Jocurile Olimpice Răspuns pentru David Popovici, după ce a criticat infrastructura sportivă din România. "Pentru el, bazinul de la Dinamo este de ajuns"

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

După ce a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice în proba de 100 m liber, înotătorul David Popovici a avut un discurs manifest la adresa lipsei de investiţii din sportul românesc.



"N-aș spune (n.r. - că sunt) un miracol, însă... în condițiile în care i-am întrecut pe britanici, pe americani, pe australieni, la 200 metri, pe toate aceste nații care au condiții infinit mai bune decât ale noastre...au bazine să-și pună și-n cap! Au toată infrastructura de care au nevoie, au absolut orice.

Centre de pregătire peste centre de pregătire, deci în condițiile astea, eu mă antrenez la „Lia Manoliu”, în același bazin în care am învățat să înot, la patru ani. De-asta sunt bronzat așa, cu urmele de ochelari, pentru că înot acolo în aer liber. Iar în timpul iernii, de exemplu, că tot vorbeam despre condiții, când e frig afară, pentru că bazinul din interior, de foarte mult timp, se promite că se va face ceva, dar nu se începe niciodată nimic, când e frig afară, noi ne antrenăm într-un balon. Dacă o persoană obișnuită intră și stă trei minute, simte că se sufocă. În condițiile alea ne antrenăm noi, dar cred că se poate!

Sunt puțini cei care excelează cu adevărat în România la sporturi, însă alături de condițiile pe care le avem, trebuie să facem ce putem. Acum, că am zis despre condițiile pe care le avem - nu numai noi înotătorii - ci sportivii, în general, în țară, poate se va schimba ceva... Nu se va schimba ceva doar dacă vorbim despre asta! Trebuie să se facă, într-adevăr, presiuni, să li se aducă la cunoștință tuturor oamenilor care se ocupă de așa ceva.

Trebuie să ne punem pe treabă, pentru că avem un campion olimpic din an în Paște în ultima vreme. Mă bucur că am reușit să fiu eu. Asta am făcut pentru mine, pentru țară, pentru toată lumea, însă mi-ar plăcea să avem din ce în ce mai multe medalii, mi-ar plăcea să fie mai mult de trei oameni calificați la Jocurile Olimpice pentru înot...avem o delegație destul de mare de sportivi la Jocurile Olimpice. Însă te uiți la alte multe țări care au la fel sau mai puțini locuitori decât noi și sunt triplu, cvadruplu, pentru că se investește mai mult în sport, sportul e considerat mai important și nu degeaba sunt și țări mai dezvoltate decât noi! Așa că, pentru o Românie educată, sănătoasă, trebuie să investim mai mult în sport.

Și acesta e un mesaj pentru toți politicienii care vorbesc despre asta, dar la un moment dat, mesajul se blochează pe undeva. Așa că trebuie să facem ceva, pentru că vedeți toate reacțiile oamenilor obișnuiți care se uită la televizor, oamenilor din funcții înalte, toată lumea e fericită! Toată lumea se bucură, dar hai să ne bucurăm mai des! De ce nu?! Hai să avem mai mulți campioni olimpici, mai mulți medaliați, mai mulți finaliști, mai mulți calificați la JO!”, a spus David Popovici, pentru TVRSport.

"Bazinul de la Dinamo e de ajuns pentru David Popovici" 

Ionuţ Popa, preşedintele lui CS Dinamo, club la care este legitimat David Popovici, afirmă că înotătorul nu s-a referit la condiţiile în care se antrenează el, ci la ceilalţi sportivi din România. 

"David nu a făcut o declarație referitoare la el. David are absolut tot ce îi trebuie. David este un tip perfecționist. Nu cred că a făcut referire la Dinamo, ci la sistemul românesc. Se antrenează la Dinamo, dar în funcție de specificul bazinului unde va concura sau de competiție, locul de antrenament se schimbă: Izvorani, Dinamo, Lia Manoliu. Pentru Popovici, bazinul de la Dinamo este de ajuns. 

La această Olimpiadă, trebuie să reușim să scoatem maxim din acest băiat, David Popovici. Trebuie să fie locomotiva unor campanii, pe zona sport, a viciilor, a educației. Cred că ne-am atins targetul și vom reuși să cunatificăm aceste performanțe. Trebuie să creăm proiecte de țară pe toate palierele, avem un băiat deștept, ni l-a dat Dumnezeu", a declarat Ionuţ Popa la Liga Digisport. 

David Popovici a cucerit medalia de aur la 200 m liber şi medalia de bronz la 100 m liber la JO2024. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel