speranţe copiiilor care se apucă de fotbal. Acesta spune că un număr foarte mic dintre ei vor ajunge profesionişti. 



Răzvan Raţ a crescut, printre altele, la Şcoala privată de Fotbal Nicolae Dobrin, din Piteşti. 

"Şcoala de Fotbal Nicolae Dobrin a fost prima şcoală de fotbal privată din România. A fost ideea domnului Jicman, la Piteşti, împreună cu Mihai Georgescu, fostul preşedinte al lui FC Argeş. Au avut ideea asta. Eu cred că la momentul ăla nimeni nu înţelegea. Cum adică şcoală privată? Toată lumea ştia că doar cluburile din România aveau juniori, nu exista şcoală de fotbal. Conceptul ăsta, sau mai nou, cum e acum, Academie de Fotbal, nu exista. În 1996, nimeni nu ştia cu ce se mănâncă o Şcoală de Fotbal privată. Oamenii văzuseră conceptul în străinătate, pentru că la momentul ăla în Spania, Germania, alte ţări, existau astfel de şcoli. Şi au inventat această şcoală de fotbal. L-au adus pe Gâscanul, Dumnezeu să îl ierte. Pentru mine, a fost ca un tată. Şi noi nu eram afiliaţi unui club de fotbal. Eram independenţi. Eu am ajuns de 2 ori la şcoala asta. Şcoala s-a deschis în 1996, în vară. A fost selecţia naţională, pentru că atunci lumea nu înţelegea cum funcţionează asta. Era în ziar un anunţ, că în data X are loc selecţia naţională la Şcoala de Fotbal Nicolae Dobrin, la grupele de vârstă 81-82. Eu de la Rapid Piatra Olt am fost la Universitatea Craiova. De acolo am plecat la Constructorul Craiova. Nu mai ştiu dacă am apucat să debutez la Divizia B. În 1996 a existat această selecţie şi m-am dus şi eu. Au fost 600 şi ceva de copii la grupa aia de vârstă. Cât vedeai cu ochii, erau doar părinţi şi copii. Ei au gândit foarte bine, pentru că numele Nicolae Dobrin era în faţă. Era un impact", a declarat Răzvan Raţ la podcastul "Vreau să Ştiu", moderat de Cătălin Oprişan. 

"0,002% dintre copiii care se apucă de fotbal ajung profesionişti" 

"O mare de oameni era. Toată lumea avea mirajul ăsta, de a ajunge fotbalist. Există şi la momentul ăsta mirajul. Dar să ajungi fotbalist înseamnă "şansa porcului de Crăciun". Mai rapid câştigi la Loto sau la pariuri. Din milioanele de copii care se apucă de fotbal, doar câţiva ajung profesionişti. Cifra este de 0,002%. Atât! Dintre copiii care se duc anual la fotbal, doar atâţia ajung profesionişti. Şi profesionist înseamnă şi Liga III din Spania. Dacă mă întrebi pe mine, nu e mare şmecherie. Cum nu e mare şmecherie nici Liga 2 pe România. Să câştigi 2000 de euro, pe care nu ştii dacă îi iei... Nu e treabă! Dacă începi să contorizezi fotbaliştii care câştigă bani cu adevărat, de la 20.000 de euro pe lună, e şi mai mică cifră. 

Dacă stăm să ne gândim, eu cred că media în România, plus-minus, nu sare de 7-10.000 pe lună. Salariu! Să zicem că joci la nivelul ăsta 10 ani. Pentru că la 20 e cam greu să ai banii ăştia. Să punem 10-12 ani. Înseamnă cam 1,5 milioane de euro, maximum, pe care îi faci în carieră. Şi începem să scădem. Cam cât cheltuie un jucător pe lună, în diferite scenarii? Ai soţie, copii, nu ai, eşti singur, etc. Teoretic, dacă joci 15 ani, s-ar putea să faci rost şi de soţie şi de copii. Cheltui undeva la un minimum de 3-4000 euro pe lună. Deci mai rămâi cu vreo 700-800.000 euro din banii ăia din carieră. Te mai costă şi casa 200.000 euro. Apoi 2 maşini, să zicem 100.000 euro. Şi s-ar putea în 12-15 ani să schimbi 4 maşini. Deci mai rămăi cu vreo 400.000 euro, maximum. Nu am pus aici neprevăzutele, fraţi, surori, etc, vacanţe, părinţi şi un eventual business sau o investiţie", a mai declarat Răzvan Raţ. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Fotbal





pixel