Superliga Romaniei Petrolul - U Cluj, unul dintre cele mai vechi derby-uri din România. Primul meci, acum 72 de ani

Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Petrolul Ploieşti primeşte vizita celor de la Universitatea Cluj, în unul dintre cele mai vechi derby-uri din fotbalul românesc. Prima lor întâlnire a avut loc în urmă cu 72 de ani. 



"Cele două echipe s-au mai întâlnit în principala competiţie internă de 78 de ori, de 41 de ori s-au impus prahovenii, de 22 de ori au câştigat ardelenii, iar alte 15 partide s-au terminat la egalitate.

Palmares cu Petrolul gazdă: 39 jocuri - 28 victorii Petrolul - 10 remize - un succes U Cluj.

Prima confruntare a avut loc în urmă cu aproape de 72 de ani, pe 26 octombrie 1952, Flacăra - Ştiinţa 2-2 (antrenori Ilie Oană, respectiv Ştefan Kovacs). În returul ediţiei respective, 1952-1952, clujenii s-au impus cu 3-2. Abia peste 3 ani, pe 20 noiembrie 1955, ploieştenii aveau să reuşească primul lor succes în faţa ardelenilor, Flacăra - Ştiinţa 4-1.

Cea mai mare diferenţă de scor pe prima scenă a fost de cinci goluri şi s-a înregistrat de două ori în favoarea clujenilor: 21 mai 1961, Ştiinţa Cluj - Petrolul 6-1 şi 10 iulie 1966, U Cluj - Petrolul 5-0.

Unicul succes bifat de ardeleni din postura de vizitatori: 16 aprilie 2023, Petrolul - Universitatea Cluj 0-2.

Cea mai recentă dispută directă din Superligă: 13 aprilie 2024, Universitatea Cluj - Petrolul 1-2, goluri marcate de A. Roguljic, respectiv C. Irobiso şi T. Jyry", scrie LPF.

Ioan Ovidiu Sabău: Toţi adversarii ne tratează diferit

"Acum, toți adversarii ne tratează diferit. Vor fi foarte motivați, vor pregăti foarte bine meciul cu noi. Venim după o perioadă foarte bună. Nu pot fi deconectați sau relaxați cei de la Petrolul. Noi venim după o perioadă bună.

Sper sa ne fi refăcut, să fi găsit metodele potrivite de antrenament, de recuperare, de intensitate după acest joc. Sper să fi greșit foarte puțin în această săptămână, să-i pot aduce la o formă foarte bună din punct de vedere fizic, din punct de vedere mental. Să-și dorească să avem continuitate în rezultate și în joc, contează foarte mult. 

Dacă vrem alte obiective la acest club, trebuie să ai continuitate în rezultate. Nu avem voie să ne mulțumim cu ce am realizat. Sper să fi fost destul de convingător în discuțiile pe care le-am avut, cât de important este să ne concentrăm și să avem acea stare de spirit pe care am avut-o cu o săptămână înainte de meciul cu CFR.

Da, m-ar mulțumi și un punct. Nu e ușor să ai 4 jocuri, din care 2 cu CFR și FCSB și să ai 8 puncte, cu o echipă care a făcut multe modificări, jucători noi. Am reușit totuși într-un timp destul de scurt să devenim o echipă omogenă, cât de cât cu o anumită identitate, relații de joc.

Dar ce e foarte important e să îi ții conectați, concentrați și să nu se mulțumească cu puțin. Aici e secretul, doar așa reușești să-ți îndeplinești obiectivele. Jucătorii trebuie să fie de fiecare dată capabili să o ia de la capăt", a declarat Ioan Ovidiu Sabău înainte de meciul din etapa a V-a. 

Petrolul - U Cluj e luni, 12 august, de la ora 19:00. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Superliga Romaniei




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel