UEFA Euro 2024 Portugalia se califică în sferturi după un duel solid cu Slovenia, 3-0 la loviturile de departajare

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Selecționata Portugaliei a trecut greu de echipa Sloveniei, având nevoie de lovituri de departajare pentru a se califica în sferturile de finală ale EURO 2024.



Portugalia, în sferturi abia după lovituri de departajare

Selecționata Portugaliei s-a calificat dramatic în sferturile de finală ale Campionatului European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania, după ce a învins Slovenia cu 3-0 la loviturile de departajare, luni seara, pe Frankfurt Arena, într-un meci în care scorul a fost alb atât la finalul celor 90 de minute regulamentare, cât și al prelungirilor.

Eroul acestei calificări a fost portarul Diogo Costa, care i-a salvat pe lusitani în prelungiri, dar și la loviturile de departajare, apărând șuturile lui Josip Ilicic, Jure Balkovec și Benjamin Verbic. Cristiano Ronaldo, Bruno Fernandes și Bernardo Silva au marcat din punctul cu var pentru Portugalia.

Diogo Costa a scris istorie la EURO, fiind primul portar care apără trei lovituri de departajare într-un meci. Portugalia a dominat jocul și putea tranșa victoria în prelungiri, dar legendarul Cristiano Ronaldo a ratat un penalty (105).

Echipa antrenată de Roberto Martinez a avut prima ocazie în min. 4, când Rafael Leao nu a reușit să reia centrarea lui Bernardo Silva din 6 metri. Ruben Dias (5) a șutat pe lângă din unghi. Ronaldo și Bruno Fernandes nu au ajuns la centrarea lui Bernardo Silva (13).

Ronaldo, încercări multiple de a fi protagonist

Cristiano Ronaldo s-a zbătut și a încercat să facă multe, dar a reușit puține lucruri, remarcându-se la câteva lovituri libere, pe care le-a executat imprecis (34) sau pe direcția portarului Oblak (55).

Sesko și-a încercat și el șansa de la distanță, la una dintre puținele acțiuni de atac ale slovenilor în prima repriză, dar Diogo Costa a fost pe fază (44).

Palhinha a tras periculos de la 18 metri, iar mingea a șters bara (45+3).

După pauză, Bernardo Silva (47) a șutat peste poartă din careu. Sesko a avut o ocazie bună după ce a câștigat un duel cu veteranul Pepe, însă a tras imprecis (61).

Cristiano Ronaldo (89) a fost periculos într-o singură situație (89), însă șutul său din unghi a fost reținut de Oblak.

Diogo Jota a obținut un penalty, după o pătrundere și un faultat asupra sa în careu al lui Drkusic, dar Oblak a apărat penalty-ul executat de Ronaldo (105).

Portarul lui Atletico Madrid s-a remarcat și la mingea trimisă cu boltă de Palhinha (108), respingând de sub transversală.

Slovenia a avut o ocazie monumentală de a se califica în sferturi, dar Sesko, scăpat singur spre poartă după o gafă a lui Pepe, a ratat cu Diogo Costa, care a avut o intervenție salvatoare.

Portugalia a reușit să se impună la loviturile de departajare, iar Slovenia părăsește competiția fără înfrângere, cu patru egaluri.

Selecao câștigă la EURO la loviturile de departajare pentru a treia oară, după ce s-a impus în fața Angliei (6-5, în 2004, în sferturi) și a Poloniei (5-3, la EURO 2016, în sferturi). Lusitanii au pierdut la EURO 2012, în fața Spaniei, în semifinale, cu 2-4.

Slovenia este neînvinsă acum în ultimele sale zece meciuri, cu patru victorii și șase egaluri.

Pentru prima oară la EURO, Portugalia nu a reușit să marcheze în două meciuri consecutive, venind după un eșec surprinzător în fața Georgiei, cu 0-2.

În sferturi, Portugalia va înfrunta Franța, la Hamburg.

Echipe care au evoluat

Portugalia: 22. Diogo Costa - 20. Joao Cancelo (2. Nelson Semedo, 118), 4. Ruben Dias, 3. Pepe (18. Ruben Neves, 117), 19. Nuno Mendes - 8. Bruno Fernandes, 6. Joao Palhinha, 23. Vitinha (21. Diogo Jota, 65) - 10. Bernardo Silva, 7. Cristiano Ronaldo (căpitan), 17. Rafael Leao (26. Francisco Conceicao, 76).

Selecționer: Roberto Martinez.

Rezerve neutilizate: 1. Rui Patricio, 12. Jose Sa - 5. Diogo Dalot, 13. Danilo Pereira, 14. Goncalo Inacio, 24. Antonio Silva, 15. Joao Neves, 16. Matheus Nunes, 25. Pedro Neto, 9. Goncalo Ramos, 11. Joao Felix.


Slovenia: 1. Jan Oblak (căpitan) - 2. Zan Karnicnik, 21. Vanja Druksic, 6. Jaka Bijol, 3. Jure Balkovec - 20. Petar Stojanovic (7. Benjamin Verbic, 86), 22. Adam Gnezda Cerin, 10. Timi Elsnik (26. Josip Ilicic, 106), 17. Jan Mlakar (5. Jon Gorenc Stankovic, 74) - 9. Andraz Sporar (19. Zan Celar, 74), 11. Benjamin Sesko.

Selecționer: Matjaz Kek.

Rezerve neutilizate: 12. Vid Belec, 16. Igor Vekic - 4. Miha Blazic, 8. Sandi Lovric, 23. David Brekalo, 14. Jasmin Kurtic, 15. Tomi Horvat, 18. Zan Vipotnik, 24. Nino Zugelj, 25. Adrian Zeljkovic.

Arbitru: Daniele Orsato; arbitri asistenți: Ciro Carbone, Alessandro Giallatini (toți din Italia); al patrulea oficial: Espen Eskaas (Norvegia)
Arbitru video: Massimiliano Irrati (Italia); arbitri asistenți video: Paolo Valeri (Italia), Marco Fritz (Germania)
Cartonașe galbene: Drkusic (32), Karnicnik (37), Gorenc Stankovic (101), Bijol (106), Bakovec (107).
Cartonaș roșu: Kek (105+1), scrie Agerpres.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: UEFA Euro 2024




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?