Box Prima sportivă care câștigă o medalie la Jocurile Olimpice ca reprezentantă a Refugiaților. Bronzul îi este asigurat sportivei

Data actualizării: | Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Pugilista cameruneză Cindy Ngamba a intrat în istorie, garantând Echipei Olimpice a Refugiaților o primă medalie la Jocurile Olimpice, după ce și-a asigurat prezența în semifinalele competiției feminine de box, la categoria 75 de kilograme, după victoria în fața franțuzoaicei Davina Miche.



Cindy Ngamba, prima refugiată care câștigă o medalie la Jocurile Olimpice

Chiar dacă Jocurile Olimpice reprezintă ocazia fiecărei națiuni de a-și purta cu mândrie drapelul național, sportivii care nu reprezintă niciun stat la Olimpiadă pot participa în calitate de membri ai Echipei Olimpice a Refugiaților.

Ngamba s-a născut în Camerun și s-a mutat în Marea Britanie la vârsta de 11 ani, țară în care se antrenează în continuare, dar reprezintă Echipa Olimpică a Refugiaților, care a luat naștere în timpul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro (2016), metodă care le permite sportivilor refugiați să concureze la această competiție.

Ea a început să practice boxul în Marea Britanie, la vârsta de 15 ani, având statut de refugiată. În calitate de homosexuală, sportiva nu poate să se întoarcă în țara natală, deoarece homosexualitatea este interzisă în Camerun, existând șanse mari ca aceasta să fie supusă reprimării.

„Sunt atât de recunoscătoare”, a spus Ngamba, după ce s-a calificat în semifinalele competiției. „Am fost sprijinită de echipa mea de refugiați, de mulțime, de echipa Franței și întreg Parisul și de toți cei din familia mea care au venit să mă susțină. Mai presus de toate, vreau doar să-i mulțumesc Domnului.”, a mai spus Cindy.

„Poți vedea cât de emoționată am fost, încă nu-mi vine să cred. A fost o adversară dură... foarte tehnică. Vreau doar să le mulțumesc celor de la GB Boxing (n.r. organizație din Marea Britanie pentru dezvoltarea boxului de performanță). Au fost alături de mine... au crezut în mine. Ei sunt cei care mi-au dat speranță și încredere, au fost alături de mine la greu.”, a mai declarat ea.

Statutul lui Ngamba de cetățean al Regatului Unit nu este confirmat încă, astfel că ea nu poate reprezenta echipa Marii Britanii. Cu toate acestea, în calitate de refugiată, ea poate reprezenta Echipa Olimpică a Refugiaților pentru care a fost portdrapel la ceremonia de deschidere a JO 2024.

„A fi refugiat pentru mine înseamnă o oportunitate de schimbare a vieții”, a spus ea pentru site-ul Jocurilor Olimpice, înainte de aceste Jocuri. „Mulți refugiați din întreaga lume au atât de mult potențial, dar nu au încă ușile deschise. Este o familie mare, în toată lumea.”, a mai spus aceasta.

Yusra Mardini, o înotătoare siriană care a făcut parte în trecut din Echipa Refugiaților, crede că Ngamba va fi o adevărată deschizătoare de drumuri pentru colegii săi: „Cred că prima medalie este o dovadă a evoluției Comitetului Olimpic Internațional de la Rio 2016. Demonstrează că suntem o echipă foarte serioasă și avem aceleași speranțe și vise ca toți ceilalți. Vrem să concuram pentru medalii.

Cindy întruchipează spiritul olimpic, să fiu sinceră. Este incredibilă, este pozitivă, este bună. Când o vezi vorbind, îmi dă atât de multă motivație să fiu mai bun în viață, chiar dacă nu mai sunt un atletă. Aceasta este puterea sportului. Este că acești tineri refugiați o vor urmări pe Cindy și cred că și ei pot fi ca ea.

Câștigarea primei medalii pentru echipă va ridica cu siguranță profilul sportivilor. Este doar a treia oară când această echipă există și deja am obținut o medalie. Mai avem o șansă pentru o medalie pentru că îl avem pe Fernando Jorge care este din Cuba și concurează la canotaj. Arată că oricine poate deveni refugiat. Nu contează de unde vii sau cine ești”, a declarat Yusra Mardini, pentru Eurosport.

36 de sportivi - 23 bărbați și 13 femei - din 11 țări alcătuiesc echipa olimpică a refugiaților la Jocurile Olimpice de la Paris, proveniți din Afganistan, Siria, Iran, Sudan, Sudanul de Sud, Republica Democrată Congo, Eritreea, Etiopia, Camerun, Cuba și Venezuela.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Box




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel