Jocurile Olimpice Probleme mari la Paris. Sena e prea poluată pentru competiţiile de înot

Data publicării:
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Fluviul Sena este în continuare prea poluat pentru a permite desfăşurarea competiţiilor de înot în condiţii de siguranţă, cu o lună şi jumătate înainte de startul Jocurilor Olimpice. 



 Sena era prea poluată pe 16 iunie în ceea ce priveşte criteriile de autorizare a probelor de triatlon şi înot în apă deschisă, potrivit rezultatelor analizelor publicate vineri, cu o lună şi jumătate înainte de Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie - 11 august), informează AFP.

"La această dată, mostrele prelevate din Sena nu corespund standardelor pe care le vom avea în această vară", a comentat, într-un briefing de presă, prefectul regional Marc Guillaume, care s-a declarat "încrezător, alături de COJO (Comitetul de organizare - n. r.) privind desfăşurarea probelor la sfârşitul lunii iulie şi începutul lunii august pe Sena".

Potrivit buletinului săptămânal publicat de primăria Parisului şi de prefectura din Ile-de-France, vremea rea din Franţa din ultimele zile a explicat concentraţii cu mult peste standardele admise pentru două bacterii fecale pentru a autoriza competiţiile pe Sena.

"Calitatea apei rămâne degradată din cauza unui context hidrologic şi meteorologic nefavorabil: ploi, debit mare, soare puţin, temperaturi sub standardele sezoniere", au indicat autorităţile locale. "Debitul mare al râului, care nu favorizează o calitate bună a apei, este rezultatul acestei vremi foarte ploioase", au adăugat ele.

Conform graficelor postate online, nivelul de concentraţie a bacteriilor fecale E.Coli a depăşit pragul reţinut de de federaţiile internaţionale de triatlon şi înot în apă deschisă pentru autorizarea desfăşurarea probelor, aproape în fiecare zi între 10 şi 16 iunie.

Suspansul rămâne în ceea ce priveşte desfăşurarea evenimentelor olimpice după "evenimentele de testare" din august 2023, care au trebuit în mare parte anulate din cauza calităţii apei.

În cazul unor precipitaţii intense, apa neepurată (un amestec de ploaie şi apă uzată) poate fi eliberată în râu, fenomen pe care lucrările de reţinere inaugurate chiar înaintea Jocurilor încearcă să-l împiedice.

Planul B constă în amânarea probelor pentru câteva zile, fără a schimba locul lor de desfăşurare, scrie Agerpres. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Jocurile Olimpice





DC Media Group Audience
pixel