Jucătorul de tenis Novak Djokovic sărbătorește Crăciunul pe stil vechi, conform deciziei Bisericii Ortodoxe Sârbe de a nu adopta calendarul gregorian, în favoarea celui iulian.
Fostul lider mondial a transmis urări tuturor fanilor săi, în ziua în care sărbătorește Crăciunul. În majoritatea lor, sârbii sărbătoresc Nașterea lui Iisus Hristos pe stil vechi.
„Pacea lui Dumnezeu, Hristos s-a născut! Crăciun fericit”, a transmis Djokovic, în sârbă, pe conturile sale de socializare.
View this post on Instagram
Crăciunul este sărbătorit în calendarul pe stil vechi (neîndreptat încă) pe 7 ianuarie. De asemenea, creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc trecerea în noul an în noaptea din 13 spre 14 ianuarie.
Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile față de calendarul oficial și a fost folosit de întreaga creștinătate, timp de 15 secole. Tot de calendarul iulian s-au servit și Sfinții Părinți la Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325), la calcularea datei Paștilor.
O îndreptare a acestui calendar a avut loc la data de 24 februarie 1582, când papa Grigorie al XIII-lea a făcut reforma, suprimând zece zile din calendar, astfel încât data de 5 octombrie a devenit 14 octombrie. De atunci calendarul s-a numit „gregorian” sau „stilul nou”.
În anul 1923, la Consfătuirea interortodoxă de la Constantinopol, majoritatea Bisericilor Ortodoxe a hotărât să renunțe la calendarul iulian și să adopte un nou calendar. Calendarul îndreptat, întrebuințat de către ortodocși în urma acestei întâlniri, s-a numit neo-iulian sau constantinopolitan.
La reuniunea de la Constantinopol (1923) nu au participat toate Bisericile Ortodoxe autocefale sau naționale. De aceea, îndreptarea calendarului adoptată cu acel prilej a rămas să fie introdusă de fiecare Biserică Ortodoxă la data pe care o va dori, pentru a evita astfel tensiunile care ar fi putut să apară în urma unei impuneri stricte în această privință.
Îndreptarea calendarului din 1924 a fost totuși adoptată de către cele mai multe Biserici Ortodoxe, au rămas însă câteva dintre acestea cu calendarul iulian neîndreptat. Între Bisericile Ortodoxe care nu au această schimbare se numără: Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă și Biserica Sârbă, precum și Mănăstirile din Sf. Munte Athos, cu excepția Vatopedului, acestea se numesc „pe stil vechi”, pentru că prăznuiesc Paștile și toate sărbătorile după vechiul calendar, adică după „stilul vechi”, potrivit Agerpres.