Sporturi "Părinţii sunt prea implicaţi în sport, cred că ştiu mai bine procesul de antrenament decât antrenorul". Alina Pascu pune punctul pe i

Data publicării:
Freepik
EXCLUSIV
Freepik

Alina Pascu, multiplă campioană naţională, europeană şi mondială la Kempo, trage un semnal de alarmă privind implicarea părinţilor în sport, la nivel de juniori. Conform acesteia, părinţii sunt mult prea implicaţi în ceea ce priveşte antrenamentele şi se ajunge chiar la contrazicerea antrenorului. 



"Părinţii sunt prea implicaţi în sport, cred că ştiu mai bine procesul de antrenament decât antrenorul. Implicarea lor în anumite momente, din punctul meu de vedere şi poate al specialiştilor, strică. Rolul părintelui este de a-l educa pe copil acasă. Rolul meu este să îl învăţ anumite tehnici. Eu ştiu foarte bine ce fac cu copiii, nu se pune problema. 

Diferenţa dintre mine, când eram copil, şi cei de acum este că eu eram disciplinată. Abia aşteptam să ajung la antrenament. Dar şi aici ţine de fiecare copil în parte, pentru că şi eu am avut, în generaţia mea, colegi care nu s-au ţinut de antrenament, care nu veneau cu atâta plăcere la antrenament. Dar diferenţa este libertatea exagerată pe care unii dintre părinţi le-o oferă copiilor. Trebuie să existe o barieră. Când oferi prea multă libertate, copilul tinde să răspundă obraznic, să se comporte într-un fel anume. Trebuie să existe o limită, o disciplină de bun simţ. 

Însă, în ceea ce mă priveşte pe mine, dar şi în multe săli de kempo din Bucureşti şi din toată ţara, reuşim să îi disciplinăm pe copii. Sportivii de kempo sunt foarte disciplinaţi. Competiţiile organizate au reguli foarte stricte. Antrenorul meu, preşedintele FR Kempo (n.r. Amatto Zaharia) este foarte strict din acest punct de vedere. Oricine are un comportament neadecvat, în timpul unei competiţii, fie că este copil sau părinte, acţionează până la eliminare. Ţine foarte mult la educaţie, bun simţ, disciplină. Din acest punct de vedere, competiţiile noastre sunt foarte bine organizate", a declarat Alina Pascu la interviurile DC Sport. 

Youtube video image

Acelaşi semnal de alarmă l-a tras şi Vasile Maftei, antrenor la Centrul de Copii şi Juniori al FC Rapid 

"Implicarea părinţilor există peste tot în lume. Doar că în România sunt implicaţi din toate punctele de vedere, tehnic, tactic, etc. Eu spun cam ce gândesc. Aşa consider eu că trebuie făcute lucrurile. Noi, tot ce facem la Academie, nu facem pentru mine, sau pentru altcineva, tot pentru copii facem. Părinţii nu au acces la antrenament. Din punctul nostru de vedere, e foarte clar. Părinţii nu au acces la antrenament. Pot să aducă copilul, există un loc unde pot să stea să socializeze, să bea o cafea, dar nu vreau să văd părinţii pe gard care să se uite la noi. Marea majoritate dintre ei, dintre părinţii jucătorilor din Academie, au înţeles lucrul ăsta şi chiar e o disciplină de care sunt foarte mulţumit în rândul lor. E un regulament pe care l-am făcut, de funcţionare în momentul în care intri în bază. E un regulament al părinţilor, unul al copiilor, lucruri pe care au voie să îl facă, lucruri pe care nu au voie. Dacă nu sunt de acord, niciun fel de problemă, ne strângem mâna şi aia e. La meciuri se pot manifesta, e normal. Sunt părinţi care se manifestă, sunt trăiri, orgolii între copii. E normal până la urmă. Nu am nicio problemă. Dar nu dau indicaţii, nu au voie. Au voie să încurajeze copiii, trebuie să dea dovadă de fair-play", a declarat Vasile Maftei. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Sporturi




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel