Inot Psihologul lui David Popovici, detalii despre condițiile în care se antrenează campionul olimpic: „În balon, clorul se evaporă...”

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Marcel Ivan, psihologul sportivului român în vârstă de 19 ani, a descris mai multe probleme pe care le întâmpină David Popovici la antrenamente, punând în lumină lipsa educației sportive din țara noastră.



„Când antrenamentele erau dimineața, David se culca la 20:30, 21:00”

Psihologul campionului olimpic David Popovici, Marcel Ivan, a explicat că înotătorul român a urmat o serie considerabilă de antrenamente înainte de Jocurile Olimpice.

„Totul a fost concentrat pe Jocurile Olimpice. Erau două antrenamente pe zi, cred că de două ore fiecare. Plus antrenamente pe uscat, pregătire fizică, plus masaj, plus criosaună. Programul era plin. Ai zice, din exterior, că nu e mare lucru să înoți patru ore în fiecare zi, să te mai duci și la sală, și la masaj. Adaugă drumurile, adaugă atenția pentru alimentație, pentru somn. Când antrenamentele erau dimineața, David se culca la 20:30, la 21:00. Sigur că uneori ai vrea să ieși, mai ai prieteni, mai sunt aniversări. Contează care sunt prioritățile.”, a spus psihologul lui Popovici.

„Un abonament pentru un an era cam 350 de euro, iar un copil legitimat la club plătea 250 de euro. În România cred că e de patru ori mai scump!”

De asemenea, Marcel Ivan a vorbit și despre discursul manifest al lui Popovici, după cucerirea celei de-a doua medalii la JO 2024, în care expunea dificultățile pe care le întâmpină sportivii români, mai ales în contextul în care infrastructura sportivă din țara noastră este subdezvoltată. Întrebat dacă a exagerat intenționat în timpul declarațiilor, Ivan a răspuns clar: „Cu ce a exagerat? Cu dungile de pe față, de la bronz? Cu faptul că iarna se antrenează într-un balon? Poate că unii vor spune că și ei au jucat tenis, fotbal în balon. Diferența e că ei n-au avut în balon și clor care se evaporă. Adevărul e că infrastructura e importantă, dar mai mult contează educația despre sport. Vedem în jurul nostru oameni supraponderali, oameni care nu fac sport deloc.

România este pe ultimul loc în Europa la practicarea sportului. Așa ceva are legătură cu societatea, cu sănătatea populației, cu cheltuielile din sistemul medical. Ar fi nevoie măcar de trei ore de sport pe săptămână în școli, făcute la modul serios, nu că ia mama scutire pentru tine.

Într-una dintre zile, arena din La Defense era închisă, cred că în ziua cu deschiderea oficială. David avea planificat să se antreneze, așa că a trebuit să căutăm un alt bazin. Așa am aflat și care erau costurile pe care le plăteau oamenii de rând in Franta. Un abonament pentru un an era cam 350 de euro, iar un copil legitimat la club plătea 250 de euro. În România cred că e de patru ori mai scump!”, a mai spus Marcel Ivan.

Părinții lui David Popovici, un model de urmat și pentru alți părinți

„Există studii care arată că cei mai mulți dintre cei care se apucă de sport se lasă în jurul vârstei de 13 ani, motivul fiind că nu li se mai pare distractiv. Încep să conteze rezultate, clasamente, părinții îi privesc ca pe investiții. Cred că și aici a fost diferența la David. Și este si meritul părinților lui că l-au ferit de această presiune, ca să nu-i uităm și pe ei.

Am fost invitați la Ambasada României din Paris și antrenorul Rădulescu a povestit că în urmă cu opt ani, tatăl lui David i-a spus: 'eu cred că David poate să fie campion olimpic și eu cred că tu poţi să-l duci acolo'. Rolul tău, ca părinte, se rezumă la a-i oferi copilului cele mai bune condiții posibile, să crezi că poate reuși, dar trebuie să te oprești acolo, nu ești antrenor.”, a mai spus acesta, pentru Fanatik.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Inot




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel