Stanislav Pozdniakov și-a anunțat demisia după șase ani de mandat, în contextul în care cei mai mulți sportivi ruși au fost excluși din competițiile internaționale din cauza războiului din Ucraina.
Președintele Comitetului Olimpic Rus (COR), Stanislav Pozdniakov, și-a anunțat demisia după șase ani de mandat, în contextul în care cei mai mulți sportivi ruși au fost excluși din competițiile internaționale din cauza războiului din Ucraina.
„Provocările geopolitice cu care se confruntă țara noastră impun necesitatea de a optimiza și centraliza managementul domeniilor cheie, inclusiv sportul de elită”, a spus Pozdniakov într-o declarație postată pe site-ul COR.
Pozdniakov este convins că pe 7 noiembrie, Comitetul Executiv al COR îi va accepta demisia și va convoca alegeri anticipate: „Pentru a întări și mai mult mișcarea olimpică rusă, sunt acum create condițiile oportune, inclusiv economice, pentru schimbarea liderului și a echipei”.
Oficialul rus a criticat dur Comitetul Internațional Olimpic pentru că a împiedicat echipa Rusiei să concureze integral la Jocurile Olimpice de la Paris, doar 16 sportivi fiind autorizați să participe, câștigând o singură medalie de argint, la tenis.
„CIO a ales încă de la început partea conflictului politic, care în sine contrazice misiunea sa și îndeplinește în mod constant ordinele politice de a izola sportul rusesc”, a spus el în martie trecut pe canalul său de Telegram. Pozdniakov a fost foarte critic la adresa sportivilor ruși, în special a jucătorilor de tenis, care au acceptat să concureze la Paris 2024 ca neutri, adică fără drapel, însemne naționale sau imn.
În luna mai, ministrul rus al Sportului, Oleg Matîțin, a fost înlocuit de liderul naționalist al regiunii siberiene Habarovsk, Mihail Degtiariov. Matîțin a condamnat, de asemenea, participarea olimpicilor ruși în calitate de sportivi individuali neutri, dar a afirmat că Moscova nu poate „închide” și rupe relațiile cu federațiile internaționale.
Rusia a încercat să promoveze competiții alternative la Jocurile Olimpice, dar pariul său principal, Jocurile Mondiale ale Prieteniei, a trebuit să fie amânat pentru 2025 din cauza refuzului multora dintre sportivii din țările străine invitate de a concura în acest an, scrie Agerpres.