Tenis Off-court coaching revine în tenis. De când vor putea antrenorii să se implice activ în meciuri

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Oficialii din tenis au anunțat că modalitatea de off-court coaching va fi din nou permisă în toate competițiile.



În urma unui vot majoritar al delegaților Asociației Naționale la Adunarea Generală Anuală (AGM) a ITF din 2024, desfășurată la Hong Kong, Regulile Tenisului ITF vor fi modificate pentru a permite antrenorilor să ofere sfaturi din afara terenului începând cu 1 ianuarie 2025.

De ce se face această schimbare?

Oficialii din tenis susțin că s-au desfășurat teste privind permisiunea antrenorilor de a oferi sfaturi din afara terenului încă din 2017, ca mai apoi din din 2023, la evenimentele organizate de toate organismele internaționale de reglementare, inclusiv cele patru turnee de Grand Slam, turneele ATP și WTA, ITF World Tennis Tour (WTT) și ITF UNIQLO Wheelchair Tennis Tour.

Răspunsul primit în urma acestor teste a fost pozitiv, iar toate organismele internaționale de reglementare au susținut o cerere către Comitetul de Regulamente ale Tenisului ITF pentru o schimbare permanentă a Regulilor Tenisului, oferind organismelor de reglementare posibilitatea de a permite antrenamentele din afara terenului în competiții.

Comitetul a susținut cererea și consideră că permisiunea antrenorilor din afara terenului va alinia abordările privind antrenoratul între organismele internaționale de reglementare ale tenisului și va reduce povara asupra arbitrilor principali de a monitoriza interdicția actuală privind îndrumarea de către antrenor. De asemenea, va conduce la reducerea subiectivității în aplicarea restricției actuale asupra acestor activități, dar totodată va sprijini și dezvoltarea jucătorilor și va face tenisul mai echitabil și, posibil, „mai captivant”.

Ce se schimbă, de fapt. Antrenorii nu vor putea intra pe teren

Conform Regulii 30, „Antrenarea” este definită ca orice fel de comunicare, sfat sau instrucțiune, prin orice mijloace, către un jucător. Iată un rezumat al modului în care regula se va schimba începând cu 1 ianuarie 2025:

Instruirea dintr-o locație off-court (din afara terenului) poate fi permisă la evenimentele desfășurate sub regulile tenisului de către organismul de reglementare în cauză. Numai în evenimentele pe echipe (precum Davis Cup/Laver Cup), unde căpitanul echipei stă pe teren, acesta poate oferi sfaturi jucătorului (jucătorilor) în momentele permise de organismul de reglementare în cauză. În toate celelalte competiții, sfaturile pe teren nu sunt permise.

Aceste acțiuni sunt permise între puncte, la schimbarea terenului și în pauzele dintre seturi, precum și în orice alt moment (excepție - în timpul desfășurării unui punct) permis de organismul de reglementare. Pentru sfaturile off-court între puncte, comunicarea poate fi verbală (când antrenorul și jucătorul sunt la același capăt al terenului) sau prin semnale făcute prin gesturi (în orice caz în care coachingul e permis). Discuțiile între puncte trebuie să fie scurte (cu excepția pauzelor în joc) și discrete.

Stuart Miller, Director Executiv Senior al ITF pentru Integritate și Legalitate, a declarat: „Acest lucru se întâmplă sub formă de testare din 2017. Cei care au urmărit sportul, în special în ultimii doi ani, au văzut testele desfășurându-se în întreaga lume profesională, inclusiv în ITF World Tennis Tour, turneele ATP și WTA și toate Grand Slam-urile.

Am adunat feedback de la toate părțile interesate, inclusiv jucători, antrenori și arbitri principali. Jucătorii au considerat că este o evoluție pozitivă și face turneele mai interesante pentru ei. Antrenorii au spus că ajută la dezvoltarea jucătorilor și îmbunătățește statutul profesiei lor.

Arbitrii principali au afirmat că le îmbunătățește capacitatea de a se concentra asupra monitorizării jocului și de a lua decizii corecte, în loc să se asigure dacă un antrenor încalcă sau nu regulile. Așadar, toate părțile au salutat această inițiativă și credem că va fi o schimbare pozitivă pentru tenis.”, potrivit celor de la itftennis.com.

De reținut este faptul că în ultimii ani, sportivii au putut să discute cu antrenorii în timpul desfășurării meciurilor, dar momentele pentru consultarea staff-ului erau, în cele mai multe dintre cazuri, succinte.

Nemulțumirile nu au încetat să apară în urma deciziei

„Nu doar ca jucător de tenis, ci și ca fan al acestui sport, este trist să văd această nouă regulă privind off-court coachingul. Tenisul este special pentru că ești singur acolo pe teren. De ce încercați să schimbați frumusețea acestui joc?”, a întrebat retoric canadianul Denis Shapovalov.

„Putem să ne oprim din a ruina aspectele mentale/strategice ale duelului 1 contra 1, vă rog?”, a scris americanul Taylor Fritz pe contul său de X.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Tenis





pixel