Jocurile Olimpice O fostă gimnastă americană trage concluziile după finala la sol de la JO2024. "România a fost furată"

Data publicării:
Captură de ecran/Facebook Nadia Comăneci
Captură de ecran/Facebook Nadia Comăneci

Un scandal imens a pornit după finala la sol de la Jocurile Olimpice. Ana Bărbosu a fost lăsată fără medalia de bronz după ce antrenoarea lui Jordan Chiles a depus contestaţie, în timp ce Sabrina Voinea a fost depunctată pentru că ar fi păşit în afara covorului de concurs, deşi reluările arată că acest lucru nu s-a întâmplat. 



O fostă gimnastă americană, Caroline Price, care a şi antrenat în acest domeniu, a scris în Forbes un material cu titlul "România a fost furată", în care explică de ce furia fanilor români nu trebuie orientată către Jordan Chiles şi acuză arbitrii că nu au gestionat corect situaţia. 

"Finala la sol de la Jocurile Olimpice, de la gimnastică, a fost una care s-a terminat dramatic. După ce Simone Biles a făcut mai multe greşeli şi i-a cedat primul loc Rebecăi Andrade, Jordan Chiles a văzut oportunitatea de a-şi securiza prima medalie individuală. La început nu a obţinut-o, dar apoi a primit-o. 

Chiles avea neevoie de minimum 13,700 pentru a le depăşi pe Ana Bărbosu şi Sabrina Voinea, din România. Deşi Chiles şi-a făcut bine exerciţiul, a părut să termine din scurt ultimul salt, lucru care i-a dat coborât nota. Arbitrii i-au scăzut nota de la 5,9 la 5,8 pe dificultate, făcând-o pe Chiles să încheie cu scorul de 13,666. Locul 5! Pentru România, asta însemna întoarcerea pe podium pentru prima dată din 2012 încoace, prin Ana Bărbosu. De altfel, sportiva din România şi-a scos steagul din rucsac, l-a pus pe umeri şi a urcat pe podium, plină de fericire. 

Însă, în timp ce românca sărbătorea, antrenoarea lui Chiles a făcut contestaţie, iar aceasta a fost acceptată. Chiles a primit nota maximă la dificultate, 5,9, lucru care a urcat-o de pe locul 5 pe locul 3. În timp ce Biles şi Chiles au erupt de bucurie, Bărbosu s-a făcut albă la faţă şi a izbucnit în plâns. În doar câteva minute, gimnasta de 18 ani a trecut de la victorie la înfrângere", a scris Caroline Price. 

CITEŞTE ŞI Ana Bărbosu încearcă să rămână optimistă, după dezamăgirea de la Jocurile Olimpice: „Am învățat să mă bucur de ce am”

"Indiferent de rezultat, modul în care a fost rezolvată situaţia a cauzat durere de ambele părţi" 

Caroline Price acuză în articolul ei arbitrii pentru modul în care au gestionat situaţia. Aceştia au postat clasamentul iniţial, lucru care a dus la bucuria Anei Bărbosu, iar ulterior l-au corectat, aruncând sportiva din România în lacrimi. 

"Indiferent de cum se va rezolva situaţia, modul greşit în care a fost gestionat totul a cauzat durere de ambele părţi. Pe moment, rezultatul a însemnat durere enormă pentru români. iar acum, furia fanilor români este direcţionată în mod greşit către Chiles. După finala de duminică, Chiles a primit un val de ură din partea fanilor gimnasticii, mulţi alimentaţi de comentariile publice făcute de Nadia Comăneci. Un fan al sportului a comentat la declaraţia Nadiei că "Ai furat (n.r Jordan Chiles) medalia României şi aşa vei intra în istorie". 

Alţi suporteri au făcut referire la modul în care Sabrina Voinea a acceptat respingerea contestaţiei, în condiţiile în care deasupra ei era colega Ana Bărbosu. 

"Voinea a dat dovadă de clasă, un lucru la care tu nu poţi aspira. Ştii că ai pierdut când până şi televiziunea ta naţională o arată. Dar asta spune multe despre tine şi despre viitoarea ta carieră. Vei fi mereu în umbra acestui furt", a mai transmis un fan. 

Rezultat corect sau nu, nu există scuze pentru a agresa atleţi. Vitriolice sau nu, comentariile la adresa lui Chiles nu pot schimba rezultatul. Dar TAS poate să o facă", a mai scris Price. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel