Inot Paul Georgescu a povestit cum l-a ajutat casca lui David Popovici în traversarea celor mai periculoase canale din lume

Data publicării:
Facebook Paul Georgescu
EXCLUSIV
Facebook Paul Georgescu

Al 31-lea înotător din istorie care termină proiectul Ocean's Seven, traversarea celor mai periculoase canale din lume, a oferit detalii despre relația de prietenie pe care o are cu David Popovici și modul în care l-a ajutat casca noului campion olimpic de la Paris în concurs.



Paul Georgescu a dezvăluit că are o relație foarte bună cu David Popovici, acesta cunoscându-l pe campionul olimpic încă de când avea 15 ani.

Ajuns la vârsta de 19 ani, David Popovici a reușit să câștige două medalii olimpice la ediția desfășurată la Paris, în proba de 200 metri liber (aur), respectiv 100 metri liber (bronz).

„I-am sugerat să-mi dea casca lui, poate ne ajutăm reciproc. Eu să-i dau din energia mea, iar el să-mi dea din energia lui”

Georgescu a spus că reîntâlnirea cu Popovici după succesul din capitala Franței l-a găsit pe acesta mult mai relaxat, perioada dinaintea JO 2024 fiind extrem de solicitantă pentru David. Potrivit înotătorului în vârstă de 46 de ani, David Popovici a respectat un program strict înainte de participarea la Jocurile Olimpice de la Paris.

„Eu îl cunosc de când avea 15-16 ani, el a fost alături de mine și când am înotat 100 km în 34 de ore, am devenit foarte apropiați. Ne susținem unul pe altul, eu m-am dus după el atunci când avea cea mai multă nevoie să fie susținut. Nu era așa cunoscut... Era cunoscut însă foarte mult în afară (n.r.- țării), jurnaliștii din afară știau că va fi un mare star. Am vrut mult să fiu cu el la Olimpiadă, pentru că știam că se pune o presiune mare pe el, dar s-a întâmplat să înotăm în aceeași perioadă... Țin minte că fereastra mea de înot era între 27 iulie și 31 iulie și așa s-a coincis cu fazele lui de calificări.

Și atunci am convenit... I-am sugerat să-mi dea casca lui, poate ne ajutăm reciproc. Eu să-i dau din energia mea, iar el să-mi dea din energia lui. Asta a fost povestea căștii lui David. Și uite că ne-au ajutat și energia mea, și energia lui. Nu poți, când ai o asemenea cască, o asemenea greutate pe cap, chiar nu ai cum să renunți, să abandonezi, te lupți până la ultima picătură de energie.

Era prima lui experiență, a învățat din acea experiență foarte mult și a devenit campion olimpic. El este foarte puternic, știam că este în vârf de formă, am fost după el și la Belgrad, era într-o formă foarte bună. La Olimpiadă a fost și puțin răcit, din câte știu, a dus-o așa cu răceala. Dar împreună cu Adi Rădulescu (n.r. antrenorul lui Popovici) a făcut o strategie foarte bună. Cred că au mers mai mult pe negative split (n.r. - parcurgerea celei de-a doua jumătăți a cursei într-un timp mai rapid decât prima jumătate), când ceilalți nu mai aveau atât de multă energie.

Cred că a antrenat foarte mult finalul și s-a văzut și la 200 de metri, și la 100 de metri. Ne-a dat foarte multă emoție! Ne obișnuise la Europene fără emoții, iar acum ne-a dat foarte mult emoții, dar cu cât este mai muncit acest titlu olimpic, cu atât este mai frumos, nu?! Ne-a ținut cu sufletul la gură, ne-a ținut să vedem cum arată acolo clasamentul când atinge capătul celălalt, să vedem cine e pe locul 1, 2 și 3. Erau foarte apropiați!”, a declarat Georgescu, în exclusivitate pentru DCSport.

CITEȘTE ȘI Principalele provocări din Ocean's Seven. Paul Georgescu, detalii din culisele performanței / Video

Georgescu: „Acesta e efectul David Popovici”

„Eu spun că acum o să facă și mai multe surprize - chiar dacă David nu mai e considerat o surpriză - pentru că toată presiunea pe care a avut-o, că a avut o mare presiune, la vârsta lui atât de fragedă... Chiar m-am întâlnit zilele trecute cu el și e alt David, parcă s-a mai eliberat cumva, e același David pe care-l cunosc eu de mult timp. Mânca la ore fixe, se culca la ore fixe. Pentru el, Olimpiada asta a contat foarte mult, mai ales că în perioada în care a dat Bacalaureatul a avut un an mai greu, nu a putut să se antreneze cum trebuie. A vrut să demonstreze tuturor că el poate să devină primul campion olimpic din istoria României (n.r. - din natație).

Oricum, Federația Română de Natație a avut un an extraordinar, cu cele două medalii de aur ale lui David la Europene, după care la Europenele de Juniori au luat locul 3 la medalii, iar la Jocurile Central Europene chiar au ieșit pe primul loc la medalii. Eu zic că acesta e efectul David Popovici, pentru că toată lumea a văzut că se poate și în România, iar asta e o motivație foarte mare pentru tinerii înotători.”, a mai spus Paul Georgescu.

Întregul interviu cu Paul Georgescu poate fi vizionat mai jos:

Youtube video image

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Inot




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel