Vineri, 14 iunie, începe EURO 2024. După 8 ani, România se întoarce pe cea mai mare scenă a fotbalului european. Tricolorii debutează la turneul final luni, 17 iunie, contra Ucrainei, de la ora 16:00.
După meciurile amicale cu Bulgaria şi Liechtenstein, ambele încheiate cu scorul de 0-0, specialiştii dau puţine şanse tricolorilor la EURO 2024. Jocul oarecum slab, sărac în faze de poartă, şi lipsa unor jucători cu meciuri în picioare la nivel înalt, sunt argumente suficiente pentru cei care cred că România nu va face niciun punct la EURO 2024.
Eu sunt, însă, de altă părere. România va disputa cel puţin trei meciuri la EURO 2024, iar rezultatele nu sunt, în niciun caz, cunoscute dinainte. Pe hârtie, suntem sub Ucraina şi Belgia, poate uşor şi sub Slovacia. Ucrainenii au jucători în Premier League, în La Liga, în Serie A, în Ligue 1. Titulari, golgheteri, fotbalişti transferaţi pe sume ameţitoare. De belgieni nici nu are rost să vorbim, le ştim valoarea, e indiscutabilă. Slovacii au şi ei jucători la PSG, la Napoli, au şi un tehnician care a acceptat o provocare în Serie A, în paralel cu echipa naţională.
România, la capitolul ăsta, stă prost. Avem un singur jucător transferat pe bani mulţi, Radu Drăguşin, care a fost titular doar pe finalul campionatului la Tottenham. Avem doi jucători de bază la o echipă din Italia, dar care a fost sezonul ăsta în Serie B. Şi un portar care se antrenează cu Oblak, Griezmann, Depay şi Morata. Dar care nu a jucat deloc de când a plecat din România. Cu excepţia partidelor cu Columbia şi Liechtenstein, pentru naţională. 2 meciuri în şase luni! Dar nu e prima dată când ne confruntăm cu asta.
Să nu uităm, însă, că aceiaşi jucători au terminat grupa de calificare la EURO 2024 pe primul loc, neînvinşi, depăşind naţionalele Elveţiei şi Israelului. Cu care au remizat o dată şi le-au învins o dată. E drept,însă, că tot ei au făcut egal cu Kosovo şi Belarus.
Previziunea DC Sport cu privire la parcursul României
România debutează la EURO 2024 cu Ucraina şi, dacă am învăţat ceva din ultimele două turnee finale la care am participat, 2008 şi 2016, este că meciul de debut este cel care în care tricolorii încearcă să reziste. Deci există o mare probabilitate ca acesta să se termine la egalitate, cu sau fără goluri. Mai degrabă fără, având în vedere soluţiile din atac ale României. Un punct cu Ucraina ar fi bun, în ciuda criticilor.
Belgia vine la EURO2024 cu aceeaşi "generaţie de aur" care nu a câştigat nimic. Aşteptările au fost mereu mari, dar dezamăgirile "dracilor roşii" au fost mereu aceleaşi. Cu excepţia lui Kevin de Bruyne, un fotbalist care poate deschide oricând o apărare printr-o pasă de geniu, şi a lui Lukaku, care le poate pune probleme serioase, din punct de vedere fizic, fundaşilor noştri, singurul jucător cu adevărat imprevizibil pare a fi Jeremy Doku, un fotbalist de viteză, cu explozie şi tehnică pe măsură. Nu degeaba l-a vrut Pep Guardiola la Manchester City. Va fi, cred, un meci similar celui cu Elveţia, de la Lucerna. O singură echipă care atacă, în care speranţele vor fi pe contraatac. Depindem mult de jucătorii care vor fi folosiţi în faţă. Dennis Man, Valentin Mihăilă, Florinel Coman, au suficientă viteză cât să îi pună în gardă pe belgieni. Vom vedea cui vor centra în mijlocul atacului, pentru că vom avea de ales între un fotbalist care a retrogradat în Liga 2 din Qatar, un fotbalist care nu reuşeşte, tradiţional, să înscrie, un jucător din campionatul intern aflat la primul mare turneu sau o extremă care a înscris de multe ori din poziţia de vârf în Turcia. Un punct cu Belgia ar fi de aur, dar mă îndoiesc că se va supăra cineva prea tare dacă pierdem. Cu condiţia să o facem cu atitudine!
Vine, apoi, partida cu Slovacia, unde cel mai probabil se vor juca şansele de calificare ale tricolorilor în optimi. La ultimele două turnee finale de campionat european, România a fost dezastruoasă în a treia partidă din grupe. În 2008, Olanda aproape că ne ruga să dăm gol, înainte să ne învingă cu 2-0. În 2016, aveam nevoie de victorie cu Albania pentru a ieşi din faza grupelor, după înfrângerea cu Franţa şi egalul cu Elveţia. Poate acum lucrurile se vor schimba, măcar din punct de vedere al atitudinii. Victoria cu Slovacia este realizabilă şi este, probabil, singura pe care o putem obţine cu adevărat în grupă.
Putem avea la EURO 2024 minimum 3 puncte, care ne-ar face să sperăm la o calificare în optimi de pe locul 3 din grupă, dar putem face şi 4 sau 5 puncte, un obiectiv realizabil, care ne-ar face să sperăm la locul al doilea.
Dar, pentru că niciunul dintre noi nu e oracol, vom vedea pe teren ce va fi. Cert e că suntem aici. Întrebarea este dacă e suficient!
*acest articol reprezintă o opinie