Gimnastică Poziția Comitetului Olimpic Sportiv Român, în controversa momentului: „Nimic de contestat, nimic de comentat”

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Ana-Maria Bărbosu și Sabrina Maneca Voinea se află într-o situație delicată după finala probei de sol a concursului de gimnastică artistică din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, ambele acuzând că au fost neîndreptățite.



Gimnastele Ana-Maria Bărbosu și Sabrina Maneca Voinea au luat startul în finala probei la sol, luni, clasându-se pe locul 4, respectiv pe locul 5.

Ambele gimnaste au avut evoluții solide la sol, dar această părere nu a fost împărtășită și de către arbitrele din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, care au decis să reevalueze prestația americancei Jordan Chiles, ultima gimnastă care a concurat în competiție, modificând podiumul unde se afla și Ana Bărbosu.

De asemenea, în urma contestației Sabrinei Voinea, nota nu a fost schimbată, chiar dacă reluările evoluției sale la sol arată clar faptul că aceasta nu a ieșit din covor, respectiv nota la dificultate ar fi trebuit să fie mai mare. Modificarea notei ar fi însemnat ca gimnasta în vârstă de 17 ani să câștige o medalie olimpică.

„Una peste alta, clasamentul rămâne neschimbat. Andrade e campioană olimpică, Biles are argint iar Chiles, bronz”

„Ana Barbosu și Sabrina Voinea, locurile 4 și 5 la sol...Poveste greu de descâlcit azi în finala de la sol. Explicațiile încă sunt căutate la partea de arbitraj. Ana a concurat prima dintre românce și cu un exercițiu interpretat, curat, cu o singură ieșire din covor, a primit 13.700, cu o dificultate de 5.8 puncte. Nimic de contestat, nimic de comentat.

Între timp, Andrade, cu 14.166, conducea în clasament. Simone Biles, care a dat semne de pământean încă de la bârnă, aparat la care a ratat, a început exercițiul de la sol cu multă energie și a ieșit din covor la trei dintre cele patru linii. Rezultatul, șase zecimi de penalizare și locul 2, cu 14.133.

Imediat după a urcat Sabrina pe covor. Ratarea de la bârnă părea că nu a lăsat urme. Prima linie, cu tsukahara dublă, sau Silivaș, a fost perfectă. A urmat dublu salt întins legat cu salt înainte și Sabrina s-a străduit pe partea artistică. După o tsukahara și un dublu grupat a închiat cu zâmbet. Arbitrele au văzut ceva ce nu s-a văzut cu ochiul liber din tribune, faptul că Sabrina ar fi plecat dintr-un colț cu piciorul dincolo de linia suprafeței valabile a solului. Nimeni nu a văzut steagul sus, nimeni nu a înțeles nimic atunci când s-a afișat nota, 13.700, cu 0.1 penalizare. Acea zecime a însemnat medalie.

Ana a avut execuția mai mare și nota E face diferența, adică, 7.900 – Sabrina și 8.000 – Ana. Camelia Voinea a făcut contestație la dificultate. Sabrina a primit doar 5.9 puncte azi.. În competiția de calificare a avut 6.2 la dificultate, în finala pe echipe a avut 6.0 la sol. Contestația se poate face doar la nota D, aceasta a fost respinsă. Ultima în concurs, Jordan Chiles a schimbat totul. Americanca a avut o problemă după aterizarea primei linii și nu a întors suficient o săritură artistică, kadett. Nota ei, 13.666, o trimitea pe Ana Barbosu pe locul 3. Cu bucuria medaliei, Ana a urcat pe podium cu steagul. În tribune, antrenorii olandezi ai echipei României s-au îmbrățișat. Între timp, antrenoarea americancei a făcut contestație și ... surpriză, a fost acceptată.

Într-un minut și jumătate lumea s-a schimbat pentru noi. 13.766 însemna bronz pentru Chiles. Sabrina continua să vocifereze: 'nu am ieșit din covor!'. Toată lumea cerea explicații. Dacă nota Anei este corectă, Sabrina, cu o zecime în plus avea bronzul. Camelia Voinea a primit stop cadre ale colțurilor de la sol, Sabrina nu a ieșit din covor și nici nu a plecat cu piciorul din afara suprafeței cum se spune. Una peste alta, clasamentul rămâne neschimbat. Andrade e campioană olimpică, Biles are argint iar Chiles, bronz.”, a scris COSR, pe pagina oficială de Facebook.

 

Declarațiile gimnastelor române, după finala la sol

„După cum ați văzut, la bârnă am mers puțin mai slab, dar după aia m-am adunat foarte bine la sol, mi-am făcut solul cât am putut eu de bine, mi-au ieșit liniile acrobatice, mi-a ieșit artistica. A fost cel mai bun sol, a fost mai bun ca la Europene și ca la Mondialele de anul trecut. Dar nici nu știu exact să vă spun ce s-a întâmplat. Da, mă simt nedreptățită, pentru că știam că meritam o notă mult mai mare”, a declarat Sabrina Maneca Voinea plângând.

„Nu știu ce s-a întâmplat cu contestația, și americanca a contestat și ei i-a mărit nota. și am făcut exercițiul cât am putut eu de bine, nu am ieșit afară din covor. Nu știu să vă spun, de ce nu s-a modificat. Eu nu am auzit nimic să mi spună că m-au penalizat acolo sau dincolo. Eu știu foarte bine cum am făcut solul, știu foarte bine că nu am ieșit afară din covor, știu că liniile acrobatice mi-au ieșit destul de bine, artistica am făcut-o destul de bine...”, a mai spus gimnasta în vârstă de 17 ani.

Ana Barbosu a venit plângând la zona mixtă, spunând: „Mi-este rușine pentru că am mai și urcat acolo sus... (n.r. pe podium). Îmi pare rău, pentru că aș fi putut duce din nou România pe podium la gimnastică. A fost... Stați să-mi aleg cuvintele. A fost o finală la care nu mă așteptam. În primul rând, am plâns două zile încontinuu până acum pentru că am ajuns în finală și m-am gândit că mai bine plâng înainte de finală... și când am văzut că am făcut cel mai bun exercițiu de la această competiție, am fost foarte mândră de mine. Și sunt în continuare.

Când am văzut că sunt pe trei m-am gândit că duc din nou România pe podiumul olimpic la gimnastică. Și apoi a fost decizia arbitrilor să schimbe chestia asta. Cam multe se întâmplă”, a spus Bărbosu, care fost depășită în clasament în urma contestației de americanca Jordan Chiles.

„Sunt dezamăgită de această decizie și știu în inima mea că am făcut tot ce am putut. Știu că primul rezultat a fost... Nu vreau să trec peste calculele arbitrelor, dar ce este în inima mea este în inima mea și vă dați seama că mi-aș fi dorit mai mult să fie România pe locul trei decât tot America”, a adăugat Bărbosu.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Gimnastică




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel